Întâlnirea care poate schimba istoria celor două Corei. Kim Jong-un își asumă „denuclearizarea completă”. Seulul și Phenianul încep discuțiile pentru un tratat de pace

Întâlnirea care poate schimba istoria celor două Corei. Kim Jong-un își asumă „denuclearizarea completă. Seulul și Phenianul încep discuțiile pentru un tratat de pace
Publicat: 27/04/2018, 12:54

UPDATE 12:50Liderilor de la Seul și Phenian au căzut de acord să conlucreze pentru a realiza denuclearizarea „completă” a Peninsulei Coreea, potrivit unei declarații comune emise în urma summitului inter-coreean, informează site-ul agenției Yonhap.

„Coreea de Sud și de Nord și-au afirmat obiectivul comun de a realiza o Peninsulă Coreea fără arme nucleare prin denuclearizare completă”, se arată în declarația comună semnată de liderii celor două Corei.

Cei doi lideri au fost de acord că acțiunile recente ale Phenianului privind renunțarea la testele atomice sunt „foarte semnificative” și „importante” pentru eforturile de denuclearizare.

Seulul și Phenianul vor depune eforturi comune pentru demararea unor discuții cu SUA și China cu scopul negocierii unui tratat de pace care să pună capăt în mod formal războiului din Coreea, ce s-a încheiat printr-un armistițiu, potrivit unei declarații comune emise după summitul inter-coreean.

„Nu va mai fi război în Peninsula Coreea și astfel o nouă eră a început”, se afirmă în declarația comună, semnată de președintele sud-coreean Moon Jae-In și liderul nord-coreean Kim Jong-Un, informează presa internațională.

Cele două Corei speră ca un tratat de pace să fie semnat până la finalul acestui an.

După ce Moon Jae-in și Kim Jong-un și-au strâns mâinile și după ce au traversat simbolic linia de demarcație dintre cele două state, liderul regimului de la Phenian a fost invitat în „Casa Păcii”, locul unde se vor desfășura întâlnirile dintre liderii celor două state.

„O nouă istorie începe acum și intrăm într-o eră a păcii”, a scris Kim Jong-un în cartea de onoare a oaspeților.

Moon Jae-in și Kim Jong-un au început discuțiile formale care ar putea duce la adoptarea unui tratat de pace al războiului coreean din 1950-1953, în urma căruia s-a semnat doar un armistițiu.

Administrația prezidențială de la Seul transmite că președintele sud-coreean Moon Jae-In a avut discuții „sincere, deschise” cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, despre denuclearizarea Peninsulei Coreea, informează site-ul agenției The Associated Press.

Yoon Young-chan, purtătorul de cuvânt al Președinției de la Seul a mai declarat că cei doi lideri au discutat și despre instaurarea păcii în Peninsula Coreea, cât și despre îmbunătățirea relațiilor între cele două state.

Prima rundă de discuții între cei lideri s-au încheiat, pentru o pauză de prânz, urmând ca summitul să fie reluat după-amiază.

Yoon a adăugat că cele două Corei lucrează la o declarație comună care urmează să fie dată publicității după summitul de o zi.

Liderul regimului de la Phenian și președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, s-au întâlnit în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două Corei.

Kim Jong-un a făcut un gest simbolic prin traversarea liniei de demarcație dintre cele două state, devenind primul lider de la Phenian care intră pe teritoriul Coreei de Sud după încheierea Războiului Coreei în anul 1953.

Ri Sol Ju, soția liderului nord-coreean, care nu s-a numărat printre membrii delegației cu care Kim Jong-Un a traversat vineri dimineață frontiera militarizată între cele două Corei, va participa la banchetul programat să aibă loc la finalul summitului, a anunțat Președinția de la Seul.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a traversat frontiera însoțit de un grup de zece oficiali de la Phenian, printre care și sora sa, Kim Yo Jong, aflată la a doua vizită în Coreea de Sud în cursul acestui an, după vizita din luna februarie, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de la PyeongChang.

Ri Sol Ju urmează să traverseze frontiera militarizată în cursul după-amiezii, a declarat Yoon Young-chan, purtătorul de cuvânt al Președinției de la Seul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii