Joe Biden, ultimul discurs despre Starea Uniunii din actualul mandat: „Dacă cineva crede că Putin se va opri la Ucraina, vă asigur că NU O VA FACE”

Publicat: 08/03/2024, 09:50
Actualizat: 08/03/2024, 10:03

Preşedintele SUA, Joe Biden, a susţinut joi seara ultimul său discurs din acest mandat despre Starea Uniunii.

Discursul lui Joe Biden despre Starea Uniunii a fost construit pe o retorică agresivă, care a avut ca scop clar să-i convingă pe democraţii care erau îngrijoraţi şi aveau dubii că prezumtivul lor candidat este pregătit să se confrunte cu Donald Trump. Din acest punct de vedere, a fost un succes, scrie BBC.

Mesaj pentru Vladimir Putin

Preşedintele Biden şi-a început discursul despre starea Uniunii cu o glumă: „Dacă aş fi deştept, aş pleca acasă acum”.

„Am venit să trezesc Congresul!” a adăugat preşedintele Joe Biden, care şi-a început discursul intrând direct în subiectul Ucraina şi evocând momentul când Ronald Reagan i-a spus ultimului lider sovietic: „Domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid!”.

El a evocat un moment istoric, Starea Uniunii care a avut loc în ianuarie 1941, când Roosevelt s-a adresat naţiunii cu aproape un an înainte de atacul de la Pearl Harbor.

„Libertatea şi democraţia sunt atacate, atât acasă, cât şi peste hotare”, a spus Biden făcând paralela cu prezentul.

El a spus că scopul discursului despre starea Uniunii este de a „trezi Congresul şi de a alerta poporul american” că democraţia este în joc.

„Dacă cineva din această sală crede că Putin se va opri la Ucraina, vă asigur că nu o va face”, a avertizat el.

Armata americană va construi un port în Gaza

Preşedintele Biden tocmai a anunţat că armata americană va construi un port în Gaza pentru a permite ca mai multe ajutoare umanitare să ajungă în teritoriul aflat în conflict.

În discursul său privind starea Uniunii adresat Congresului, democratul şi-a reiterat apelul pentru „o încetare imediată a focului de cel puţin şase săptămâni” între Israel şi Hamas, ceea ce ar permite „eliberarea tuturor ostaticilor” încă reţinuţi în Fâşia Gaza.

„În această seară, ordon forţelor armate americane să efectueze o misiune de urgenţă pentru a crea un port temporar pe coasta Gazei, care să poată găzdui nave mari ce transportă alimente, apă, medicamente şi adăposturi temporare”, a spus el, citat de Agerpres.

Construcţia acestei structuri nu va necesita „nicio desfăşurare de trupe americane pe teren”, a dat asigurări Biden.

Preşedintele american a cerut, de asemenea, guvernului israelian să permită „intrarea de mai mult ajutor umanitar în Gaza”, subliniind că ajutorul umanitar „nu poate fi un considerent secundar sau o monedă de schimb”.

Construcţia portului temporar va dura câteva săptămâni şi va fi realizată în parteneriat cu „aliaţii” de pe teren, precum şi cu ONU şi organizaţiile umanitare, au declarat anterior înalţi oficiali americani.

„Principalul element va fi un debarcader temporar”, a declarat unul dintre oficiali reporterilor. Portul va permite sosirea în Fâşia Gaza a echivalentului capacităţii „a sute de camioane de ajutor suplimentar în fiecare zi”.

Joe Biden, ultimul discurs despre Starea Uniunii din actualul mandat
Joe Biden, ultimul discurs despre Starea Uniunii din actualul mandat / Sursa foto: Profimedia

Taxe mai mari pentru miliardari

Preşedintele Joe Biden a propus impozitarea mai mare a celor mai bogaţi oameni din ţară, argumentând că banii ar putea fi folosiţi pentru a continua reducerea deficitului federal şi pentru a finanţa iniţiative federale, notează News.ro.

Preşedintele i-a criticat pe republicani – spunând că politicile ultimei administraţii au adus profit celor mai bogaţi 1% dintre cetăţeni. El propune creşterea impozitelor pentru miliardari.”Un cod fiscal corect este modul în care investim şi facem această ţară măreaţă. Sănătatea, educaţia, apărarea şi multe altele”, a declarat Biden.

Biden spune că miliardarii sunt impozitaţi „mult mai puţin” decât majoritatea americanilor. „Niciun miliardar nu ar trebui să plătească o rată de impozitare federală mai mică decât un profesor, un muncitor în domeniul sanitar sau o asistentă medicală”, a spus el în aplauzele mulţimii.

Accesul la avort

Preşedintele Joe Biden a declarat că va reduce costurile medicamentelor pe bază de reţetă pentru americani prin legislaţia pe care a propus-o şi semnat-o.

„Americanii plătesc mai mult pentru medicamentele pe bază de reţetă decât oriunde în lume”, a declarat Biden. „Este greşit şi voi pune capăt acestui lucru. Cu o lege pe care am propus-o şi am semnat-o, şi pentru care niciunul dintre voi, prieteni republicani, nu a votat. În sfârşit, am învins Big Pharma”, spune Biden.

De asemenea, el a glumit despre cât de scumpe sunt medicamentele pe bază de reţetă în America în comparaţie cu alte ţări, o promovare a planului său de a lăsa guvernul să negocieze preţurile medicamentelor. „Vrea vreunul dintre voi să se urce în Air Force One cu mine şi să zboare la Toronto, Berlin, Moscova? Adică, scuzaţi-mă – şi, ei bine, chiar şi Moscova, probabil”. El a spus că medicamentele de acolo ar fi mult mai ieftine decât în Statele Unite.

Preşedintele Joe Biden a mai spus, de asemenea, că decizia „Roe v. Wade avea dreptate” în ceea ce priveşte libertatea de reproducere şi a promis să readucă dreptul la avort „din nou în legea ţării”. El îl atacă din nou pe fostul preşedinte Donald Trump, fără a-l numi, acuzându-l pentru decizia Curţii Supreme de a anula Roe vs. Wade. El a spus că probabilul său adversar din 2024 „se laudă cu asta”. Cei care se laudă cu anularea protecţiei avortului „nu au nicio idee despre puterea femeilor”, spune Biden, şi subliniază că această problemă a mobilizat alegătorii în timpul alegerilor de la mijlocul mandatului din 2022.

Avortul va fi o problemă importantă pe buletinul de vot şi în acest an, a punctat Biden.

„Lumea întreagă invidiază economia noastră”

Preşedintele Joe Biden şi-a lăudat joi bilanţul economic în discursul său privind Starea Uniunii, afirmând că lumea întreagă „invidiază” astăzi economia Statelor Unite, scrie AFP.

„Am moştenit o economie care era în pragul colapsului. În prezent, economia noastră este literalmente invidiată de întreaga lume. Au fost create 15 milioane de locuri de muncă în trei ani, este un record. Iar rata şomajului este cea mai scăzută din ultimii 50 de ani”, a mai spus democratul, candidat la realegere, în discursul său adresat naţiunii, conform Agerpres.

Joe Biden, ultimul discurs despre Starea Uniunii din actualul mandat / Sursa foto: Profimedia
Joe Biden, ultimul discurs despre Starea Uniunii din actualul mandat / Sursa foto: Profimedia
Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii