Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Un fost AGENT Stasi, prieten cu Putin, încearcă să coopteze oameni de afaceri AMERICANI pentru repornirea Nord Stream 2

Financial Times: Un fost AGENT Stasi, prieten cu Putin, încearcă să coopteze oameni de afaceri AMERICANI pentru repornirea Nord Stream 2

Financial Times: Un fost AGENT Stasi, prieten cu Putin, încearcă să coopteze oameni de afaceri AMERICANI pentru repornirea Nord Stream 2
Matthias Warnig. Foto: Profimedia

Matthias Warnig, fost ofițer al Stasi în Germania de Est și prieten apropiat al lui Vladimir Putin, încearcă să coopteze investitori americani într-un proiect de repornire a gazoductului rusesc Nord Stream 2 către Europa, potrivit mai multor persoane la curent cu discuțiile.

Până în 2023 Matthias Warnig a condus compania-mamă a Nord Stream 2 pentru gigantul Gazprom, controlat de Kremlin.

Warnig a contactat echipa lui Donald Trump prin intermediul unor oameni de afaceri americani, au declarat sursele, ca parte a eforturilor prin canale indirecte de a intermedia sfârșitul războiului din Ucraina, aprofundând în același timp legăturile economice dintre SUA și Rusia.

Unele figuri proeminente din Administrația Trump ar fi la curent cu inițiativa de a coopta investitori americani, potrivit unor oficiali de la Washington, și văd acest proiect ca parte a eforturilor de a reconstrui relațiile cu Moscova.

Deși au existat mai multe manifestări de interes, un consorțiu de investitori condus de americani a elaborat liniile generale ale unui acord post-sancțiuni cu Gazprom, potrivit unei persoane care cunoaște direct discuțiile și care a refuzat să dezvăluie identitatea potențialilor investitori.

În ultimele săptămâni, înalți funcționari ai UE au luat cunoștință de discuțiile privind Nord Stream 2. Liderii mai multor țări europene sunt îngrijorați și au discutat pe această temă, potrivit mai multor oficiali la curent cu discuțiile.

Warnig a declarat pentru Financial Times că „nu a fost implicat în nicio discuție cu politicieni sau reprezentanți ai mediului de afaceri american”, adăugând că „respectă în această privință regulile ca persoană sancționată de SUA”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat că nu are informații cu privire la nicio discuție referitoare la gazoduct, iar Gazprom a refuzat să comenteze.

Matthias Warnig, prietenul apropiat al lui Vladimir Putin

Matthias Warnig, în vârstă de 69 de ani, a declarat că a devenit un prieten apropiat al lui Putin în anii 1990, după ce a înființat un birou pentru Dresdner Bank în Sankt Petersburg, unde Putin, pe atunci necunoscut, conducea comitetul de relații externe al orașului.

Cei doi au devenit atât de apropiați încât Putin i-a cerut lui Warnig să îi găzduiască fiicele în casa sa din Rodermark, atunci când mama lor a fost grav rănită într-un accident de mașină.

Putin, care vorbește fluent germana, i-a învățat pe copiii lui Warnig să schieze la Davos și l-a invitat pe acesta la înmormântarea tatălui său, potrivit unui interviu din 2023 cu fostul ofițer Stasi publicat în Die Zeit.

Dar Warnig a numit invazia lui Putin o „greșeală de nedescris” și a demisionat din consiliile de administrație a două companii energetice conduse de Kremlin după izbucnirea războiului din Ucraina în 2022.

El a declarat pentru Die Zeit că a făcut un apel personal către Putin să pună capăt invaziei după câteva luni și a spus că președintele rus era atât de izolat încât „singura persoană care îi mai poate spune ceva sunt eu”.

Warnig a părăsit Nord Stream 2 AG, compania deținută de Rusia care gestionează conducta, în 2023, dar a declarat pentru Die Zeit că directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a garantat că va acoperi costurile în speranța de a salva ce a mai rămas.

Fostul cancelar german și manager al companiei de aprovizionare cu gaz Nord Stream AG, Gerhard Schroeder (stânga) și managerul Nord Stream AG, Matthias Warnig, in 2007.

Obstacole serioase pentru orice investiție în Nord Stream 2

În septembrie 2022, una dintre cele două conducte ale Nord Stream 2 a fost aruncată în aer în urma unor atacuri de sabotaj care au distrus ambele conducte ale proiectului soră mai vechi, Nord Stream 1. Cealaltă conductă Nord Stream 2, care are o capacitate anuală de 27,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, este intactă, dar nu a fost niciodată utilizată. Conducta merge de la Vyborg din Rusia, în Golful Finlandei, la Greifswald, pe coasta baltică a Germaniei.

Administrația lui Joe Biden l-a sancționat pe Warnig și Nord Stream 2 AG în 2022. Anul trecut, oficialii lui Biden s-au arătat puțin interesați de o propunere de cumpărare a Nord Stream 2 din partea lui Stephen Lynch, un om de afaceri american care a mai avut afaceri în Rusia.

Alți potențiali investitori s-au prezentat după ce Lynch și-a exprimat interesul pentru prima dată. Persoana care are cunoștință directă de discuțiile Gazprom a declarat că discuțiile avansate s-au purtat cu un consorțiu condus de americani dar fără legătură cu Lynch.

În timpul primului său mandat prezidențial, Trump a criticat deschis gazoductul, însă o parte din echipa lui Trump îl consideră acum un avantaj strategic care poate fi valorificat în cadrul negocierilor de pace din Ucraina, potrivit unor oficiali ai Administrației.

Structura complexă a acționariatului Nord Stream 2 prezintă obstacole potențiale serioase pentru orice investiție.

Nord Stream 2 este deținut în proporție de 100% de Gazprom. Însă cinci companii energetice europene – Shell, Uniper, OMV, Engie și Wintershall – au furnizat împreună aproximativ jumătate din costurile de construcție de 11 miliarde de dolari prin împrumuturi. Toate cele cinci companii europene au anulat aceste datorii.

În 2022, Guvernul german a suspendat procedura de acordare a licențelor pentru Nord Stream 2 și nu a emis niciodată documentele necesare pentru exploatarea acestuia.

Teoretic, deținerea gazoductului ar putea oferi investitorilor americani o pârghie pentru a controla fluxurile de gaz rusesc către Europa, dar foști înalți oficiali americani și oameni de afaceri occidentali cu experiență în investiții în Rusia au declarat că doar aprobări din partea lui Trump și Putin nu ar fi suficiente pentru a pune în funcțiune Nord Stream 2.

Ar fi nevoie ca SUA să ridice sancțiunile împotriva Rusiei, Rusia să fie de acord să reia vânzările pe care le-a întrerupt în timpul războiului, iar Germania să permită gazului să circule către orice potențial cumpărător din Europa.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Rusia oprește livrările de gaze către AUSTRIA /În schimb, Kremlinul semnalează că vrea contracte de energie cu Germania

Singura companie petrolieră sârbească vrea SUSPENDAREA sancțiunilor internaționale aplicate de SUA pentru că are acționariat rus

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și