Preşedintele comitetului de organizare a JO Tokyo 2020 urmează să demisioneze

Preşedintele comitetului de organizare a JO Tokyo 2020 urmează să demisioneze
Preşedintele comitetului de organizare a JO Tokyo 2020 urmează să demisioneze
Publicat: 11/02/2021, 09:49
Actualizat: 11/02/2021, 09:49

Preşedintele comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 Yoshiro Mori urmează să renunţe la funcţie după o remarcă sexistă, a informat joi mass-media, citată de Reuters.

Demisia ridică noi îndoieli cu privire la posibilitatea organizării Jocurilor Olimpice la sfârşitul acestui an.

Fostul prim-ministru a făcut remarca – că femeile vorbesc prea mult – la o reuniune a comitetului olimpic japonez la începutul acestei luni, declanşând o furtună de critici în ţară şi în străinătate.

Reţeaua Fuji News şi radiodifuzorul public NHK au raportat că Mori, în vârstă de 83 de ani, va demisiona. Ziarul Mainichi a precizat că anunţul va fi făcut vineri, când membrii executivi ai comisiei olimpice de la Tokyo urmează să se întâlnească pentru a discuta remarca sa sexistă.

Mori nu a fost disponibil imediat pentru comentarii. Un purtător de cuvânt al comitetului de organizare a refuzat să comenteze.

Radiodifuzorul TBS a raportat că fostul preşedinte al Asociaţiei de Fotbal din Japonia şi primarul satului olimpic, Saburo Kawabuchi, l-ar putea înlocui pe Mori.

Mori şi-a retras comentariul despre femei la o conferinţă de presă convocată în grabă pe 4 februarie, recunoscând că este inadecvat şi împotriva spiritului olimpic, dar a refuzat, la acel moment, să demisioneze.

Presat dacă el crede cu adevărat că femeile vorbesc prea mult, Mori a spus: „Nu ascult atât de mult femeile în ultima vreme, deci nu ştiu”.

Jocurile de la Tokyo din 2020 au fost amânate cu un an din cauza coronavirusului, iar pandemia creează încă întrebări cu privire la viabilitatea lor, chiar dacă guvernul a declarat că este decis să organzieze jocurile în perioada 23 iulie-8 august.

The Times: Jocurile Olimpice de la Tokyo se anulează! Japonezii vor să organizeze JO 2032

Guvernul nipon urmează să facă publică concluzia potrivit căreia va trebui ca Jocurile Olimpice (JO) de la Tokyo, amânate în 2020, să fie anulate în 2021 din cauza Covid-19, susţine publicația britanică The Times, citând persoane din coaliţia de la guvernare aflată în acest moment la putere în Japonia.

Numărul mare de sportivi ajunși la Tokyo ar face imposibil controlul pandemiei în cazul izbucnirii unui focar de coronavirus, este concluzia la care au ajuns organziatorii.

“Nimeni nu vrea să fie primul care să spună acest lucru, dar consensul este că este prea dificil. Personal, nu cred că va avea loc”, a precizat sursa din coaliţia de guvernare.

Îngrijoraţi că evenimentul ar putea agrava şi mai mult răspândirea virusului, peste 80% dintre japonezi sunt în continuare foarte reticenţi în privinţa organizării JO în acest an, preferând fie o nouă amânare, fie o anulare pur şi simplu, potrivit unui sondaj, citat de Prosport.

JO de la Tokyo ar fi trebuit să se desfăşoare vara trecută, dar au fost amânate un an din cauza pandemiei de coronavirus. Acum, obiectivul autorităților din această țară este găsirea unei soluţii onorabile pentru a se anunţa anularea, astfel încât să rămână posibilitatea ca Tokyo să fie gazdă a Jocurilor Olimpice în alt an, şi anume în 2032, scrie Prosport.