Joe Biden, după discuțiile cu Xi Jinping: „Am fost foarte clar! Vom apăra ordinea internațională și vom lucra în paralel cu aliații și partenerii noștri”

Joe Biden, după discuțiile cu Xi Jinping: Am fost foarte clar! Vom apăra ordinea internațională și vom lucra în paralel cu aliații și partenerii noștri
Publicat: 14/11/2022, 19:27

Președintele Joe Biden a purtat luni o discuție de trei ore cu omologul său chinez Xi Jinping, prima lor întâlnire personală de la preluarea mandatului de către Biden și o oportunitate care pare să ducă la o ameliorare a relațiilor care se deteriorează rapid, speră ambele părți.

Joe Biden a declarat reporterilor că a fost „deschis și sincer” cu Xi în legătură cu chestiunile în care Beijingul și Washingtonul nu sunt de acord. El a pus la îndoială o invazie iminentă a Taiwanului și speră că mesajul său privind evitarea unui conflict total a fost primit de partea chineză.

Președintele american a afirmat după discuțiile cu Xi că nu au ajuns „nici pe departe” să rezolve multitudinea de probleme care au contribuit la ducerea relației dintre SUA și China la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

„Nu sugerez că acest lucru este „kumbaya”(odă de bucurie adresată lui Dumnezeu.red) , a declarat Biden la o conferință de presă, „dar nu cred că este nevoie să ne îngrijorăm, așa cum a ridicat unul dintre voi o întrebare legitimă, de un nou Război Rece”.

Biden a intrat în discuțiile de luni în speranța unei oportunități de a face bilanțul cu Xi al celei mai importante relații bilaterale din lume. El l-a descris pe Xi ca fiind neconflictual, dar „așa cum a fost întotdeauna: foarte direct”.

„El a fost clar și eu am fost clar că vom apăra interesele și valorile americane, vom promova drepturile universale ale omului, vom apăra ordinea internațională și vom lucra în paralel cu aliații și partenerii noștri”, a spus Biden. „Vom concura viguros, dar nu caut un conflict”.

Ce spun Biden și Xi despre amenințările nucleare ale Rusiei

Casa Albă a precizat, într-o declarație după întâlnire, că Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile omului și la provocările Chinei în jurul Taiwanului, dar au căzut amândoi de acord asupra unui aspect foarte important – faptul că armele nucleare nu pot fi folosite în Ucraina, unde această națiune încearcă să lupte împotriva unei invazii rusești.

„Președintele Biden și președintele Xi și-au reiterat acordul că un război nuclear nu ar trebui să fie purtat niciodată și nu poate fi câștigat”, se arată într-un comunicat de presă al Casei Albe, referindu-se la amenințarea cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Biden a subliniat domeniile de potențială cooperare cu Xi, inclusiv în ceea ce privește schimbările climatice, în cadrul unor discuții care s-au prelungit peste timpul prevăzut la un hotel de lux din Bali.

De asemenea, liderul de la Casa Albă a încercat să îl convingă pe Xi că o Coree de Nord înarmată nuclear nu este în interesul Chinei – în special pentru că noi teste nucleare sau de rachete cu rază lungă de acțiune ale Pyongyangului ar putea să-l determine pe Biden să intensifice prezența militară americană în regiune.

„Este dificil de determinat dacă China are sau nu capacitatea” de a-l convinge pe Kim Jong Un să renunțe la testele sale, a spus Biden. „Sunt convins că Beijing-ul nu caută ca Phenianul să se angajeze în noi mijloace de escaladare”.

Sursa: CNN

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului