Mihail Gorbaciov pentru Der Spiegel: „Sunt foarte îngrijorat. Lucrurile s-ar putea înrăutăți”

Redactor:
Silviu Bănilă
Mihail Gorbaciov pentru Der Spiegel: „Sunt foarte îngrijorat. Lucrurile s-ar putea înrăutăți”
Într-un interviu acordat celor de la Spiegel, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov vorbește despre pericolul deteriorării relațiilor dintre Rusia și Occident, în contextul crizei din Ucraina, precizând că lucrurile s-ar putea înrăutăți. Germania, spune Gorbaciov, are un rol esențial în această ecuație.

Reporterul Spiegel i se adresează lui Mihail Gorbaciov, menționând că fostul lider sovietic a contribuit din plin la încheierea Războiului Rece. Gorbaciov spune însă că istoria se repetă, odată cu criza din Ucraina. „A fost un moment pentru construirea Zidului și altul pentru demolarea lui. Nu sunt singura persoană căreia ar trebui să-i mulțumiți. Willy Brandt a avut un rol important, la fel și protestele din Europa de Est. În prezent, se construiesc noi ziduri și situația este tot mai amenințătoare. De fapt, întrevăd semnele unui nou Război Rece. Lucrurile ar putea degenera în orice moment, dacă nu acționăm. Pierderea încrederii este dezastruoasă. Moscova nu mai crede în Occident și Occidentul nu mai crede în Moscova. Acest lucru este foarte rău”, declară Gorbaciov, în interviul acordat celor de la Spiegel.

Totodată, Gorbaciov crede că un eventual război în Europa ar determina un alt conflict, de data aceasta nuclear. „Sunt un om rațional. Dar așa se petrec lucrurile. Sunt foarte îngrijorat”, spune fostul lider sovietic. Acesta menționează că actualul conflict din Ucraina îl afectează personal, deoarece mama sa și soția Raisa au provenit din această țară.

Jurnalistul Spiegel afirmă că președintele rus Vladimir Putin „limitează” democrația în Rusia. În pofida acestui lucru, cei mai mulți ruși sunt de acord cu stilul lui de conducere. „Când Putin a venit la Kremlin, a primit o moștenirea grea. Era haos pretutindeni. Economia a fost paralizată, totul era în recesiune. Exista riscul ca Rusia să se dezintegreze. Putin a oprit acest proces și asta rămâne cea mai mare realizare a mandatelor sale. Uneori, recurge la metode autoritare. Cu asta nu sunt de acord. Nu vreau să obțină un al treilea mandat”, precizează Gorbaciov.

„Este posibil ca Putin să considere că este egal cu Dumnezeu. Desigur, Putin nu este Dumnezeu. Cei care poartă responsabilități trebuie să fie și capabili, în același timp – cu alte cuvinte, să fie încrezători în forțele proprii”, mai spune Gorbaciov.

Gorbaciov a povestit momentul în care s-a întâlnit cu cancelarul german Angela Merkel. „A fost un moment frumos. Am vorbit circa o oră. Totuși, balanța puterii a fost inegală. Cancelarul a venit cu un consilier și astfel am avut două femei împotriva mea. În principiu, Angela Merkel este de acord cu mine, chiar dacă se comportă diferit”.

Fostul lider sovietic nu este de acord cu sancțiunile aplicate de Occident în Rusiei, pentru imixtiunea sa în Ucraina: „Au deteriorat economiile ambelor părți. Excluderea Rusiei din G-8 a reprezentat o greșeală. A fost o răzbunare, care nu aduce nimic bun. Sancțiunile nu sunt un instrument bun pentru menținerea unor relații exemplare”.

Cât despre planurile de viitor ale lui Gorbaciov, acesta spune că dorește să ia parte în continuare la discuțiile privind viitorul Rusiei. De asemenea, bătrânul în vârstă de 83 de ani este preocupat de pacea globală și protecția mediului înconjurător. „Voi mai scrie cărți, voi ține prelegeri, voi participa la conferințe și voi acorda interviuri”, conchide Gorbaciov. 

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Oana Radu, cu sânii pe afară! Cântăreață s-a pozat fără jenă
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Victor Hănescu și Horia Tecău, jigniți de gestul unui campion al tenisului: `Eram în mall...
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Când apar primele buletine cu cip în România. Surpriza pe care o vor avea românii:...
OMS vs Big Pharma. Şeful OMS vrea ca "reţeta vaccinurilor" să fie la liber. Companiile...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Lidera AUR Bistrița-Năsăud, arestată într-un dosar de proxenetism: „Nu credeam sincer că în „România” cineva...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat. Toţi bărbaţii...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Anul școlar 2020-2021. Noutăți pentru milioane de elevi. Anunțul oficial
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Bilanțul tragic al zilei. Cazuri COVID-19 în România
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide