Proteste în Franța: Macron se întoarce la Paris și convocă celula de criză. 667 protestatari sunt arestați și 249 polițiști răniți

Proteste în Franța: Macron se întoarce la Paris și convocă celula de criză. 667 protestatari sunt arestați și 249 polițiști răniți
Sursa: Mediafax foto
Publicat: 30/06/2023, 12:53
Actualizat: 30/06/2023, 16:34

A fost a treia noapte de revolte în Franța, după moartea adolescentului Nahel, împușcat de un ofițer de poliție, după ce a refuzat să se conformeze.  Protatarii au lăsat în urmă magazine jefuite sau incendiate.

UPDATE 16.00

Macron cere părinților să-și țină copiii departe de revolte

Înaintea celulei de criză, președintele Franței a spus că nimic nu justifică violența. Macron a cerut rețelelor de socializare, precum Snapchat și TikTok, să elimine „conținutul sensibil” despre revolte, considerând că joacă un rol considerabil în răspândirea tulburărilor. 

„Îi condamn, în cei mai fermi termeni, pe toți cei care folosesc această situație și acest moment pentru a încerca să creeze dezordine și să atace instituțiile noastre. Ei poartă o responsabilitate copleșitoare. Și condamn, cu cea mai mare fermitate, această violență pură și nejustificată, care nu are legitimitate ”, a declarat Emmanuel Macron, citat de Le Figaro.

„Aseară, poliția, jandarmii și pompierii noștri s-au confruntat, cu curaj, cu violențe rare. În conformitate cu instrucțiunile mele ferme, au făcut 667 de arestări”, a informat ministrul de Interne, pe Twitter.

Vineri dimineață, prim-ministrul și ministrul de Interne au mers la secția de poliție Evry-Courcouronnes pentru a vedea pagubele. La finalul discuției cu polițiștii, Elizabeth Borne declarat că guvernul ia în considerare „toate opțiunile” pentru restabilirea ordinii, după a treia noapte de tulburări în toată țara.

Nu vă spun acum, dar analizăm toate opțiunile, cu o singură prioritate: restabilirea ordinii pe tot parcursul țară, a declarate Borne, citată de AFP. 

Adunarea Națională, prin vocea vicepreședintelui Sébastien Chenu, a cerut instituirea stării de urgență.

„Trebuie să recâștigăm controlul. Nu este posibil ca țara noastră să cadă într-un fel de război civil. Acești bandiți urăsc autoritatea și Franța”, a spus Chenu la postul tv LCI. 

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat vineri că guvernul ia în considerare „toate opțiunile” pentru restabilirea ordinii, inclusiv declararea stării de urgență, după a treia noapte de tulburări în toată țara.

Președintele Franței, Emmanuel Macron,  a plecat vineri de la summitul Uniunii Europene, înainte de încheierea acestuia. Și-a anulat și conferința de presă, pentru a se întoarce la Paris unde va prezida o întâlnire de criză. La 4 dimineața încă erau confruntări la Nanterre.

Aprope 4000 de incendii au fost pe străzi, joi noapte

Vineri dimineață s-au văzut cel mai bine urmele luptelor de stradă. Erau carcase de mașini incendiate pe străzi, în mai multe orașe.  

Conform publicației Le Parisien, 3.880 de incendii au fost declanșate aseară pe drumurile publice. Au fost afectate 1919 vehicule, precum și 492 de clădiri. Un total de 9.900 de pompieri au fost chemați în ultimele 24 de ore.

Polițistul care l-a împușcat pe Nahel este „devastat”

Avocatul polițistului inculpat declară că clientul său nu „a vrut să-l omoare” pe tânărul Nahel. Laurent-Franck Liénard a explicat pentru BFM TV cum au stat lucrurile.

„ Încearcă să împuște piciorul șoferului și, în acel moment, este împins de mașină și se trezește cu țeava ridicându-se. Se declanșează împușcătura într-o regiune toracică la care evident nu dorea să ajungă“, a detaliat Laurent-Franck Liénard.

Clientul său a fost pus sub acuzare și arestat preventiv. Avocatul polițistului care l-a ucis pe Nahel marți la Nanterre, în urma unui refuz de a se conforma, a revenit joi seară la BFMTV asupra violențelor și evenimentelor care au urmat actului dramatic. În timp ce multe orașe s-au confruntat cu izbucniri de abuzuri în ultimele nopți, iar aceste abuzuri continuă, Me Laurent-Franck Liénard asigură că clientul său este „ devastat ” și cere „ iertare familiei ”.

Protestatarii au agresat și jurnaliști

Mai mulți jurnaliști au fost răniți în timpul revoltelor. Joi seara, doi jurnalişti de la Le Figaro au fost atacaţi. Unul dintre ei i s-a furat telefonul și a fost nevoit să meargă la camera de urgență după ce a fost lovit, conform publicației. Jurnalista RadioBip, Emma Audrey, publică fotografii cu rănile colegului ei, atacat cu o rangă în cap, la Besançon.

Ca și la începutul vestelor galbene, a trebuit să gestionăm furia unora care nu ne înțelegeau treaba.

Marți, 27 iunie, un adolescent de 17 ani, a fost ucis de un polițist după ce a refuzat să se conformeze la Nanterre, la doar zece zile după moartea lui Alhousseine Camara, 19 ani, împușcat de un polițist la Angoulême

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Săptămâna Patimilor. Rugăciunea care se rostește în „Marţea Mare”
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto