PROFITUL mai presus de SIGURANȚĂ. Dezastrul s-ar putea repeta, în condițiile unei legislații PERMISIVE. Momentul PRĂBUȘIRII barajului din Brazilia

Redactor:
Mircea Olteanu
Un dezastru iminent, profit mai presus de siguranță, o legislație minieră permisivă, 115 morți și 248 de persoane dispărute. Vezi o înregistrare recentă cu momentul ruperii barajului din Brazilia.

O înregistrare dată publicității recent arată momentul ruperii barajului minier și avalanșa de noroi și deșeuri feroase care s-a revărsat peste o parte din localitatea Brumadinho din statul Minas Gerais și a contaminat râurile din aval.

„Minas Gerais are o istorie seculară ca fiind indulgentă cu sectorul minier. Este ceva cultural „, a declarat deputatul brazilian Joao Vitor Xavier, relatează agenția The Associated Press.

Oficialul a mai afirmat că industria minieră reușește să convingă populația și autoritățile prezentând beneficiile economice ale proiectelor, însă pun profitul mai presus de siguranță.

Moment dam collapses in Brazil !!! #collapse @BrazilGovNews pic.twitter.com/QQ62AM1Ezo

— ALOK SINGH RAJPUT (@AKSRAJPUTSINGH) February 2, 2019

Mai mult, astfel de catastrofe s-ar putea produce din nou, în contextul în care autoritățile braziliene încearcă să facă mai permisivă legislația minieră în numele dezvoltării economice.

Primarul din apropierea orașului Brumadinho, Avimar de Melo Barcelos, a declarat reporterilor că localitatea sa a rămas profund afectată deoarece drumurile principale sunt încă blocate de noroi. În afară de tragedia umană, de Melo Barcelos a subliniat că orașul va avea nevoie de ajutor financiar de la Guvern, deoarece aproape 35% din impozitele colectate pentru municipalitate provin din activitățile miniere.

„Suntem un oraș minier. Dacă vom pierde acele 35% din colectarea impozitelor, nu vom putea să participăm la serviciile sociale de bază „,
a declarat primarul.
 
Cel puțin 115  persoane au murit și alte peste 250 sunt considerate dispărute în urma ruperii barajului minier din orașul Brumadinho din Brazilia, care a provocat o alunecare masivă de teren.
 

Oficialii ONU pentru Drepturile Omului au cerut miercuri o investigație oficială a dezastrului și a făcut apel autorităților din Brazilia să prioritizeze evaluările de siguranță ale barajelor miniere.

Cauza prăbușirii barajului din Brumadinho nu este momentan cunoscută, compania care deține barajul susținând că a respectat toate procedurile de siguranță.

 

Vineri, în timp ce minerii se aflau în pauza de prânz, barajul de la Brumadinho, din sud-estul Braziliei, a cedat și o cantitate uriașă de noroi roșiatic s-a revărsat de-a lungul văii, distrugând totul în cale. „Am văzut cum noroiul venea de pe deal și zdrobea copacii. Făcea un zgomot copleșitor,” povestește Simone Pedrosa, care și-a urcat familia în mașină și au gonit spre cel mai înalt loc pe care l-au găsit în apropiere. „Dacă am fi luat-o în cealaltă direcție, am fi fost morți acum. N-am să uit niciodată zgomotul ăla. Nu pot să mi-l scot din cap.”

The latest on #Brazil bam #collapse: Parts of the city of #Brumadinho were evacuated, and firefighters rescued people by helicopter and ground vehicles. https://t.co/YWMwN5UNhc pic.twitter.com/IRzgJsOI5E

— China Plus News (@ChinaPlusNews) January 26, 2019

Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei Vale, barajul conținea sedimente miniere care nu sunt toxice, în principal nisip. Agenția pentru mediu a Braziliei a amendat firma cu 66,32 de milioane de dolari, iar un judecător federal a pus sechestru pe bunuri în valoare de 1,33 miliarde de dolari ale companiei, în vedere despăgubilor pentru daunele create de revărsarea fluviului de noroi.

 

Inchide