NELSON MANDELA A MURIT. Dalai Lama afirmă că a pierdut „un prieten drag” odată cu moartea lui Mandela

NELSON MANDELA A MURIT. Dalai Lama afirmă că a pierdut un prieten drag odată cu moartea lui Mandela
Publicat: 06/12/2013, 09:26
Actualizat: 29/07/2014, 18:49

NELSON MANDELA A MURIT. Dalai Lama a declarat vineri că a pierdut „un prieten drag” și a salutat în Mandela „un om curajos, cu principii și o integritate incontestabilă”, într-un mesaj adresat familiei fostului președinte sud-african, relatează AFP.

Liderul spiritual tibetan în exil a apreciat că „cel mai bun omagiu pe care-l putem aduce este să facem tot ceea ce putem pentru a contribui la respectarea unității și umanității și să acționăm pentru pace și reconciliere așa cum a făcut el”, în această scrisoare publicată pe site-ul său.

NELSON MANDELA este laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1989, iar Dalai Lama din 1993.

Odată cu dispariția liderului sud-african, Dalai Lama „a pierdut personal un prieten drag, pe care a sperat să îl revadă și față de care nutrește o admirație și un mare respect”.

„Odată cu moartea sa, lumea a pierdut un mare lider, a cărui hotărâre de nezdruncinat a jucat un rol-cheie în asigurarea păcii și reconcilierii în procesul de tranziție, în Africa de Sud, după (regimul de) apartheid”, a adăugat el.

„Mă rog pentru el și prezint condoleanțele mele sincere membrilor familiei voastre și întregului popor sud-african”, adaugă Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama.

El l-a vizitat în august 1996 pe Mandela, pe când acesta era șeful statului sud-african.

Cei doi s-au întâlnit a doua oară în 2004, la Johannesburg.
Lui Dalai Lama i-a fost refuzată viza în Africa de Sud, în 2011, unde urma să susțină o conferință cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani de către arhiepiscopul Desmond Tutu, alt erou al luptei împotriva apartheidului.

China încearcă să limiteze deplasările liderului spiritual tibetan, avertizând guvernele străine cu privire la consecințe asupra relațiilor bilaterale ca urmare a unor asemenea vizite.
Liderul tibetan trăiește în exil în India și este acuzat de China că vrea să provoace tulburări pentru a obține independența Tibetului.