Comisia Europeană prelungește anumite măsuri care permit acordarea de compensații, inclusiv în domeniul energiei, în contextul crizei din Ucraina

Comisia Europeană prelungește anumite măsuri care permit acordarea de compensații, inclusiv în domeniul energiei, în contextul crizei din Ucraina
Publicat: 20/11/2023, 18:18

Comisia Europeană a prelungit, luni, anumite secțiuni ale cadrului legal comunitar care le permite statelor membre să ofere compensații, inclusiv în domeniul energiei, pentru atenuarea efectelor crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina.

”Comisia Europeană a adoptat astăzi un amendament la Cadrul privind asistența temporară oferită de state în sensul prelungirii cu șase luni a unui număr limitat de secțiuni pentru reacția la criza generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și la creșterea fără precedent a prețurilor la energie. În mod special, ținând cont de reacțiile primite din partea statelor membre UE, amendamentul de astăzi amână anularea prevederilor care le permit statelor membre să ofere asistență limitată (Secțiunea 2.1 a Cadrului) și asistența pentru compensarea prețurilor mari la energie (Secțiunea 2.4)”, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

”Statele membre UE pot menține schemele de asistență pentru a acoperi perioada de încălzire pe durata iernii, ca sistem de siguranță în situația în care anumite companii continuă să fie afectate de problemele economice cauzate de războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În același timp, statele membre vor avea mai mult timp la dispoziție dincolo de perioada de încălzire din perioada iernii pentru a implementa măsurile necesare. Acest lucru va ajuta statele membre în implementarea practică a măsurilor de susținere”, precizează Comisia Europeană.

Secțiunea 2.1 va fi prelungită cu șase luni, până pe 30 iunie 2024, iar plafoanele pentru încălzire vor fi majorate de la 250.000 de euro la 280.000 de euro în sectorul agricol, de la 300.000 de euro la 335.000 de euro în sectoarele pescuitului și acvaculturii și de la 2 milioane de euro la 2,25 de milioane de euro în alte domenii.

Secțiunea 2.4, referitoare la măsurile de compensare a prețurilor mari la energie, va fi prelungită până pe 30 iunie 2024, permițându-le statelor membre UE să acopere parțial costurile mari ale energiei care depășesc semnificativ nivelurile anterioare crizei.

Celelalte secțiuni ale Cadrului comunitar – secțiunile 2.2 și 2.3, privind garanțiile și creditele subvenționate, precum și secțiunea 2.7, privind susținerea reducerii cererii de electricitate, nu vor fi prelungite după termenul de 31 decembrie 2023.

Secțiunile referitoare la tranziția spre o economie cu emisii poluante zero (2.5, 2.6 și 2.8) nu sunt afectate de amendamentele aplicate luni și rămân în vigoare până pe 31 decembrie 2025.

Foto: Profimedia

Citește și:

BCE ar putea majora din nou dobânda de referință în zona euro, din cauza perspectivelor optimiste ale piețelor financiare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete