Observația unui ministru israelian după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală. „Cred că a evitat în mod premeditat aceste referiri”

Observația unui ministru israelian după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală. „Cred că a evitat în mod premeditat aceste referiri
Publicat: 08/12/2017, 16:23

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat miercuri seară decizia de a considera orașul Ierusalim drept capitala Israelului. „Fiecare președinte american a refuzat să mute Ambasada SUA la Ierusalim și să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, considerând că amânările vor contribui la avansarea procesului de pace. Însă, după 20 de ani, constat că nu ne apropiem de obținerea păcii” între Israel și palestinieni, a afirmat Donald Trump. „Am decis că a venit momentul să recunosc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului”, a declarat președintele Statelor Unite, argumentând că hotărârea sa marchează „o nouă abordare” în efortul de soluționare a conflictului israelo-palestinian. „Consider că aceste decizii sunt în sensul celor mai bune interese ale Statelor Unite ale Americii și în sensul continuării eforturilor de pace între Israel și palestinieni. (…) Orașul Ierusalim este una dintre cele mai sensibile probleme. Reafirm angajamentul Administrației mele pentru procesul de pace. Vom obține pacea, pacea nu este niciodată imposibil de obținut”, a subliniat Donald Trump, îndemnând liderii din Orientul Mijlociu să inițieze eforturi active pentru pace.

Însă Zeev Elkin, ministrul israelian pentru Afacerile Ierusalimului, a observat că Donald Trump a evitat să descrie Ierusalimul ca fiind capitala indivizibilă și eternă a Israelului, o terminologie utilizată de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian.

„Cred că (Donald Trump -n.red.) a evitat în mod premeditat aceste referiri în discursul său. Ba chiar a sugerat că frontierele Ierusalimului vor fi stabilite ca rezultat al negocierilor, ceea ce presupune posibilitatea unei divizări”, a declarat Zeev Elkin, citat de postul de radio Tel Aviv 102 FM și de cotidianul Jerusalem Post.

Zona de est a orașului Ierusalim este un subiect extrem de sensibil, în contextul în care găzduiește locuri sfinte pentru religiile mozaică, creștină și musulmană.

Într-adevăr, Donald Trump a subliniat că hotărârea privind Ierusalimul nu reprezintă „asumarea unei poziții în problemele statutului final”, nici asupra „frontierelor specifice ale suveranității israeliene asupra Ierusalimului” ori asupra „soluționării frontierelor contestate”. „Aceste chestiuni depind de părțile implicate”, a insistat Donald Trump, reiterând că Washingtonul încă vrea ca palestinienii și israelienii să ajungă la „soluția coexistenței a două state”.

Zeev Elkin a explicat că „ar fi fost foarte fericit” dacă Donald Trump ar fi descris Ierusalimul ca fiind capitala indivizibilă a Israelului. Ministrul israelian a exclus orice posibilitate de împărțire a Ierusalimului. „Acesta este un factor foarte, foarte impportant, și, în momentul de față, nu am niciun dubiu că Israelul nu va accepta divizarea. Iar actualitatea este ceea ce contează”, a subliniat Zeev Elkin.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern