Patriarhul Kiril, un aliat a lui Putin și susținător al războiului a lucrat ca SPION pentru KGB la Geneva în anii ’70 sub numele de cod „Mihailov”

Patriarhul Kiril, un aliat a lui Putin și susținător al războiului a lucrat ca SPION pentru KGB la Geneva în anii '70 sub numele de cod „Mihailov”
Patriarhul Rusiei, Kirill. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06/02/2023, 08:29
Actualizat: 06/02/2023, 08:34

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, un apropiat a lui Vladimir Putin și susținător frenetic al războiului  din Ucraina a lucrat pentru serviciul secret sovietic KGB la Geneva în anii ’70 sub numele de cod „Mihailov”.

Patriarhul Kirill I (76 de ani), liderul bisericii ruse, are un trecut lung și dubios în Elveția. El este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin. De asemenea, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse un pilon ideologic important pentru președintele rus în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Publicația „SonntagsZeitung”, Kirill a locuit la Geneva între 1971 și 1974, ca tânăr preot rus, sub numele său civil Vladimir Gundyaev, ca reprezentant la Consiliul Mondial al Bisericilor. Acolo se spune că a lucrat ca spion pentru serviciul secret sovietic KGB sub numele conspirativ„Mihailov”.

Sursa mai sus menționată a analizat dosarul întocmit de poliția federală la acea vreme despre capul bisericii. În calitate de reprezentant al Consiliului Mondial al Bisericilor la Geneva, Kirill trebuia să adune informații despre alți membri ai Consiliului și să influențeze în mod pozitiv poziția SUA și a NATO față de Uniunea Sovietică.

Kirill a vizitat Elveția de 43 de ori, relatează ziarul. În 2007, de exemplu, după cum a relatat ziarul rus Moskovsky Komsomolets. La acea vreme, Kirill ar fi avut un accident pe o pârtie de schi din Elveția și și-ar fi rupt clavicula.

Patriarhul rus ar fi menținut o relație strânsă cu Elveția până acum câțiva ani, mai scrie „SonntagsZeitung”.

În decembrie 2016, Kirill a călătorit la Zurich pentru a predica la Biserica Ortodoxă Rusă a Învierii. La acea vreme, estul Ucrainei era deja ocupat de separatiștii pro-ruși, iar peninsula Crimeea fusese deja anexată de Rusia. La Zurich, Patriarhul a făcut să se rostească rugăciuni „pentru pacea din Ucraina”.

Atât Patriarhul Kirill și Biserica Ortodoxă Rusă nu au dorit să comenteze acuzația de spionaj. Consiliul Mondial al Bisericilor nu a avut nicio informație pe această temă. Potrivit nepotului lui Kirill, unchiul său nu era agent KGB la acea vreme, dar se afla sub controlul strict al serviciilor secrete.

Sursa: Blick

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase