RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 211: Hamas anunţă că merge la negocieri la Cairo pentru a ajunge la un acord cu Israelul

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 211: Hamas anunţă că merge la negocieri la Cairo pentru a ajunge la un acord cu Israelul
Acord de pace / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04/05/2024, 07:59
Actualizat: 04/05/2024, 11:02
11:49

88 de aleşi democraţi fac presiune asupra lui Biden în privinţa sprijinului pentru Israel

Aproape 90 de aleşi democraţi i-au cerut vineri preşedintelui american Joe Biden să ia în calcul o întrerupere a vânzărilor de arme către Israel dacă guvernul israelian nu-şi schimbă politica în războiul său împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, transmite AFP.

Într-o scrisoare semnată de 88 de membri ai Congresului, transmisă Casei Albe, aleşii democraţi îşi exprimă „gravele îngrijorări cu privire la desfăşurarea războiului din Gaza de către guvernul israelian, fiind vorba despre reţinerea deliberată a ajutorului umanitar”, conform Agerpres.

Restricţiile impuse de Israel privind livrarea în Gaza a ajutorului umanitar susţinut de Washington „contribuie la o catastrofă umanitară fără precedent”, se spune în scrisoare.

Semnatarii, inclusiv mulţi aleşi din Camera Reprezentanţilor, îi cer preşedintelui democrat să-i transmită foarte clar prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu că orice obstacol în calea furnizării de ajutor în Gaza „pune în pericol eligibilitatea pentru o nouă asistenţă de securitate ofensivă din partea Statelor Unite”.

Ei precizează, însă, că sistemele de apărare antirachetă israeliene, precum Domul de Fier, trebuie excluse din această posibilă suspendare a ajutorului american.

„Continuăm să sprijinim cu fermitate furnizarea către Israel a unor fonduri defensive care permit salvarea de vieţi”, se menţionează în scrisoarea aleşilor democraţi.

Printre semnatarii scrisorii se numără membri democraţi ai Comisiei de apărare şi ai Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor.

10:36

Blinken afirmă că o operaţiune majoră a IDF în Rafah ar provoca pagube "dincolo de ceea ce este acceptabil"

Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a reînnoit avertismentele împotriva unui asalt israelian major asupra oraşului Rafah din Gaza, afirmând că Israelul nu a prezentat un plan de protecţie a civililor.

„În absenţa unui astfel de plan, nu putem susţine o operaţiune militară majoră care să intre în Rafah, deoarece daunele pe care le-ar provoca sunt dincolo de ceea ce este acceptabil”, a declarat Blinken la Forumul Sedona al Institutului McCain din Arizona.

Peste un milion de palestinieni strămutaţi se adăpostesc la Rafah, în contextul războiului în curs cu Hamas, declanşat de masacrul comis de gruparea teroristă la 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului, scrie News.ro.

În timp ce oficialii israelieni au promis în repetate rânduri că vor intra în Rafah, invocând necesitatea de a elimina forţele rămase ale Hamas în cel mai sudic oraş din Gaza, Blinken a declarat că „există, de asemenea, modalităţi mai bune de a face ceea ce trebuie să facă Israelul în ceea ce priveşte rezolvarea problemei rămase a Hamas”.

09:31

Gaza: Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Gaza se răspândeşte în întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a ajuns la Paris, Lausanne, Berlin, Montreal, Mexic şi chiar Sydney, transmite sâmbătă AFP.

Din 17 aprilie, un val de mobilizare pentru Fâşia Gaza a cuprins campusurile americane în aproximativ 40 de universităţi, de la est la vest, amintind de demonstraţiile împotriva războiului din Vietnam. În total, aproape 2.000 de persoane au fost arestate, potrivit unui bilanţ stabilit de mai multe mass-media americane, notează Agerpres.

În ultimele zile, poliţia a desfiinţat prin recurgere la violenţă tabere pro-palestiniene, aşa cum s-a întâmplat vineri la Universitatea din New York (NYU), la cererea instituţiei. Demonstranţii baricadaţi în prestigioasa Universitatea Columbia, epicentrul din New York al mobilizării studenţeşti, au fost astfel alungaţi.

La Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), zeci de studenţi au fost arestaţi.
Spre deosebire de alte instituţii, Universitatea Brown (Rhode Island) a fost de acord cu demonstranţii cu privire la desfiinţarea taberei lor în schimbul unui vot privind o posibilă „dezinvestire” de la companii care fac posibil şi profită de genocidul din Gaza.

După o lungă perioadă de tăcere, preşedintele Joe Biden a insistat joi asupra faptului că „ordinea trebuie să prevaleze”.

08:29

Curtea Penală Internaţională avertizează cu privire la ameninţările la adresa sa

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un avertisment la adresa „persoanelor care ameninţă cu represalii” – pe ea sau personalul său -, spunând că astfel de acţiuni ar putea constitui o „subminare a administrării justiţiei”, informează AFP.

