PROGRAM REDUS de lucru în țările UE. Comisia Europeană preia modelul Germaniei și îl impune statelor membre

Redactor:
Razvan Ilie
PROGRAM REDUS de lucru în țările UE. Comisia Europeană preia modelul Germaniei și îl impune statelor membre
Von der Leyen: Sperăm să avem un vaccin contra coronavirusului înainte de venirea toamnei

Comisia Europeană a propus miercuri o nouă schemă de program de lucru redus la nivelul UE, schemă care va fi sprijinită de stat, pentru a ajuta oamenii să îşi păstreze locurile de muncă într-un moment în care pandemia de coronavirus afectează economiile din blocul comunitar, informează Reuters.

Schema este în mod clar copiată după programul ”Kurzarbeit” care funcţionează în Germania şi în conformitate cu are Guvernul de la Berlin plăteşte o parte din salariul unui angajat astfel încât companiile să nu elimine locuri de muncă în perioadele în care economia încetineşte.

Conform programului de muncă redusă, sau „Kurzarbeit”, introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care lucrează un program mai scurt.

„Companiile plătesc salarii angajaţilor lor chiar dacă, în prezent, nu fac bani. Europa vine acum în sprijinul lor cu o nouă iniţiativă” ,a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video.

„Programul este destinat să ajute Italia, Spania şi toate celelalte state care au fost grav lovite. Şi va face acest lucru graţie solidarităţii celorlaltor state membre”, a spus Ursula von der Leyen, conform Agerpres, adăugând că schema va fi garantată de toate statele membre UE, fără a dezvălui cum anume va fi finanţată.

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru o recesiune severă şi creşterea şomajului. Măsurile de carantină introduse pe întreg continentul au dus la închiderea restaurantelor şi magazinelor, iar producţia s-a oprit.

Inchide