Întâlnire istorică sino-americană! SUA au scos pe masă cuțitele. Beijingul, acuzat că strică „stabilitatea mondială”!

Întâlnire istorică sino-americană! SUA au scos pe masă cuțitele. Beijingul, acuzat că strică „stabilitatea mondială”!
Întâlnire istorică sino-americană! SUA au scos pe masă cuțitele. Beijingul, acuzat că strică „stabilitatea mondială”! / Sursa FOTO: twitter.com/SecBlinken
Publicat: 19/03/2021, 08:42

Întâlnire istorică sino-americană! În Alaska a avut loc prima întrevedere între reprezentanții Washingtonului și cei ai Beijingului după ce s-a schimbat puterea la Casa Albă. Cine intuia o reașezare a relației bilaterale pe făgașul normalului s-a înșelat. Secretarul de stat Antony Blinken a scos pe masă „cuțitele” când în încăpere au intrat Wang Yi, ministru de Externe, și Yang Jiechi, unul dintre liderii Partidului Comunist.

Beijingul a fost amenințat că lucrurile nu vor rămâne așa. Printre acuzațiile aduse, și aceea că ar strica „stabilitatea mondială”. Pe care, evident, o asigură America.

Întâlnire istorică sino-americană! Antony Blinken i-a scos la tablă pe chinezi

Întâlnirea dintre partea americană și cea chineză se desfășoară în Anchorage, statul Alaska, pe durata a două zile.

Joi, la prima întrevedere, șeful diplomației de la Casa Albă, Antony Blinken, i-a scos la tablă pe chinezi. El a vrut să arate în ce direcție se vor îndrepta discuțiile. Astfel, a trasat subiectele principale ce urmează a fi abordate. „Vom discuta despre îngrijorările noastre legate de acţiunile Chinei în Xinjiang (n.r. – provincie în care SUA susțin că China a comis un adevărat genocid împotriva musulmanilor uiguri), în Hong Kong și Taiwan. Vom discuta despre atacuri cibernetice contra Statelor Unite şi constrângerea economică împotriva aliaţilor noştri”, a insistat Antony Blinken.

Americanii au jucat piesa „Polițistul bun, polițistul rău”

„Fiecare dintre aceste acţiuni ameninţă ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială. De aceea, nu este vorba doar de probleme interne şi ne simţim obligaţi să discutăm despre acestea”, a insistat Blinken.

Din partea Chinei, la întâlnire au fost prezenți cel mai înalt responsabil pentru diplomaţie al Partidului Comunist, Yang Jiechi, şi ministrul de Externe, Wang Yi.

Al doilea american care a luat loc la masă a fost consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden. Dacă Blinken a jucat rolul polițistului rău, Jake Sullivan a fost polițistul bun. Consilierul lui Biden a „îndulcit” atacul colegului său, insistând asupra faptului că America „nu vrea un conflict cu China”. Din contră, „SUA sunt deschise unei concurenţe dure”.

„Vom lupta mereu pentru principiile noastre, pentru poporul nostru şi pentru prietenii noştri”, a adăugat Jake Sullivan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase