Financial Times: Uniunea Europeană are nevoie de un nou cadru pentru avansarea cooperării cu Turcia

Financial Times: Uniunea Europeană are nevoie de un nou cadru pentru avansarea cooperării cu Turcia
Publicat: 21/11/2023, 07:30

Uniunea Europeană are nevoie de un nou cadru de cooperare cu Turcia, prin menținerea perspectivelor de integrare europeană, prin stimularea reformelor politice și prin eforturi de evitare a disputelor bilaterale, recunoscând ambițiile de autonomie strategică ale Ankarei, comentează cotidianul Financial Times.

”Liderii europeni se vor confrunta cu o decizie istorică la viitorul summit din decembrie. După ani de amânări, trebuie să stabilească dacă Uniunea Europeană este pregătită să accepte noi state membre. Șocurile geopolitice precum războiul din Ucraina, dar și perspectivele tot mai mari ale rivalității pe termen lung cu Republica Populară China au grăbit acest moment al adevărului. Însă adevărata dilemă este în altă parte. În condițiile în care Uniunea Europeană elaborează modalități de integrare a unor state noi, printre care Ucraina, Republica Moldova și Bosnia-Herțegovina, apare problema Turciei”, notează editorialistul Sinan Ulgen, directorul Institutului Edam din Istanbul și analist la Centrul Carnegie Europa, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Europa are nevoie de un nou cadru pentru Turcia”.

Sinan Ulgen observă că, dacă Administrația de la Ankara și-ar fi respectat agenda de reforme, sarcina liderilor UE ar fi fost mult mai simplă. Turcia are din 1999 statutul de candidat pentru integrarea în UE, dar, ”în ultimul deceniu, s-a îndepărtat de la normele democrației și statului de drept”. ”Iar lipsa consensului intern pentru reforme, evidențiat în scrutinul din mai 2023, generează incertitudine pentru viitorul relațiilor Turcia-UE”, constată editoralistul Sinan Ulgen.

În același timp, editorialistul cotidianului Financial Times atrage atenția că deschiderea Uniunii Europene față de primirea unor noi state membre și evitarea problemei Turciei ar fi ”un rezultat superficial” al summitului din decembrie.

”Situația poate fi rezolvată prin redefinirea relației pe termen lung a Europei cu Turcia, pe baza a patru principii-cheie. În primul rând, Turcia trebuie să rămână candidat pentru integrarea europeană”, subliniază editorialistul, amintind că, în pofida problemelor din ultimii ani, există un electorat puternic care, chiar dacă nu a reușit să obțină puterea politică, este interesat de avansarea integrării politice în UE.

În al doilea rând, Sinan Ulgen propune crearea unui cadru special de cooperare. ”Din perspectiva Ankarei, Uniunea Europeană nu a putut furniza un canal de interacțiuni pozitive cu Turcia într-o perioadă de tensiuni geopolitice. Acest lucru a complicat și discursul intern de contracarare a scepticismului puternic referitor la Occident. Din punctul de vedere al Bruxellesului, această lipsă de implicare a cauzat pierderea totală a influenței asupra politicilor interne și externe ale Turciei”, subliniază editorialistul.

”În al treilea rând, noul cadru ar trebui să vizeze îmbunătățirea guvernării în Turcia, spre deosebire de parcursul spre integrare, care rămâne axat pe drepturi politice. O realizare concretă ar putea fi aprobarea negocierilor pentru aprofundarea Uniunii vamale Turcia-UE. Extinderea acestui acord prin includerea serviciilor ar conduce spre armonizarea politicilor Turciei cu cele ale Uniunii Europene, intensificând predictibilitatea politică și normele statului de drept. Această inițiativă, alături de liberalizarea vizelor, de convergență politică în tranziția ecologică și digitală, de colaborare în domeniul energiei și de coordonarea diplomației în Africa și în Asia Centrală, ar putea reconfigura profund relațiile politice cu Turcia”, apreciază editorialistul.

În ultimul rând, Sinan Ulgen argumentează că noul acord între Turcia și Uniunea Europeană trebuie să recunoască actuala situație mondială.

”Indiferent dacă Turcia va putea deveni vreodată stat membru UE, nicio entitate nu va fi avantajată de un viitor de rivalitate și antagonism. Acordul ar trebui să stimuleze apropierea graduală și sustenabilă, prin recunoașterea obiectivului Turciei de a avea autonomie strategică și de identificare din ce în ce mai mult cu Sudul Global”, subliniază editorialistul Sinan Ulgen, notând că Uniunea Europeană se confruntă cu ”un test crucial”.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană prelungește anumite măsuri care permit acordarea de compensații, inclusiv în domeniul energiei, în contextul crizei din Ucraina

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp. Polițiștii l-au testat pentru consum de...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Vremea 4 - 17 decembrie 2023. ANM anunță ploi, lapovițe și ninsori începând de joi,...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ai voie să încalci LINIA CONTINUĂ dacă depășești o căruță / tractor? Ce prevede legea...
Apar noi detalii în cazul crimei din Franța! Detaliul care i-a făcut pe apropiații doctoriței...
„Mi-am dorit ca fiul meu să poarte numele meu”. Motivul pentru care soția lui Adi...
Rona Hartner a fost uitată de celebrități la înmormântare! Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru sunt...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Scandal monstru după moartea Ronei! Mega război pentru custodia Ritei
Adevărata poveste, spusă după un SECOL! Cel mai MARE trib din SUA
TOATĂ RUSIA e în doliu! Nimeni nu credea că poate fi ucis: O durere care...
Becali, directive de specialitate pentru Tavi Popescu: „Sari ca lupul pe oaie”
Nu ați respectat!” Două echipe au fost penalizate usturător de Irina Fodor! Ce s-a întâmplat
BANCUL ZILEI. Bulă: Băi nevastă, am observat că facem dragoste doar când ai nevoie de...