Financial Times: Washingtonul menține avantajul economic în rivalitatea cu Beijingul

Financial Times: Washingtonul menține avantajul economic în rivalitatea cu Beijingul
Publicat: 29/11/2023, 07:30

Statele Unite mențin, prin relațiile cu aliații și partenerii, avantajul economic în raport cu Republica Populară China, fiind pe primul loc din punctul de vedere a valorii cumulate a PIB-ului, la nivelul producției industriale, în materie de investiții și activități financiare, deși alianțele internaționale ar putea suferi modificări în cazul în care Donald Trump va obține un nou mandat de președinte al SUA, comentează cotidianul Financial Times.

Conform grupului de analize Capital Economics, cu sediul în Londra, economia mondială este ”fracturată” în 2024, ”integrarea” fiind considerată acum sursă de ”risc și insecuritate”, deși ”cele mai multe guverne credeau că integrarea economică ar promova prosperitatea pe termen lung”.

”Economia și politica interacționează permanent, însă, în prezent, politica a devenit mai importantă, iar economia mondială este reconfigurată ca efect al relațiilor tensionate între Statele Unite și China”, notează editorialistul Martin Wolf, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Statele Unite mențin avantajul economic în rivalitatea cu China”.

Națiunile lumii pot fi împărțite în cinci grupuri, potrivit institutului Capital Economics. Statele Unite și aliații apropiați, națiunile care tind spre alianțe cu SUA, țările nealiniate, statele care tind spre alianțe cu Beijingul, China și aliații apropiați. Din primul grup fac parte SUA, Canada, țările europene (cu excepția Ungariei), Japonia, Australia și Noua Zeelandă. Din al doilea grup fac parte India, Columbia, Mexic, Maroc, Turcia și Coreea de Sud. Printre statele nealiniate se numără Brazilia, Indonezia și Nigeria. Țările care tind spre relații cu China sunt Argentina, cea mai mare parte a Africii (inclusiv Africa de Sud), Irak, Kazahstan și, după cum sugerează Capital Economics, Arabia Saudită. Printre aliații puternici ai Chinei figurează Rusia, Iran și Pakistan.

”Există o diferență fundamentală între primul grup și restul țărilor. Democrațiile cu venituri mari împărtășesc valori comune fundamentale (deși dacă vor continua să facă acest lucru depinde de rezultatele scrutinului prezidențial din 2024). Celelalte grupuri sunt definite mai mult prin ce au unul împotriva celuilalt. Rusia și Iranul sunt aliați de conjunctură cu China, la fel și invers. (…) Însă alianțele de acest fel pot configura atât relațiile economice, cât și pe cele politice”, subliniază editorialistul FT.

Blocul Chinei reprezintă jumătate din teritoriul lumii, iar cel al Statelor Unite 35%. Însă blocul Beijingului generează doar 26% din PIB-ul mondial, aproape în totalitate în China, comparativ cu PIB-ul de 67% al națiunilor aliate cu SUA, în contextul în care sunt țările cu cele mai mari venituri.

”Balanța s-ar putea schimba dacă s-ar dezintegra blocul SUA, probabil sub conducerea lui Donald Trump, ori dacă economia Chinei ar avea un ritm de creștere mai rapid decât se așteaptă experții Capital Economics. Poate că este excesiv pesimismul referitor la perspectivele Chinei, dar nu este deloc absurd. Într-adevăr, China se confruntă cu presiuni puternice asupra creșterii economice în următorul sfert de secol”, subliniază editorialistul.

În materie de producție industrială, blocul Chinei este mai important decât la nivelul PIB-ului, având o cotă de 38% în 2022, dar este surclasat de blocul Statelor Unite, care este la nivelul de 55%.

În agricultură, blocul Chinei generează 49% din produse, iar SUA și aliații doar 38%.

În 2022, 144 de state au avut mai multe schimburi comerciale cu China decât cu SUA. Dar jumătate din comerțul global a fost între state considerate a fi în blocul Statelor Unite.

La nivel de activități financiare și fluxuri de capital, blocul Washingtonului menține dominația, cu investiții străine de 84% și atragere de investiții de 87% în 2022.

Rezervele schimburilor valutare continuă să fie în dolari americani sau în moneda națiunilor aliate.

”Multe națiuni ar vrea să constate că Statele Unite și aliații, puterile dominante din ultimele două secole, nu mai sunt atât de importanți. Dar sunt mai uniți și mai puternici din punct de vedere economic decât grupul de nemulțumiți al Chinei. Evenimentul care probabil ar schimba echilibrul ar fi o decizie a SUA de spargere a alianțelor. Ar fi cel mai dramatic act de auto-lezare din istoria mondială. Ar dura mult mai mult ca blocul Chinei să depășească blocul SUA în toate aspectele puterii economice și ar putea să nu reușească niciodată”, concluzionează editorialistul Martin Wolf.

Foto: Profimedia

Citește și:

Tehnologiile bazate pe inteligență artificială nu au avut impact la nivel ocupațional, dar, pe măsură ce evoluează, pot afecta calificări și salarii

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...