„Premierul” din Donețk: Doi români luptă pentru separatiști în estul Ucrainei

Premierul din Donețk: Doi români luptă pentru separatiști în estul Ucrainei
Publicat: 17/08/2014, 11:41

„Etnici ucraineni”, care sunt voluntari venind din Rusia și nu militari, luptă pentru rebeli, alături de „turci, numeroși sârbi, italieni și germani și chiar doi români”, a declarat Zaharcenko, care a anunțat la sfârșitul săptămânii că 1.200 de combatanți au fost antrenați în Rusia.

El a intervenit pe acest post pentru a dezminți, totodată, că echipamentul folosit de către rebeli proruși în estul Ucrainei împotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia. „Militarii ucraineni ne-au lăsat atât de mult echipament, încât nu avem suficienți oameni să-l folosească. Mă refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare (multiple de rachete de tip) Grad și așa mai departe”, a declarat el, în limba rusă, pentru postul Life News.

Noul lider separatist din Donețk a declarat anterior că forțele sale cuprind 1.200 de luptători care au fost antrenați militar în Rusia. Zaharcenko a spus la o reuniune că acești combatanți s-au antrenat „timp de patru luni pe teritoriul Federației ruse”. Rebelii, a mai anunțat el, dețin 150 de vehicule de luptă, inclusiv tancuri.

Rusia a respins acuzațiile Ucrainei și Occidentului potrivit cărora ajutoare constând în echipament militar și combatanți au trecut frontiera rusească în estul ucrainean.

Zaharcenko, care a devenit „premier” al „republicii populare Donețk” (DPR) săptămâna trecută, a făcut aceste anunțuri în „parlamentul” rebelilor, vineri, o înregistrare video a acestui discurs, susținut în limba rusă, fiind postată pe YouTube.

„În prezent, pe axa coridorului (care leagă rebelii din Donețk cu cei din Lugansk și de la frontiera cu Rusia) există, au fost acumulate, rezerve după cum urmează: 150 de unități de echipament militar, dintre care aproximativ 30 sunt tancuri, iar restul sunt vehicule de infanterie de luptă și transportoare blindate de personal, dar și 1.200 de omanei care au fost antrenați timp de patru luni pe teritoriul Federației ruse”, a spus el, înțesându-și discursul cu multe elemente de jargon militar.

Ucraina a anunțat vineri că a distrus o parte a unei coloane de blindate care a trecut frontiera din Rusia joi seara. Ministerul rus al Apărării a replicat că această incursiune este doar o fantezie a Kievului, Moscova dezmințind că-i înarmează sau antrenează în mod direct pe rebeli. Occidentalii au reacționat condamnând implicarea Rusiei. UE a avertizat că orice acțiune militară unilaterală în Ucraina, indiferent de pretext, inclusiv un ajutor umanitar, va fi considerată o încălcare a legislației internaționale, iar cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin și l-a îndemnat să pună capăt acestor transferuri.

Peste 2.000 de civili și combatanți au fost uciși de la jumătatea lui aprilie în estul Ucrainei, în confruntări între trupe trimise de Kiev – să pună capăt unei insurecții separatiste proruse în regiunile Donețk și Lugansk – și insurgenți.

Un uriaș convoi rusesc cu ajutoare umanitare trimis de Rusia rebelilor se află blocat de partea rusă a frontierei, la o distanță de două ore de condus de Lugansk, așteptând să pătrundă pe teritoriul ucrainean.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu l-a asigurat sâmbătă pe secretarul american al Apărării Chuck Hagel că niciun militar rus nu este prezent în convoi și că acesta nu va fi folosit ca pretext pentru o invazie rusă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Codul Rutier, modificat pentru șoferii de categoria B. Klaus Iohannis a promulgat legea
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale