• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

GAFĂ DE PROPORȚII. BBC a publicat o imagine celebră din războiul din Irak pentru a ilustra o știre despre masacrul din orașul sirian Hula

UPDATE: Reacția BBC

BBC a postat pe site-ul său de știri o fotografie celebră din timpul războiului din Irak, pentru a ilustra o știre despre masacrul din orașul sirian Hula, de la sfârșitul săptămânii trecute, scrie The Telegraph.

În imaginea, care datează din 27 martie 2003, este surprins un copil irakian care sare peste zeci de cadavre acoperite în saci sau pânze albe, care fuseseră găsite în deșert, la sud de Bagdad.

BBC a pus următoarea explicație sub fotografie, despre care a scris că a fost trimisă de un activist: „Această imagine – a cărei autenticitate nu a putut fi verificată independent – arată trupurile a zeci de copii din Hula care așteaptă să fie înmormântați”.

Fotograful căruia îi aparține imaginea, Marco di Lauro, a povestit că „era să cadă de pe scaun” când și-a văzut instantaneul într-o știre despre Siria. „Am ajuns acasă la 3 dimineața și am deschis site-ul BBC, care avea în deschidere o știre despre ceea ce s-a întâmplat din Siria și era să cad de pe scaun”, a declarat Mauro, fotograf al agenției Getty Images, potrivit The Telegraph.

„Ceea ce m-a șocat cu adevărat a fost că o organizație de știri precum BBC nu își verifică sursele și este dispusă să publice orice fotografie, indiferent cine o trimite”, a adăugat Mauro.

Între timp, fotografia a fost scoasă din știrea despre masacrul din Hula.

BBC se apără susținând că a atenționat că imaginea nu a putut fi verificată independent.

„Am depus eforturi pe timpul nopții pentru a găsi sursa originală a fotografiei și, când s-a constatat eroarea, am șters imediat imaginea respectivă”, a declarat un purtător de cuvânt al BBC, citat de The Telegraph.

Peste 100 de persoane, jumătate dintre ele copii, au murit în noaptea de vineri spre sâmbătă în orașul sirian Hula. De asemenea, cel puțin 300 de oameni au fost răniți.

Consiliul de Securitate al ONU atribuie responsabilitatea pentru acest masacru trupelor lui Bashar al-Assad, în timp ce ambasadorul Siriei la ONU susține că este vorba despre „un tsunami de minciuni” la adresa țării sale.

Inchide