Comisia Europeană prelungește anumite măsuri care permit acordarea de compensații, inclusiv în domeniul energiei, în contextul crizei din Ucraina

Comisia Europeană prelungește anumite măsuri care permit acordarea de compensații, inclusiv în domeniul energiei, în contextul crizei din Ucraina
Publicat: 20/11/2023, 18:18

Comisia Europeană a prelungit, luni, anumite secțiuni ale cadrului legal comunitar care le permite statelor membre să ofere compensații, inclusiv în domeniul energiei, pentru atenuarea efectelor crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina.

”Comisia Europeană a adoptat astăzi un amendament la Cadrul privind asistența temporară oferită de state în sensul prelungirii cu șase luni a unui număr limitat de secțiuni pentru reacția la criza generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și la creșterea fără precedent a prețurilor la energie. În mod special, ținând cont de reacțiile primite din partea statelor membre UE, amendamentul de astăzi amână anularea prevederilor care le permit statelor membre să ofere asistență limitată (Secțiunea 2.1 a Cadrului) și asistența pentru compensarea prețurilor mari la energie (Secțiunea 2.4)”, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

”Statele membre UE pot menține schemele de asistență pentru a acoperi perioada de încălzire pe durata iernii, ca sistem de siguranță în situația în care anumite companii continuă să fie afectate de problemele economice cauzate de războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În același timp, statele membre vor avea mai mult timp la dispoziție dincolo de perioada de încălzire din perioada iernii pentru a implementa măsurile necesare. Acest lucru va ajuta statele membre în implementarea practică a măsurilor de susținere”, precizează Comisia Europeană.

Secțiunea 2.1 va fi prelungită cu șase luni, până pe 30 iunie 2024, iar plafoanele pentru încălzire vor fi majorate de la 250.000 de euro la 280.000 de euro în sectorul agricol, de la 300.000 de euro la 335.000 de euro în sectoarele pescuitului și acvaculturii și de la 2 milioane de euro la 2,25 de milioane de euro în alte domenii.

Secțiunea 2.4, referitoare la măsurile de compensare a prețurilor mari la energie, va fi prelungită până pe 30 iunie 2024, permițându-le statelor membre UE să acopere parțial costurile mari ale energiei care depășesc semnificativ nivelurile anterioare crizei.

Celelalte secțiuni ale Cadrului comunitar – secțiunile 2.2 și 2.3, privind garanțiile și creditele subvenționate, precum și secțiunea 2.7, privind susținerea reducerii cererii de electricitate, nu vor fi prelungite după termenul de 31 decembrie 2023.

Secțiunile referitoare la tranziția spre o economie cu emisii poluante zero (2.5, 2.6 și 2.8) nu sunt afectate de amendamentele aplicate luni și rămân în vigoare până pe 31 decembrie 2025.

Foto: Profimedia

Citește și:

BCE ar putea majora din nou dobânda de referință în zona euro, din cauza perspectivelor optimiste ale piețelor financiare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Oraşul din România unde temperaturile au scăzut cu 22 de grade peste noapte. Vremea s-a...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
CE A PĂȚIT CHERECHEȘ! Anunțul făcut chiar de avocatul său
Sute de locuri de muncă cu salarii de 1.500 de euro pe lună. Cerințele angajatorului
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...