Biroul de la Haga al procurorului şef Karim Khan a declarat că urmăreşte „să se angajeze în mod constructiv cu toate părţile interesate ori de câte ori dialogul este în concordanţă cu mandatul său”, într-un comunicat publicat pe X.

„Această independenţă şi această imparţialitate sunt totuşi subminate atunci când indivizi ameninţă să ia măsuri de represalii împotriva Curţii sau împotriva personalului Curţii” în cazul unor „decizii” privind investigaţiile care intră în mandatul său, a adăugat el.

„Astfel de ameninţări, chiar dacă nu sunt respectate, pot constitui o atingere asupra administrării justiţiei” de către CPI, avertizează el, citat de Agerpres.

CPI solicită încetarea „imediată” a „încercărilor de a-i obstrucţiona, intimida sau influenţa în mod nejustificat pe cei responsabili”.

Serviciile procurorului şef Khan nu au dorit să precizeze de la cine au provenit aceste ameninţări şi dacă au legătură cu Israel şi cu războiul din Gaza.

07:22

Rămăşiţele unui israelian, considerat până acum ostatic în Fâşia Gaza, au fost descoperite în Israel

Rămăşiţele lui Eliakim Libman, un israelian pe care autorităţile îl considerau ostatic în Fâşia Gaza, au fost descoperite în Israel, au anunţat vineri armata şi familia acestuia, relatează AFP.

Membru al echipei de securitate a Festivalului de muzică Nova, luat cu asalt de combatanţi ai mişcării palestiniene Hamas în timpul atacului lor din 7 octombrie 2023 din sudul Israelului, Libman, în vârstă de 24 de ani, „a fost ucis în timpul masacrului din 7 octombrie”, iar „trupul său a fost descoperit pe teritoriul israelian”, a precizat armata într-un comunicat, citat de News.ro.

Până în prezent, autorităţile credeau că el făcea parte dintre cele aproximativ 250 de persoane răpite la 7 octombrie şi duse în Fâşia Gaza, unde, potrivit Israelului, au rămas 128 dintre ele, dintre care 35 ar fi murit.

Contactată de AFP, armata israeliană a refuzat să precizeze unde, când şi cum au fost descoperite rămăşiţele sale. Ea s-a limitat să spună că acestea au fost identificate „datorită indiciilor găsite pe teren şi după o anchetă complexă (…) desfăşurată de forţele armate şi de poliţia israeliană şi de Institutul Naţional de Medicină Legală”.

Potrivit presei israeliene, rămăşiţele sale au fost găsite îngropate împreună cu cele ale unei alte victime ucise în timpul festivalului Nova.

„După mai mult de 200 de zile şi nopţi de căutări, îngrijorare, rugăciune şi plâns (…) am aflat cu mare tristeţe că fiul nostru iubit (…) nu se mai află printre cei vii”, a precizat familia sa într-un comunicat. El a fost ucis la locul festivalului Nova după ce a petrecut „ore întregi îngrijind numeroşi răniţi”, a adăugat aceasta.

Hamas anunţă că merge la negocieri la Cairo pentru a ajunge la un acord cu Israelul

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a anunţat vineri că va merge sâmbătă la Cairo pentru a „continua discuţiile” privind oferta de armistiţiu cu Israelul şi „a ajunge la un acord”, acuzându-l în acelaşi timp pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că încearcă să obstrucţioneze acest lucru.

„Mergem la Cairo într-un spirit pozitiv pentru a ajunge la un acord”, a declarat Hamas într-un comunicat pe site-ul său.

Aceasta a afirmat că rămâne „hotărâtă”, alături de celelalte grupări palestiniene, să obţină „oprirea totală a agresiunii israeliene”, „retragerea forţelor de ocupaţie israeliene” şi „un aranjament serios de schimb” de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni.

Un oficial de rang înalt al Hamas a confirmat pentru AFP că o delegaţie condusă de Khalil al-Haya, membru al biroului politic, va „merge mâine (sâmbătă) dimineaţă la Cairo pentru a continua negocierile privind încetarea focului”, scrie News.ro.

Mediatorii – Egipt, Qatar şi Statele Unite – aşteaptă la Cairo ca Hamas să răspundă la o ofertă de armistiţiu prezentată la sfârşitul lunii aprilie, care includea o pauză în ofensiva israeliană şi eliberarea deţinuţilor palestinieni în schimbul eliberării ostaticilor răpiţi în timpul atacului fără precedent al mişcării palestiniene asupra sudului Israelului la 7 octombrie, care a declanşat războiul.

Hamas l-a acuzat anterior pe Benjamin Netanyahu că încearcă să obstrucţioneze eforturile de a ajunge la un armistiţiu în războiul devastator din Gaza, alimentând îndoielile cu privire la un acord rapid de încetare a focului.

În cea de-a 7-a lună de război, continuă bombardamentele israeliene zilnice asupra Fâşiei Gaza ameninţată de foamete, ucigând 26 de persoane în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării palestiniene.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Mașinile care au primit interzis pe șosele. Se aplică din 20 Mai, ora 00:00
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la...
×