Planul SUA în cazul unei confruntări cu Iranul: Trimiterea a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu / UE cere menținerea Acordului cu Iranul

Planul SUA în cazul unei confruntări cu Iranul: Trimiterea a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu / UE cere menținerea Acordului cu Iranul
Publicat: 14/05/2019, 19:45

În cursul unei reuniuni desfășurate la Casa Albă, Patrick Shanahan a prezentat un plan operațional care prevede trimiterea a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu pentru situația în care Iranul ar ataca obiective americane sau ar accelera activitățile nucleare. Planul a fost revizuit la cererea unor membri radicali ai Administrației Donald Trump, în principal la insistențele lui John Bolton, consilierul prezidențial pentru Siguranță Națională.

Pe fondul tensiunilor, Germania, Franța și Marea Britanie au semnalat dorința de menținere a Acordului nuclear cu Iranul, contestat puternic de președintele SUA, Donald Trump.

„În Europa, noi considerăm acest Acoprd necesar pentru a avea securitate”, a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe, citat de publicația Die Welt.

Statele Unite și Iranul ar putea fi atrase „accidental” într-un conflict, în contextul tensiunilor din regiunea Golfului Persic, a avertizat Guvernul Marii Britanii. Arabia Saudită, principalul inamic al Iranului, susține că două petroliere au fost vizate de acte de sabotaj în largul Emiratelor Arabe Unite. Incidentul s-a produs exact după ce Statele Unite avertizaseră că „Iranul sau grupuri intermediare” ar putea perturba traficul maritim în Golful Persic după impunerea de noi sancțiuni americane în contexul retragerii Washingtonului din Acordul atomic internațional. „Suntem foarte îngrijorați în legătură cu riscul unui conflict care ar putea izbucni accidental printr-o escaladare neintenționată care se încheie printr-un conflict”, a declarat luni Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, citat de agenția Associated Press. „Avem nevoie de o perioadă de calm pentru a ne asigura că toată lumea înțelege ce gândește cealaltă parte”, a subliniat Jeremy Hunt, precizând că le va împărtăși aceste preocupări partenerilor europeni și secretarului de Stat american, Mike Pompeo.

Actele de sabotaj din zona Golfului Persic au rolul de a conduce la izbucnirea unui conflict militar, a acuzat marți ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif. Atacurile care au vizat petroliere în largul coastelor Arabiei Saudite au rolul declanșării unui conflict, a afirmat Mohammad Javad Zarif. Ministrul iranian de Externe se află la New Delhi, unde a discutat inclusiv despre „activitățile suspecte și despre actele de sabotaj din regiune”.

Administrația islamistă de la Teheran a refuzat, vineri, orice dialog cu Statele Unite, iar un cleric iranian a amenințat că un portavion american ar putea fi atacat, în contextul amplificării tensiunilor bilaterale.

Pe fondul tensiunilor generate de sancțiunile impuse de SUA după retragerea din Acordul atomic iranian, președintele SUA, Donald Trump, s-a arătat deschis negocierilor cu regimul de la Teheran. „Ceea ce aș vrea să văd din partea Iranului ar fi să mă sune”, a declarat liderul de la Casa Albă. La rândul său, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a avertizat că Statele Unite vor reacționa „rapid și decisiv” în cazul unui atac iranian. „Regimul de la Teheran trebuie să înțeleagă că atacurile comise de ei sau de intermediari împotriva intereselor americane ori a cetățenilor americani vor atrage o ripostă rapidă și decisivă din partea SUA”, a declarat Pompeo.

În contextul tensiunilor cu Iranul, Statele Unite au trimis deja bombardiere B-52 la Baza aeriană Al Udeid din Qatar, iar portavionul USS Abraham Lincoln și grupul naval aferent se deplasează spre Golful Persic.

Președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia mențin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancțiunilor americane, Iranul a avertizat miercuri că ar putea renunța la unele condiții ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menținerea Tratatului.

Gardienii Revoluției din Iran au transmis miercuri că nu vor exista negocieri cu Statele Unite. „Nu vor fi deloc negocieri cu America”, a declarat generalul iranian Yadollah Javani, citat de agențiile de presă Tasnim și Associated Press. La rândul său, un cleric islamic radical din Iran, ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, a avertizat că portavionul trimis de SUA în Golful Persic poate fi „distrus cu o singură rachetă”.

Nu este clar dacă președintele Iranului, Hassan Rouhani, un politician moderat, va accepta oferta de dialog a Washingtonului.

Trump neagă informațiile din NYT, afirmând că ar mobiliza mai mulți militari contra Iranului

Președintele SUA, Donald Trump, a catalogat drept „știre falsă” articolul cotidianului The New York Times referitor la eventualitatea trimiterii a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu, precizând însă că ar mobiliza efective mai ample în cazul unui conflict cu Iranul.

Referindu-se la informațiile difuzate de cotidianul The New York Times privind un plan al Pentagonului de trimitere a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu pentru contracararea Iranului, Donald Trump a declarat, conform agenției Bloomberg: „Cred că este știre falsă, da? Dar ce aș face eu?! Nu am făcut un astfel de plan. Dacă am fi plănuit așa ceva, am mobiliza mult mai mulți militari”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului