Marii creditori ai SUA sunt îngrijorați că țara ar putea intra în default pentru prima dată din 1790

Marii creditori ai SUA sunt îngrijorați că țara ar putea intra în default pentru prima dată din 1790
Publicat: 08/10/2013, 16:52
Actualizat: 07/02/2016, 10:27

Cei mai mari creditori ai SUA, China și Japonia, cu obligațiuni emise de Trezoreria americană de 2.400 miliarde dolari, au intensificat presiunea pentru depășirea impasului politic din Congres care amenință să pună SUA în situația de a nu-și plăti la timp datoriile pentru prima dată din 1790.

Intrarea SUA în default ar putea destabiliza piețele financiare globale, cu impact chiar mai puternic decât criza declanșată în 2008 de colapsul băncii Lehman Brothers.

Japonia trebuie să ia în calcul impactul unui default asupra portofoliului său de obligațiuni emise de Trezoreria SUA, chiar dacă se așteaptă ca Statele Unite să evite o astfel de criză, a declarat ministrul de Finanțe nipon, Taro Aso.

Secretarul de stat din Ministerul de Finanțe chinez Zhu Guangyao a declarat, anterior oficialului nipon, că SUA trebuie să prevină ajungerea țării în incapacitate de a-și plăti datoriile, potrivit cotidianului People”s Daily, citat de Bloomberg.

Un eșec al SUA în a onora scadențele obligațiunilor ar afecta statutul dolarului de monedă folsită pentru rezervele valutare la nivel global. O schimbare puternică în alocarea activelor de către China, Japonia și alți investitori cu portofolii mari de obligațiuni ale Trezoreriei ar conduce la creșterea puternică a dobânzilor la care se împrumută SUA și la volatilitate pe piețele monetare.

„Dacă are loc un default pe datoria SUA, va exista un impact major asupra piețelor. (…) Pe termen lung, unele țări ar putea revizui alocarea activelor pentru a avea un portofoliu mai bine echilibrat”, a declarat economistul șef al compania Meiji Yasuda Life Insurance, Yuichi Kodama.

China este cel mai mare investitor în obligațiuni emise de Trezoreria SUA, cu un portofoliu în valoare de 1.280 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii iulie. China este urmată de Japonia, care deține obligațiuni în valoare de 1.140 de miliarde de dolari, arată date ale Trezoreriei.

„Japonia trebuie să fie conștientă că valoarea acestor portofolii de obligațiuni va scădea în cazul unui default al SUA. (…) Dacă problema plafonului de îndatorare se agravează, va afecta economia globală”, a declarat ministrul de Finanțe nipon, adăugând că speră la rezolvarea rapidă a situației.

Legislativul american trebuie să crească limita de îndatorare a țării, de 16.700 miliarde de dolari, până la 17 octombrie, altfel țara riscă să nu-și poată plăti daoriile.

Congresul american se află într-un impas politic privind finanțele statului, din cauza dezacordului dintre Partidul Democrat, care controlează Senatul, și Partidul Republican, majoritar în Camera Reprezentanților. SUA au fost nevoite să oprească parțial activitatea administrației după ce Congresul nu a ajuns la un acord privind emiterea unei legi finanțare pe termen scurt pentru anul fiscal început la 1 octombrie.

În 2011, ultima dată când legislativul s-a aflat într-o situație asemănătoare, cele două partide au ajuns la un acord de ultim moment pentru creșterea plafonului de îndatorare și au evitat intrarea țării în default. Prelungirea negocierilor până aproape de limită a afectat, însă, puternic încrederea consumatorilor și a cauzat pierderi de 6.000 de miliarde de dolari pe burse la nivel global.

Statele Unite nu s-au mai aflat în default din 1790, când țara prospăt formată a amânat până în 1801 obligațiile privind dobânzile la datorii asumate de la state americane.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară