Forumul Economic Mondial de la Davos, prilej pentru avertismente tranșante. Soros: „America riscă războiul nuclear”. Trump: „Nu putem avea un comerț liber, pentru că unele țări profită de sistem”

Forumul Economic Mondial de la Davos, prilej pentru avertismente tranșante. Soros: „America riscă războiul nuclear. Trump: „Nu putem avea un comerț liber, pentru că unele țări profită de sistem
Publicat: 29/01/2018, 13:51

CNBC a analizat cele mai memorabile discursuri ale liderilor care au luat parte la întâlnirea de la Davos, Elveția.

Donald Trump

Discursul președintelui american Donald Trump a fost unul din cele mai așteptate momente ale evenimentului din acest an de la Davos. Ultimul lider al SUA care a susținut un discurs în cadrul evenimentului a fost Bill Clinton, în anul 2000. Trump a făcut declarații tranșante în fața celor prezenți: „Nu putem avea un comerț liber și deschis, dacă unele țări profită de sistem, în detrimentul celorlalți”. La începutul săptămânii, Trump a declarat pentru CNBC că „dolarul se va întări și asta își dorește, un dolar puternic”. Pentru secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, acesta a fost un subiect aprins în cadrul Davos 2018.

Steven Mnuchin

Mnuchin a generat fluctuații valutare, după ce a declarat că un dolar mai slab este benefic pentru SUA. Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, deprecierea dolarului pe termen scurt „nu este îngrijorarea sa”. „Pe termen lung, credem în aprecierea dolarului”, a mai spus Mnuchin.

Emmanuel Macron

Lăudat de comunitate de afaceri, președintele SUA, Emmanuel Macron a promis că va reforma Franța și Europa printr-o strategie pe termen mediu, pentru a furniza un drum clar pentru investitori. „Să nu fim naivi, globalizarea trece printr-o criză majoră și această problemă trebuie combătută de state și societatea civilă, pentru a găsi soluții de implementare globală”, a declarat Macron în timpul discursului său.

Angela Merkel

Germania trece printr-un impas politic și Europa își dorește ca acesta să fie rezolvat într-un timp cât mai scurt. La Davos, cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că Germania are o problemă proprie. „Sincer, țara pe care am onoarea să o reprezint și unde sunt cancelar are dificultăți. Polarizarea este un fenomen tot mai prezent la noi în țară, unul pe care nu l-am mai avut de ani zeci de ani”, a mai spus Merkel.

Narendra Modi

Premierul indian Naendra Modi a vorbit despre „fenomenul îngrijorător” împotriva globalizării și în sprijinul izolaționismului. „Forțele protecționismului se ridică împotriva globalizării, intenția lor este nu doar să evite globalizarea, dar și să îi schimbe evoluția naturală”, a declarat Modi.

George Soros

Miliardarul George Soros crede că SUA riscă un război nuclear cu Coreea de Nord. „Realitatea războiului nuclear este atât de abominabilă, încât preferăm să o ignorăm, dar este reală”, a declarat Soros la Davos. „Într-adevăr, SUA a accentuat riscul războiului nuclear, prin faptul că ignoră o realitate evidentă: Coreea de Nord a devenit o putere nucleară”, a spus Soros.

Lloyd Blankfein

Strategiile politice ale președintelui SUA au fost criticate, dar nu toată lumea este împotriva lui Trump. „Aș vrea să vă vorbesc despre multe lucruri care nu îmi plac și unele care îmi displac profund”, a spus Lloyd Blankfein, CEO-ul Goldman Sachs. „Nu vreau însă să fiu ipocrit. Mi-a plăcut ce a făcut pentru economie” (referindu-se la președintele Trump).

Malala Yousafzai

Cea mai tânără câștigătoare a unui premiu Nobel și totodată o activistă convinsă, Malala le-a vorbit liderilor de la Davos despre drepturile femeilor, care pot fi asigurate prin educarea băieților încă din școală. „Educația tinerilor despre drepturile femeilor este crucială. Când vorbim despre feminism și drepturile femeilor, vorbim de fapt cu bărbații. Trebuie să-i învățăm pe băieței cum să devină bărbați”, a spus Malala la Davos.

Christine Lagarde

„Chiar și fără testosteron, putem produce o energie pozitivă, constructivă”, a declarat directorul Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, cu ocazia summitului de la Davos. Lagarde a fost una dintre cele șapte femei din consiliul Davos din 2018, vorbind despre drepturile acestora, inclusiv despre egalitatea pe piața muncii.

Ruth Porat

Ruth Porat, directorul financiar al companiei tehnologice Alphabet, a avut un mesaj simplu pentru liderii de afaceri: ascultați-vă angajații. „Noi facem ceva la Alphabet, la Google și aș încuraja toate companiile din toate industriile să organizeze ședințe cu întregul personal – unde toată lumea este încurajată să pună întrebări și chiar fac acest lucru”, a spus Porat.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase