PROTEST de amploare la Paris: sute de mii de francezi, „atac” la reforma pensiilor! / Confruntări violente și în alte orașe din Hexagon – VIDEO

PROTEST de amploare la Paris: sute de mii de francezi, „atac” la reforma pensiilor! / Confruntări violente și în alte orașe din Hexagon - VIDEO
PROTEST de amploare la Paris împotriva reformei pensiilor! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 07/02/2023, 21:44

Un nou protest de amploare a avut loc la Paris. Sute de mii de oameni au inundat străzile din centrul Capitalei pentru a-și striga furia față de reforma pensiilor, gândită de partidul lui Emmanuel Macron.

Au fost confruntări violente cu forțele de ordine și în alte orașe din Hexagon.

Macron vrea creșterea vârstei de pensionare

Reforma pensiilor este promovată cu insistență de guvernul preşedintelui Emmanuel Macron, deși populația din Franța pare total împotrivă. În context, marți au avut loc manifestaţii la Bordeaux, Rennes, Montpellier şi Toulouse, asta în timp ce țara este paralizată de o grevă generală în transportul feroviar, învăţământ şi sectorul energetic.

Executivul de la Paris intenţionează să crească treptat vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, totodată accelerând creşterea perioadei de contribuţie pentru pensia integrală. De asemenea, urmează să se desfiinţeze sistemele de pensii individuale cu anumite avantaje pentru unele categorii profesionale.

În prezent, vârsta medie de pensionare este mai mare decât limita legală de 62 de ani, deoarece angajaţii care nu au stagii de contribuţie suficiente continuă să lucreze. Abia de la 67 de ani pensiile se achită integral indiferent de perioada de contribuţie – o prevedere pe care Executivul vrea să o păstreze.

Potrivit oficialilor guvernamentali, reforma este necesară deoarece sistemul actual de pensii nu poate fi susţinut şi evoluează spre deficit.

Peste un milion de oameni au protestat

Sindicatele consideră că modificările propuse sunt inechitabile.

Săptămâna trecută, conform estimărilor Ministerului de Interne din Franța, la proteste au participat peste 1,27 milioane de oameni. Sindicatele susţin că, în realitate, au ieşit în stradă 2,8 milioane de demonstranţi.

Decizia revine acum Adunării Naţionale – camera inferioară a Parlamentului Franţei. Dezbaterile vor continua probabil până la sfârşitul săptămânii viitoare, în condiţiile în care Guvernul nu dispune de o majoritate parlamentară, ci depinde de susţinerea republicanilor, formaţiune conservatoare care are unele rezerve faţă de acest proiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase