Martin Bashir, jurnalistul care a realizat interviul cu Prințesa Diana în 1995, după acuzațiile Prințului William: „Nu am vrut să-i fac niciodată rău”

Martin Bashir, jurnalistul care a realizat interviul cu Prințesa Diana în 1995, după acuzațiile Prințului William: „Nu am vrut să-i fac niciodată rău”
Martin Bashir, jurnalistul care a realizat interviul cu Prințesa Diana în 1995, după acuzațiile Prințului William: „Nu am vrut să-i fac niciodată rău” / Foto: Captură YouTube.com
Publicat: 23/05/2021, 15:59

Jurnalistul Martin Bashir justifică interviul cu Prințesa Diana, realizat în 1995 și mai precizează că a rămas prieten cu aceasta, după transmisiunea respectivă.

Martin Bashir a declarat „că nu a vrut niciodată să-i facă rău” Dianei, prin interviul din emisiunea „Panorama” și chiar „nu crede că i-a făcut rău”.

Reputația jurnalistului a fost compromisă după ce un raport al Lordului Dyson arată că Bashir a folosit un „comportament înșelător” pentru a obține interviul exclusiv cu Prințesa Diana în 1995.

Bashir a declarat, pentru Sunday Times, că Diana nu a fost niciodată nemulțumită de interviul respectiv și au continuat să fie prieteni chiar și după emisiune. Mai mult, prințesa a vizitat-o pe soția lui Bashir, Deborah, la spitalul St. George din Tooting, sudul Londrei, în ziua în care a dat naștere celui de-al treilea copil al familiei, Eliza.

Martin Bashir: „Nu am vrut să-i fac rău Dianei”

Jurnalistul s-a confesat pentru Sunday Times: „Nu am vrut niciodată să-i fac rău Dianei, în niciun fel și nici nu cred că i-am făcut așa ceva. Am făcut totul în condițiile ei, de la momentul anunțării Palatului, până la cel al transmisiunii, până la conținut… Eu și familia mea am iubit-o”.

Acesta a spus că „își cere scuze” față de ducii de Cambridge și Sussex, dar comentează acuzațiile lui William, potrivit cărora Bashir i-ar fi cauza mamei sale un sentiment de izolare și paranoia.

„Chiar și la începutul anilor 1990 au existat povești și telefoane înregistrate pe ascuns. Nu am fost eu sursa lor”, a spus Bashir.

Fratele Dianei, Earl Spencer, a spus că „face legătura” între interviu și moartea surorii sale, deoarece acțiunile lui Bashir au determinat-o să renunțe la securitatea regală.

Bashir: „Sugestia că sunt singurul vinovat este nedreaptă”

Bashir, care a părăsit BBC, săptămâna trecută, din cauza stării de sănătate precare, a mai subliniat: „Nu cred că pot fi tras la răspundere pentru atâtea lucruri, care se petreceau în viața ei și problemele complexe din jurul acelor decizii.

Înțeleg motivația lui Earl Spencer, dar să relaționezi tragedia, relațiile dificile cu casa regală și media, către umerii mei… este ușor nerezonabil… Sugestia că eu sunt singurul vinovat pentru tragedie este nedreaptă, injustă”.

Bashir a furnizat documentele care atestă plățile către conturile bancare ale regalității.

„Desigur că regret și a fost greșit. Dar nu are legătură cu nimic. Nici cu Diana, nici cu interviul”, a spus Bashir.

El se teme că scandalul va plasa într-un con de umbră tot ce a declarat Diana în acel interviu celebru.

„A fost o prințesă pionier. Când te gândești la expresiile durerii sale în căsnicie, la acuzația privind boala psihică – este extraordinar! Și fiii ei au ajuns să promoveze sănătatea mentală”, a mai declarat jurnalistul.

„Nu înțeleg care este scopul acestor lucruri. Să mă distrugă pe mine, dar dincolo de asta, care este scopul?

Am făcut ceva greșit… dar pentru Dumnezeu, recunoașteți și relația pe care am avut-o și cum a contribuit ea la acel interviu.

Unul din cele mai triste lucruri este ducerea în derizoriu a conținutului acelui interviu”.

Afirmațiile lui Bashir vin după ce fostul director al BBC, Lordul Hall, a renunțat la funcția de președinte al Galeriei Naționale, după ce a fost criticat dur în Raportul Dyson pentru ancheta sa eșuată în cazul interviului cu Diana.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase