Prima pagină » Știri externe » Finlanda vrea să se retragă din TRATATUL care interzice minele antipersonal, în contextul creșterii amenințării ruse

Finlanda vrea să se retragă din TRATATUL care interzice minele antipersonal, în contextul creșterii amenințării ruse

Finlanda vrea să se retragă din TRATATUL care interzice minele antipersonal, în contextul creșterii amenințării ruse

Premierul Finlandei, Petteri Orpo, a anunțat, marți, că statul său va părăsi convenția internațională care interzice minele antipersonal, afirmând necesitatea consolidării capacităților de apărare în fața amenințării ruse.

”Finlanda și Europa trebuie să evalueze toate măsurile care vizează consolidarea capacităților de descurajare și de apărare, individuale și din cadrul NATO”, a declarat Petteri Orpo, în cadrul unei conferințe de presă.

”Noi propunem ca Finlanda să înceapă să-și pregătească retragerea din Tratatul de la Ottawa”, a afirmat premierul, la două săptămâni după un proiect similar care a fost dezbătut în Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.

Minele antipersonal, plasate manual sau prin intermediul rachetelor, sunt utilizate pentru descurajarea adversarului sau a populației de a accesa anumite zone.

Peste 160 de state recunosc Tratatul de la Ottawa, printre care și Ucraina. Statele Unite și Rusia nu recunosc această convenție. Textul interzice țărilor semnatare achiziția, producția, depozitarea și utilizarea acestor mine, care prezintă un pericol asupra civililor, conform Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Finlanda dorește creșterea investițiilor militare

Forțele Apărării din Finlanda evaluează, încă din 2024, dacă minele anitpersonal sunt necesare în Finlanda, conform cotidianului Sud-Ouest.

”Acest examen este motivat de lecțiile date de războiul din Ucraina și de situația gradului de securitate”, a transmis Ministerul Apărării.

Finlanda a semnat Convenția de la Ottawa în 2012, dar și-a schimbat poziția în contextul situației de securitate actuale. Helsinki a distrus toate minele terestre, peste un milion de exemplare. Țara nordică, care împarte o frontieră de 1.340 de kilometri cu Rusia, s-a alăturat NATO, după invazia rusă din Ucraina, în februarie 2022.

Finlanda dorește, de asemenea, să crească investițiile în domeniul apărării pentru a atinge obiectivul de 3% din PIB, până în 2029, conform declarațiilor premierului.

”Lansăm, printre altele, o reformă a forțelor terestre”, a dezvăluit Petteri Orpo.

Foto: Profimedia

Citește și:

Judecătoarea care a pronunțat decizia împotriva lui Marine Le Pen, plasată sub PROTECȚIE specială din cauza amenințărilor

VIDEO Liderul opoziției din Franța denunță situația din ROMÂNIA, în contextul condamnării lui Marine Le Pen/ „Există suspiciuni emise de adversari”

Erika Ciobanu este studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2025. Scrie despre politica internațională, ... vezi toate articolele

Citește și