Oficialii europeni amenință cu infringementul și amenzi-record în problema crizei refugiaților: Statele membre și-au îndeplinit obligațiile doar în proporție de 8%

Oficialii europeni amenință cu infringementul și amenzi-record în problema crizei refugiaților: Statele membre și-au îndeplinit obligațiile doar în proporție de 8%
Publicat: 02/03/2017, 15:22
Până în acest moment au fost realizate doar 13.546 de relocări, 3.936 din Italia și 9.610 din Grecia, procentual acestea însumând doar 8% din totalul de care statele din blocul comunitar au promis că se vor ocupa în 2015. Doar două dintre țările membre, Malta și Finlanda, și-au îndeplinit obligațiile de relocare în cadrul schemei ale cărei rezultate vor fi sistematizate în luna septembrie.
În timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos, a avertizat cu proceduri de infringement împotriva statelor membre, inclusiv cu amenzi zilnice imense a căror aplicare ar putea începe foarte curând. Acesta a adăugat că obligațiile țărilor din cadrul blocului comunitar de a primi imigranți vor continua și dincolo de programul care se încheie în toamnă.
„Vreau să fiu foarte clar. Nu mai există scuze pe care să le putem accepta din partea statelor membre. Este cu adevărat posibilă relocarea tuturor celor aflați în Italia și Grecia până în luna septembrie. Depinde în totalitate de voința politică și perseverența statelor integrate”, a transmisAvramopoulos.
Cu toate că în luna februarie a fost stabilit un record în acest sens, de aproximativ 2.000 de relocări, ritmul este încă mult sub țintele estimate, de cel puțin 3.000 de persoane pe lună pentru Grecia și minimum 1.500 din Italia.
Ungaria, Austria și Polonia au refuzat să participe la schema de relocare. Cehia, Bulgaria, Croația și Slovacia iau parte la program, dar„în limite extrem de reduse”. Regatul Unit, care are dreptul să selecteze părțile din politicile de azil pe care să le adopte, a ales, de asemenea, să nu participe.
Avramopoulos le-a spus jurnaliștilor că Executivul european nu va ezita să uzeze de puterile obținute prin tratatele în care e parte. Până acum procedurile de infringement nu au fost o opțiune. Am încercat să convingem statele membre să-și facă datoria. Dar, dacă este cazul, în viitor, procedurile de infringement ar putea fi o opțiune”.
Statele membre au fost chemate și să susțină Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră, pentru îmbunătățirea performanței în ceea ce privește relocarea celor care au ajuns să locuiască în mod ilegal în UE. Vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans a declarat că pentru îmbunătățirea managementului migrației, „trebuie să continuăm implementarea unei abordări comprehensive – de la relocare până la continuarea angajamentului cu Turcia”.
„Toate aceste măsuri au la bază principiul solidarității și împărțirii echitabile a responsabilității, un deziderat la care au aderat toate statele membre. Consiliul Europei oferă oportunitatea revizuirii gradului în care au fost atinse scopurile stabilite și determină modul în care deciziile și angajamentele noastre comune pot fi implementate fără întârziere”, a mai spus Timmermans.
După încheierea înțelegerii UE–Turcia, sosirile în Grecia au scăzut radical, de la 10.000 de oameni într-o singură zi a lunii octombrie 2015, la 43 în prezent, deci un declin de 98%. Numărul celor care au murit în apele Mării Egee a scăzut și el de la semnarea acordului, de la 1.100 în intervalul 2015-2016, la 70 în perioada 2016-2017.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului