Manifestație de amploare la Barcelona pentru unitatea Spaniei. „Toți uniți – Catalonia este Spania”. VIDEO LIVE

Manifestație de amploare la Barcelona pentru unitatea Spaniei. „Toți uniți - Catalonia este Spania. VIDEO LIVE
Publicat: 29/10/2017, 16:00

Organizatorii mitingului susțin că scopul acestuia este de a apăra integritatea teritorială a Spaniei și se opun „atacului asupra democrației” comis de autoritățile din Catalonia. Sâmbătă, la Madrid au avut loc manifestații similare.

Manifestația a fost organizată de către Societatea Civilă Catalană și se desfășoară sub sloganul „Toți uniți – Catalonia este Spania”.

Manifestațiile vin după ce Guvernul de la Madrid a preluat controlul asupra regiunii, la scurt timp după declararea de către parlamentul Catalan a independenței față de Spania.

Liderul separatist Carles Puigdemont a cerut, sâmbătă, catalanilor să formeze o „opoziție democratică” față de inițiativa Guvernului de la Madrid de a prelua controlul asupra regiunii catalane, informează site-ul agenției de presă Reuters. Partidul Popular din Spania a reacționat imediat, printr-un mesaj publicat pe Twitter, în care blamează „iresponsabilitatea lui Puigdemont”.

„Este foarte clar că cea mai bună cale de apărare a progreselor înregistrate până în acest moment o reprezintă opoziția democratică față de aplicarea articolului 155”, a afirmat Puigdemont.

Reacția Madridului a venit imediat. „Este foarte grav. Iresponsabilitatea lui Puigdemont nu are limite”, a transmis Partidul Popular din Spania pe Twitter.

În plus, Guvernul spaniol a anunțat că declarațiile lui Puigdemont sunt irelevante, din moment ce acesta a fost destituit din funcțiile pe care le deținea în interiorul regiunii catalane, relatează DPA International.

Guvernul de la Madrid a decis, vineri seara, dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, și a Parlamentului regional, la câteva ore după ce Legislativul catalan a adoptat o declarație de independență.

Soraya Saenz de Santamaria, vicepremierul Spaniei, va prelua șefia Guvernului regional al Cataloniei, a anunțat, sâmbătă, Guvernul de la Madrid, în contextul în care Executivul spaniol pune în aplicare suspendarea regiunii catalane.

De asemenea, ministerul spaniol de Interne a decis, vineri seara, destituirea din funcție a șefului Poliției catalane, ca parte a măsurilor pentru preluarea controlului asupra regiunii Catalane, iar Executivul de la Madrid afirmă că va controla peste 30.000 de agenți ai forțelor de ordine din regiune.

Potrivit presei spaniole, Guvernul național va controla în regiunea catalană aproximativ 33.000 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Mai mulți ofițeri ai Poliției din Catalonia au transmis o scrisoare ministrului spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, în care au precizat că își mențin angajamentul față de constituție și că vor menține ordinea legală în regiune, relatează El Mundo.

Guvernul Spaniei a decis vineri dizolvarea Executivului și Parlamentului din Catalonia și organizarea de alegeri anticipate în decembrie.

Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri rezoluția care prevede inițierea procedurilor de proclamare a independenței Cataloniei față de Spania și crearea unei republici independente.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm și a avertizat că statul spaniol va restabili rapid ordinea constituțională în Catalonia, care și-a proclamat independența.

„Lansez un apel la calm. Principiile statului de drept vor fi restabilite rapid” în Catalonia, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Horoscop zilnic, 20 aprilie 2024: Leii trebuie să fie foarte atenți în fața cui își...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE