LIVE UPDATE | Război în Israel | 30 de morți și 100 de răniți într-un bombardament israelian asupra taberei de refugiați Maghazi

LIVE UPDATE | Război în Israel | 30 de morți și 100 de răniți într-un bombardament israelian asupra taberei de refugiați Maghazi
Publicat: 05/11/2023, 10:18
Actualizat: 05/11/2023, 16:15
16:12

Mahmoud Abbas acuză Israel de genocid. Blinken consideră că încetarea focului nu ar face decât „să menţină Hamas pe poziţii”

reşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a cerut secretarului de stat american Antony Blinken să insiste pe lângă Israel pentru o „încetare imediată a focului” care să permită intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, a declarat purtătorul său de cuvânt Nabil Abu Rudeineh pentru Reuters. “Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul şi distrugerile suferite de poporul palestinian din Gaza din cauza maşinii de război a Israelului, fără să ţină cont de principiile dreptului internaţional”, i-a transmis Abbas lui Blinken.  ei doi oficiali s-au întâlnit duminică.

Cu o zi înainte, sâmbătă Blinken a vorbit și cu omologii săi egiptean şi iordanian la finalul unei reuniuni ministeriale la Amman cu cinci ţări arabe.

Iordania și Egipt nu acceptă autoapărarea Israelului

Ministrul iordanian de Externe, Ayman Al-Safadi, a cerut „încetarea războiului” din Gaza, referindu-se la „crimele de război” ale Israelului. „Nu acceptăm noţiunea de autoapărare”, a declarat el, în timp ce omologul său egiptean, Sameh Choukri, a cerut o „încetare imediată şi necondiţionată a focului”.

Antony Blinken a reiterat că Statele Unite consideră că o astfel de încetare a focului nu ar face decât „să menţină Hamas pe poziţii”, expunând percepţiile divergente ale conflictului între Statele Unite, Israel, pe de o parte, şi ţările arabe, pe de altă parte.

Israel refuză pauzele umanitare

În timpul unei vizite efectuate vineri în Israel, lui Blinken i-a fost respinsă tema pauzelor umanitare, dar a promis că va persevera. „Israelul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a proteja civilii palestinieni”, a declarat el, reafirmând că Israelul are dreptul şi obligaţia de a se apăra după atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie.

Benjamin Netanyahu a afirmat sîmbătă că nu poate fi vorba de nici o încetare a atacului, până când nu vor fi eliberați toți ostaticii. În momentul de față Gaza este înconjurată. Toate legăturile cu restul Fâșiei sunt tăiate.

10:18

IDF afirmă că 2.500 de ţinte din Gaza au fost lovite în timpul operaţiunii terestre

Forţele de Apărare ale Israelului afirmă că, de la începutul ofensivei terestre în Fâşia Gaza, în urmă cu o săptămână, a lovit peste 2.500 de ţinte pe teren, aerian şi naval.

În cursul nopţii, potrivit IDF, trupele au continuat luptele cu Hamas în nordul Fâşiei Gaza.

Forţele terestre au direcţionat, de asemenea, avioanele pentru a lovi infrastructura Hamas, locurile de depozitare a armelor, posturile de observare şi centrele de comandă.

IDF nu oferă imediat noi informaţii privind posibilele victime în rândul forţelor israeliene, scrie The Times of Israel.

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise şi alte o sută rănite într-un bombardament israelian lansat sâmbătă seara asupra taberei de refugiaţi Maghazi din centrul Fâşiei Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii Hamas, relatează AFP, preluată de Agerpres.

”Peste 30 de martiri au ajuns la spitalul martirilor Al-Aqsa din Deir Al-Balah după masacrul comis de ocupaţie în tabăra Maghazi din centrul Fâşiei Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ashraf Al-Qudra, potrivit unui comunicat. Majoritatea victimelor ”sunt copii şi femei”, a adăugat ministerul, menţionând că atacul a vizat direct case.

Israelul îndeamnă populația din Gaza să-l ucidă pe liderul teroriștilor Hamas

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat sâmbătă că Israelul îl va găsi şi elimina pe liderul grupării teroriste palestiniene Hamas din Fâşia Gaza, Yahya Sinouar, relatează AFP.

Politicianul a îndemnat populația din Gaza să îl caute pe Sinouar și să-l ucidă. ”Dacă îl veți ucide înaintea noastră, războiul va fi mai scurt. Îl vom găsi pe Sinouar şi îl vom elimina. De acest şabat noi am dus lupte dificile în interiorul Fâşiei Gaza. Am terminat încercuirea (oraşului Gaza) şi forţele noastre operează dinspre sud şi nord. Am intrat în zone rezidenţiale”, a spus oficialul israelian în timpul unei conferinţe de presă la Tel Aviv.

Din 7 octombrie până în prezent, cel puţin 1.400 de persoane au murit de partea israeliană, majoritatea civili ucişi în ziua atacului de o amploare fără precedent comis de Hamas.

De atunci, Israelul bombardează Fâşia Gaza. Bombardamentele din Fâșia Gaza au ucis aproape 9.500 de persoane, în principal civili, potrivit guvernului Hamas.

Foto: Profimedia

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
×