Nu contează ce se va întâmpla la întâlnirea Trump – Kim Jong Un. Liderul Coreei de Nord a obținut deja ce voia

Redactor:
Tudor Ionescu
Nu contează ce se va întâmpla la întâlnirea Trump – Kim Jong Un. Liderul Coreei de Nord a obținut deja ce voia
Pe 12 iunie, Singapore va găzdui întâlnirea istorică dintre președintele Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un, simplul aspect al destinației alese fiind în măsură să-i confere liderului nord-coreean ceea ce își dorește cel mai mult: legitimitate.

De mult timp, Coreea de Nord a dorit să fie văzută și tratată ca orice alt stat, mulți experți văzând dezvoltarea armelor nucleare ca pe un mijloc de a obține exact acest lucru, iar  faptul că întâlnirea de pe 12 iunie va fi găzduită de o țară aflată la o distanță mare de Peninsula Coreeană pare să îi ofere legimitatea căutată. 

„Ce vor nord-coreenii să facă este să demonstreze că sunt un partener egal al Statelor Unite, iar faptul că summit-ul nu are loc în Coreea de Sud este un câștig clar pentru ei”, a declarat pentru Business Insider directorul Institutului Lowy pe programe de securitate, Euan Graham.

„Din cauza asta cred că Kim este gata să-și asume riscul de a zbura tocmai până acolo, chiar dacă este un gest fără precedent. Ce vrea să obțină este această percepție că îl va întâlni pe Trump ca pe egalul său din punctul de vedere al capabilităților nucleare, pe o scenă mare, de pe care lipsește Coreea de Sud. Cred că asta este mai eficient din punct de vedere simbolic pentru el”, a mai adăguat Graham.

Ultima oară când un lider nord-coreean a zburat în afara granițelor nord-coreene a fost în 1986, atunci când Kim Il Sung, bunicul lui Kim Jong Un, mers în Uniunea Sovietică. 

„Singapore avea „o logică evidentă” ca locație neutră”, a mai spus Graham, „mai ales în fața altor opțiuni, precum Zona Demilitarizată sau Mongolia. Orașul-stat sud-est asiatic oferă un nivel crescut de securitate, are experiență în facilitarea întâlnirilor de acest gen și, din punct de vedere calendaristic, cu doar o săptămână înainte, tocmai va fi găzduit Dialogul Shangri-La, primul summit pe apărare al liderilor asiatici pe probleme de securitate națională. Participarea la summit-ul din Singapore ar putea să-l ajute și pe Trump – care a permis Coreei de Sud să preia inițiativa dialogului cu Coreea de Nord – să apară ca și cum ar fi în controlul discuțiilor”.

„Pe fond, indiferent de locație și chiar și de rezultat, orice întâlnire dintre Trump și Kim va fi văzută ca pe o mare victorie propagandistică în Coreea de Nord”, potrivit lui Robert Kelly, un expert politic al Universității Naționale din Pusan, Coreea de Sud.

„Chiar și în eventualitatea unui eșec, va reprezinta tot o victorie pentru Coreea de Nord măcar pentru obținerea unei imagini din timpul întâlnirii unu la unu, dintre Kim Jong Un și președintele american. Coreea de Nord și-a dorit acest moment de decenii întregi, pentru că în momentul în care Kim se întâlnește cu Trump, conducerea lui și existența regimului Coreei de Nord vor deveni legitime. Coreea de Nord este o dictatură neimportantă și întâlnirea cu liderul lumii libere lasă o amprentă de legimitate”, a mai precizat Kelly.

„Dacă ești nord-coreean vrei să îl întâlnești (pe Donald Trump) pentru că, pentru ei, simbolizează faptul că sunt o țară reală, nu un fief medieval, înapoiat, Orwellian (după numele lui George Orwell), ceea ce, de fapt, cam este”, a mai subliniat  Robert Kelly.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, despre cine va câștiga Survivor România. Anunțul surpriză ai Faimosului
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×