Liderii lumii și-au dat întâlnire la New Delhi. Cine sunt marii absenți de la summitul G20? Volodimir Zelenski nu a fost invitat

Publicat: 09/09/2023, 07:00
Actualizat: 11/09/2023, 11:33

Liderii lumii sunt la New Delhi, unde începe Summitul G20. Este punctul culminant al tuturor reuniunilor ministeriale G20 desfășurate pe parcursul anului. O Declarație a liderilor G20 va fi adoptată la încheierea Summit-ului G20, în care se va afirma angajamentul liderilor față de prioritățile discutate și convenite în cadrul reuniunilor respective ministeriale și ale grupului de lucru, anunță India.

Niciuna dintre reuniunile G20 din acest an nu a produs un comunicat comun. Rusia și China au impus drept de veto pe formularea asupra războiului la care au convenit la summitul de anul trecut din Indonezia, când în document s-a stipulat că „majoritatea membrilor condamnă ferm” invazia.

Dacă liderii nu depășesc acest impas de „formulare” în weekend, ar putea fi pentru prima dată când summitul se încheie fără un comunicat.

Țara gazdă, India este hotărâtă să dea volum și putere vocii Sudului Global, la acest summit. De 18 luni, India s-a promovat nu numai ca o punte către lumea în curs de dezvoltare, ci și ca un jucător global în ascensiune și un mediator între Occident și Rusia. Premierul indian Narendra Modi a jucat cartea echilibrului dintre cele două părți, evitând o condamnare directă a vechiului prieten, Rusia.

Cine nu este la summitul G20?

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a ajuns în India vineri după amiază, dornic să consolideze alianțele și să ofere sprijin țărilor în curs de dezvoltare, a precizat Consilierul pe securitate națională, Jake Sullivan.

Biden se va întâlni cu Narendra Modi la reședința acestuia, unde nu s-a facilitat accesul presei. „El este gazda și a stabilit protocoalele”, a spus Sullivan, jurnaliștilor americani în călătoria spre New Delhi, completând că „aceasta nu este vizita bilaterală tipică în India, cu întâlniri care au loc în biroul prim-ministrului”.

Joe Biden este însoțit de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, la a patra vizită în India în 10 luni, în timp ce Washingtonul urmărește reforma Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale „pentru a servi mai bine țările în curs de dezvoltare”, transmite AFP.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping sunt marii absenți de la summitul din capitala Indiei.

Ministrul de externe Serghei Lavrov va conduce delegația rusă după ce Vladimir Putin a declarat că nu va participa. Pe liderul de la Kremlin îl ține în Rusia mandatul de arestare emis în luna martie de Curtea Penală Internațională, pe baza acuzațiilor de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni.

La momentul acela, Kremlinul a negat acuzațiile, insistând că mandatul împotriva lui Putin este „nul”. Din același motiv, Putin nu a participat nici la summitul BRICS, din luna august, din Africa de Sud, deși, în luna martie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunea că „nu a fost luată încă o decizie pe această temă”.

Președintele chinez, Xi Jinping, și-a trimis premierul în India. Li Qiang conduce delegația Chinei. Este pentru prima dată când liderul de la Beijing lipsește de la o reuniune G20. Iar absența sa este pusă pe seama unei dispute de lungă durată la frontieră cu India, care a culminat cu un protest al Indiei față de noua hartă a Chinei, prin care revendică un teritoriu despre care New Delhi spune că îi aparține.

„Am depus astăzi un protest puternic pe canale diplomatice părții chineze pe așa-numita „hartă standard” a Chinei din 2023, care revendică teritoriul Indiei”, a declarat pe 29 august, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Indiei, Arindam Bagchi.


Președintele ucrainean nu a fost invitat. Volodimir Zelenski s-a adresat prin videoconferință la summit-ul din Bali, de anul trecut, dar prim-ministrul indian Narendra Modi s-a gândit să nu invite Ucraina să participe la reuniunea din acest an.

În rest, toată lumea este prezentă. Membrii G7, Marea Britanie, Canada, Japonia și Italia sunt reprezentați de premierii Rishi Sunak, Justin Trudeau, Fumio Kishida și Giorgia Meloni.

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a ajuns vineri la New Delhi cu intenția de a cere liderilor mondiali să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Sunak a spus că va atrage atenția asupra deciziei Rusiei de a se retrage din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, despre care a spus că a avut un impact negativ enorm asupra milioanelor de oameni vulnerabili din întreaga lume.

„Voi evidenția acel impact devastator – astfel încât oamenii să fie conștienți de ceea ce se întâmplă și să facă presiuni asupra Rusiei să înceteze să atace infrastructura civilă din Ucraina”, a spus Sunak, citat de Associated Press.

Din regiunea Asia-Pacific participă președintele indonezian Joko Widodo, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și premierul australian Anthony Albanese.

O delegație a singurei națiuni africane din G20, Africa de Sud, va fi condusă de președintele Cyril Ramaphosa.

Cei mai puternici oameni ai planetei se întâlnesc la „Coridorul cultural”

Locul ales pentru desfășurarea summitului este complexul Centrului Internațional de Expoziții și Convenții (IECC), cunoscut și sub numele de Bharat Mandapam sau „coridorul cultural”.

Acest complex impresionant a fost inaugurat oficial de prim-ministrul Narendra Modi pe 26 iulie și are facilități de ultimă generație, inclusiv săli de expoziții, un centru de convenții și un amfiteatru.

În timpul summitului, Bharat Mandapam va prezenta diverse tradiții din 29 de țări, inclusiv India. Programul va cuprinde expoziții fizice și virtuale, creând o experiență captivantă pentru vizitatori, transmite Hindustan Times.


Sursa: Mediafax foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto