Jurnalistul care a dezvăluit implicarea FSB în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, mărturii cutremurătoare. „Vor încerca să mă omoare!”

Jurnalistul care a dezvăluit implicarea FSB în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, mărturii cutremurătoare. „Vor încerca să mă omoare!”
Jurnalistul care a dezvăluit implicarea FSB în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, mărturii cutremurătoare. „Vor încerca să mă omoare!” / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 02/03/2021, 17:46

Numele lui Christo Grozev spune multe în breasla jurnaliștilor, dar nu numai aici. Angajat al platformei de investigaţii Bellingcat, el este cel care a dezvăluit în premieră implicarea presupuşilor agenţi FSB (fostul KGB) în tentativa de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi. Acum, Grozev face o serie de mărturii cutremurătoare și spune că cei pe care i-a deranjat cu anchetele sale vor încerca să-l omoare.

În prezent, Christo Grozev trăieşte la Viena (capitala mondială a spionajului), unde se află sub protecţia poliţiei austriece.

Christo Grozev: „Nu mă tem pentru viața mea, dar…”

Într-un interviu acordat agenției EFE, Grozev a spus că reprezentanţi ai forţelor de ordine vieneze şi foşti agenţi de informaţii ruşi l-au avertizat că viaţa îi este în pericol din cauza anchetelor jurnalistice demarate. „Frica este o emoţie subiectivă, aşa că nu mă tem pentru viaţa mea. Dar cred că vor încerca să mă omoare”, a declarat Grozev.

Potrivit jurnalistului, tentativele de asasinare cu agent neurotoxic Noviciok (vezi cazurile Navalnîi și Skripal) sunt doar câteva exemple dintre „numeroasele instrumente” de care dispune Kremlinul pentru eliminarea criticilor săi. În interviul pentru EFE, bulgarul Grozev susține că atacurile cu Noviciok ar fi fost imposibile fără aprobarea preşedintelui Vladimir Putin! „Programul privind agentul neurotoxic Noviciok (n.r. – încadrat la categoria arme chimice de uz militar) este într-atât de periculos încât era nevoie de aprobare de la vârf. Sunt un activist, dar scopul meu este să investighez infracţiunile comise de guverne, pe care nimeni nu doreşte sau nu le poate investiga”.

Cum a ajuns Grozev la agenții FSB

Pentru a-i identifica pe agenţii FSB care l-ar fi otrăvit pe Navalnîi cu Noviciok, Grozev a utilizat date obţinute de pe piaţa neagră rusă a paşapoartelor şi a înregistrărilor de apeluri telefonice private, o investigaţie foarte asemănătoare cu cea pe care Bellingcat a realizat-o în 2018 în cazul Skripal şi care i-a adus lui Grozev premiul european pentru investigaţii de presă. „Am început să lucrăm cu date din surse deschise, dar atunci când te confrunţi cu o reţea de spionaj sofisticată, care îşi desfăşoară infracţiunile în mod profesionist, asta nu este suficient”, spune jurnalistul.

Pe fondul corupţiei generalizate în Rusia, nu puţini sunt cei care îşi suplimentează veniturile din vânzarea datelor pe piaţa neagră de profil, printre aceştia putând fi întâlniţi de la angajaţi ai băncilor şi companiilor de telefonie mobilă până la poliţişti. Astfel, informaţii considerate confidenţiale pot fi uşor cumpărate cu câteva criptomonede. „Este ultima noastră soluţie”, remarcă Grozev, care asigură că recurge la această piaţă neagră de date doar atunci când are convingerea puternică că un stat a comis o infracţiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția