RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 249: Consiliul de Securitate al ONU aprobă propunerea SUA pentru o încetare a focului permanentă în Gaza

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 249: Consiliul de Securitate al ONU aprobă propunerea SUA pentru o încetare a focului permanentă în Gaza
Foto caracter ilustrativ / Sursa FOTO: cfr.org
Publicat: 11/06/2024, 08:59
Actualizat: 11/06/2024, 09:43

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite susține o propunere prezentată de preşedintele Joe Biden pentru o încetare a focului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza şi i-a îndemnat pe militanţii palestinieni să accepte acordul menit să pună capăt unui război care durează de opt luni.

Hamas a salutat adoptarea rezoluţiei redactate de SUA şi a declarat într-un comunicat că este gata să coopereze cu mediatorii în ceea ce priveşte punerea în aplicare a principiilor planului.

Rusia s-a abţinut de la votul de la ONU, în timp ce restul de 14 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluţiei, care susţine un plan de încetare a focului în trei etape prezentat de Joe Biden la 31 mai şi pe care l-a descris ca fiind o iniţiativă israeliană.

„Astăzi am votat pentru pace”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot, citat de Reuters.

Israelul aplică represalii împotriva Hamas, care conduce Gaza, în urma atacului comis de militanţii săi la 7 octombrie 2023

Rezoluţia salută noua propunere de încetare a focului, afirmă că Israelul a acceptat-o, solicită Hamas să fie de acord cu ea şi „îndeamnă ambele părţi să implementeze pe deplin termenii acesteia, fără întârziere şi fără condiţii”, conform News.ro.

Algeria, singurul membru arab al Consiliului de Securitate, a sprijinit rezoluţia deoarece „credem că poate reprezenta un pas înainte spre o încetare a focului imediată şi de durată”, a declarat în faţa Consiliului ambasadorul algerian la ONU, Amar Bendjama. „Oferă o licărire de speranţă palestinienilor”, a spus el. „Este timpul să oprim crimele”, a îndemnat diplomatul.

Rezoluţia intră, de asemenea, în detalii cu privire la propunere şi precizează că „dacă negocierile durează mai mult de şase săptămâni pentru prima fază, încetarea focului va continua atât timp cât negocierile continuă”.

Ambasadoarea SUA Thomas-Greenfield a comentat că votul demonstrează mişcării Hamas că, în această privinţă, comunitatea internaţională este unită. „Unită în spatele unui acord care va salva vieţi şi va ajuta civilii palestinieni din Gaza să înceapă să reconstruiască şi să se vindece. Uniţi în spatele unui acord care va reuni ostaticii cu familiile lor, după opt luni de captivitate”, a spus ea.

În martie, Consiliul a cerut o încetare imediată a focului şi eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor deţinuţi de Hamas.

De luni de zile, negociatori din SUA, Egipt şi Qatar încearcă să medieze o încetare a focului. Hamas afirmă că doreşte o încetare permanentă a războiului din Fâşia Gaza şi retragerea Israelului din enclava cu 2,3 milioane de locuitori.

Israelul aplică represalii împotriva Hamas, care conduce Gaza, în urma atacului comis de militanţii săi la 7 octombrie 2023. Peste 1.200 de persoane au fost ucise şi peste 250 au fost luate ostatice de către Hamas la 7 octombrie, potrivit unui bilanţ israelian. Se crede că mai mult de 100 de ostatici au rămas captivi în Gaza. Israelul a lansat un asalt aerian, terestru şi maritim asupra teritoriului palestinian, ucigând peste 37.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Mesajul ilar scris de o angajată pe caserola din frigiderul de la muncă: „Nu-mi mâncați...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Un bucureștean a fost OBLIGAT să plătească bacșiș, într-un local din Centrul Vechi. I-a venit...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Un britanic a rămas fără 30.000 de euro într-o singură noapte în Centrul Vechi. Cum...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Un cunoscut manelist a urcat pe scenă alături de trupa Coldplay. Momentul artistic a fost...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
Diana Şoşoacă a mers după "victoria" de la Europarlamentare la ambasada Rusiei. La eveniment a...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Ordin obligatoriu peste tot în Europa. Se aplică începând cu 4 iulie
Un nou drum expres. Cea mai bună veste pentru șoferi
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
De ce au fost retrase unele produse cu tăiței din Danemarca? Motivul care le face...
×