Germania începe dialogul cu talibanii. Obiectivul Angelei Merkel în Afganistan

Germania începe dialogul cu talibanii. Obiectivul Angelei Merkel în Afganistan
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că membrii comunităţii internaţionale ar trebui să continue „dialogul cu talibanii” reveniţi la putere / Sursa FOTO: en.newizv.ru
Publicat: 25/08/2021, 16:51

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că membrii comunităţii internaţionale ar trebui să continue „dialogul cu talibanii” reveniţi la putere. Scopul l-ar reprezenta, zice Merkel, păstrarea câştigurilor obţinute în Afganistan după desfăşurarea trupelor NATO.

„Obiectivul nostru trebuie să fie să păstrăm cât mai mult timp posibil schimbările pe care le-am realizat în ultimii 20 de ani în Afganistan”, a afirmat Angela Merkel în Bundestag.

„Comunitatea internaţională trebuie să dialogheze cu talibanii”

„Comunitatea internaţională trebuie să dialogheze şi cu talibanii pe această temă”, a adăugat ea, în condiţiile în care retragerea trupelor americane urmează să fie finalizată pe 31 august.

Talibanii sunt o realitate în Afganistan. Această nouă realitate este amară, însă trebuie să ne confruntăm cu ea”, a mai spus Merkel.

Menţionând progresele înregistrate în Afganistan din 2001, cancelarul german a subliniat că „aproape 70%” dintre afgani au acum acces la apă potabilă, faţă de acum 20 de ani, când procentul acestora era de 20%. Ea a insistat totodată asupra mortalităţii infantile care, potrivit ei, s-a înjumătăţit în douăzeci de ani. „În istorie, multe lucruri au nevoie de o respiraţie foarte lungă”, a subliniat Merkel, care urmează să părăsească scena politică, adăugând că „de aceea nu trebuie să uităm Afganistanul şi nu îl vom uita”.

Rămân ferm convinsă că nici o violenţă, nicio ideologie nu poate opri aspiraţia către justiţie şi pace” – Angela Merkel.

Promisiune făcută afganilor

De asemenea, Angela Merkel a afirmat că Germania va încerca să ajute afganii care au lucrat cu soldaţii nemți şi organizaţiile de ajutorare şi care doresc să părăsească Afganistanul chiar şi după termenul limită de 31 august. „Sfârşitul podului aerian în câteva zile nu trebuie să însemne sfârşitul eforturilor de a proteja afganii care ne-au ajutat şi de a-i ajuta pe acei afgani care se află într-o situaţie de urgenţă odată cu preluarea puterii de către talibani”, a mai spus ea.

De aceea lucrăm intens la toate nivelurile pentru a găsi modalităţile de a-i proteja pe cei care ne-au ajutat, inclusiv prin intermediul operaţiunii civile de pe aeroportul din Kabul”, a adăugat Angela Merkel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase