Financial Times: Uniunea Europeană are nevoie de un nou cadru pentru avansarea cooperării cu Turcia

Financial Times: Uniunea Europeană are nevoie de un nou cadru pentru avansarea cooperării cu Turcia
Publicat: 21/11/2023, 07:30

Uniunea Europeană are nevoie de un nou cadru de cooperare cu Turcia, prin menținerea perspectivelor de integrare europeană, prin stimularea reformelor politice și prin eforturi de evitare a disputelor bilaterale, recunoscând ambițiile de autonomie strategică ale Ankarei, comentează cotidianul Financial Times.

”Liderii europeni se vor confrunta cu o decizie istorică la viitorul summit din decembrie. După ani de amânări, trebuie să stabilească dacă Uniunea Europeană este pregătită să accepte noi state membre. Șocurile geopolitice precum războiul din Ucraina, dar și perspectivele tot mai mari ale rivalității pe termen lung cu Republica Populară China au grăbit acest moment al adevărului. Însă adevărata dilemă este în altă parte. În condițiile în care Uniunea Europeană elaborează modalități de integrare a unor state noi, printre care Ucraina, Republica Moldova și Bosnia-Herțegovina, apare problema Turciei”, notează editorialistul Sinan Ulgen, directorul Institutului Edam din Istanbul și analist la Centrul Carnegie Europa, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Europa are nevoie de un nou cadru pentru Turcia”.

Sinan Ulgen observă că, dacă Administrația de la Ankara și-ar fi respectat agenda de reforme, sarcina liderilor UE ar fi fost mult mai simplă. Turcia are din 1999 statutul de candidat pentru integrarea în UE, dar, ”în ultimul deceniu, s-a îndepărtat de la normele democrației și statului de drept”. ”Iar lipsa consensului intern pentru reforme, evidențiat în scrutinul din mai 2023, generează incertitudine pentru viitorul relațiilor Turcia-UE”, constată editoralistul Sinan Ulgen.

În același timp, editorialistul cotidianului Financial Times atrage atenția că deschiderea Uniunii Europene față de primirea unor noi state membre și evitarea problemei Turciei ar fi ”un rezultat superficial” al summitului din decembrie.

”Situația poate fi rezolvată prin redefinirea relației pe termen lung a Europei cu Turcia, pe baza a patru principii-cheie. În primul rând, Turcia trebuie să rămână candidat pentru integrarea europeană”, subliniază editorialistul, amintind că, în pofida problemelor din ultimii ani, există un electorat puternic care, chiar dacă nu a reușit să obțină puterea politică, este interesat de avansarea integrării politice în UE.

În al doilea rând, Sinan Ulgen propune crearea unui cadru special de cooperare. ”Din perspectiva Ankarei, Uniunea Europeană nu a putut furniza un canal de interacțiuni pozitive cu Turcia într-o perioadă de tensiuni geopolitice. Acest lucru a complicat și discursul intern de contracarare a scepticismului puternic referitor la Occident. Din punctul de vedere al Bruxellesului, această lipsă de implicare a cauzat pierderea totală a influenței asupra politicilor interne și externe ale Turciei”, subliniază editorialistul.

”În al treilea rând, noul cadru ar trebui să vizeze îmbunătățirea guvernării în Turcia, spre deosebire de parcursul spre integrare, care rămâne axat pe drepturi politice. O realizare concretă ar putea fi aprobarea negocierilor pentru aprofundarea Uniunii vamale Turcia-UE. Extinderea acestui acord prin includerea serviciilor ar conduce spre armonizarea politicilor Turciei cu cele ale Uniunii Europene, intensificând predictibilitatea politică și normele statului de drept. Această inițiativă, alături de liberalizarea vizelor, de convergență politică în tranziția ecologică și digitală, de colaborare în domeniul energiei și de coordonarea diplomației în Africa și în Asia Centrală, ar putea reconfigura profund relațiile politice cu Turcia”, apreciază editorialistul.

În ultimul rând, Sinan Ulgen argumentează că noul acord între Turcia și Uniunea Europeană trebuie să recunoască actuala situație mondială.

”Indiferent dacă Turcia va putea deveni vreodată stat membru UE, nicio entitate nu va fi avantajată de un viitor de rivalitate și antagonism. Acordul ar trebui să stimuleze apropierea graduală și sustenabilă, prin recunoașterea obiectivului Turciei de a avea autonomie strategică și de identificare din ce în ce mai mult cu Sudul Global”, subliniază editorialistul Sinan Ulgen, notând că Uniunea Europeană se confruntă cu ”un test crucial”.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană prelungește anumite măsuri care permit acordarea de compensații, inclusiv în domeniul energiei, în contextul crizei din Ucraina

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului