Putin vrea negocieri „imediate” cu NATO și SUA în ceea ce privește securitatea Rusiei

Putin vrea negocieri „imediate” cu NATO și SUA în ceea ce privește securitatea Rusiei
Vladimir Putin / Sursa FOTO:
Publicat: 14/12/2021, 18:18

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că dorește discuții „imediate” cu Statele Unite și NATO privind garanțiile de securitate, în contextul în care tensiunile dintre Moscova și Occident în legătură cu Ucraina au crescut.

SUA și aliații săi au acuzat de săptămâni întregi Rusia că plănuiește o invazie a Ucrainei, avertizând asupra unui răspuns masiv și coordonat de sancțiuni în cazul în care Putin ar lansa un atac.

Zeci de mii de soldați ruși sunt angrenați în apropierea granițelor fostei Ucraine sovietice, unde Occidentul a acuzat Kremlinul că îi susține pe separatiștii pro-Moscova încă din 2014.

Într-o convorbire telefonică cu președintele finlandez – a cărui țară a servit în mod tradițional drept punct de mijloc între Rusia și Occident – Putin a declarat că dorește ca discuțiile privind securitatea să înceapă fără întârziere.

El i-a spus președintelui Sauli Niinsto că Moscova dorește „să lanseze imediat negocieri cu Statele Unite și NATO pentru a dezvolta garanții juridice internaționale pentru securitatea țării noastre”, a precizat Kremlinul.

Printre cererile Rusiei, a precizat aceasta, se numără oprirea extinderii NATO spre est și a desfășurării de arme în statele vecine, inclusiv în Ucraina.

Putin a reiterat aceleași solicitări într-o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron mai târziu marți.

În convorbirea cu președintele finlandez, Putin a acuzat, de asemenea, conducerea ucraineană că folosește din ce în ce mai mult „arme grele și drone de atac” împotriva rebelilor pro-ruși din estul său separatist.

Liderul rus neagă că ar plănui o invazie, acuzând alianța occidentală de securitate pentru creșterea tensiunilor și cerând „garanții legale” că alianța nu se va extinde spre est.

Tensiuni la Marea Neagră

Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden l-a avertizat pe Putin cu „sancțiuni cum nu a mai văzut niciodată” în cazul în care trupele rusești masate la granița cu Ucraina vor lansa un atac.

UE și G7 s-au întâlnit în ultimele zile pentru a coordona ceea ce avertizează că ar fi un regim de sancțiuni economice fără precedent în cazul unui atac al Rusiei.

Comentariile lui Putin vin la o zi după ce adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, a avertizat că Moscova ar putea acționa militar în cazul în care discuțiile pe care le cere nu se materializează.

„Lipsa de progres în direcția unei soluții politico-diplomatice la această problemă va duce la faptul că vom răspunde militar”, a declarat Ryabkov pentru agenția de presă de stat RIA Novosti.

Tensiunile au continuat să crească marți, Rusia afirmând că monitorizează o navă de război franceză în apropierea granițelor sale din Marea Neagră.

Săptămâna trecută, armata rusă a declarat că a mobilizat trei dintre avioanele sale pentru a escorta cinci avioane militare franceze și americane deasupra mării.

Putin a acuzat Occidentul de provocarea tensiunilor în Marea Neagră, denunțând exercițiile militare conduse de SUA în această zonă.

Marea Neagră este o regiune sensibilă pentru Rusia, care controlează peninsula Crimeea după ce a anexat-o de la Ucraina în 2014.

De la anexare, Kievul se luptă cu o insurgență pro-rusă în regiunile sale estice. Conflictul a făcut peste 13.000 de victime.

Vladimir Putin va avea o discuție, în sistem videoconferință, cu omologul său Xi Jinping, președintele Chinei. O astfel de întâlnire este așteptată cu interes de analiștii politici, cu atât mai mult într-o perioadă în care Moscova acuză, fățiș, NATO și SUA că au unele măsuri care lezează interesele Rusiei.

Discuția dintre Vladimir Putin și Xi Jinping se va desfășura miercuri, 15 decembrie, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Relațiile dintre Rusia și Occident sunt din ce în ce mai tensionate, în ultimele luni, fiecare ”tabără” lansând acuzații la adresa celeilalte, însă nici relația China-Occident nu se află într-o fază care se dovedească a fi liniștitoare. Beijingul este acuzat, constant, că în China sunt încălcate drepturile omului, iar Rusia și aliatul său chinez fac, de mai multă vreme, ”front comun”, atât la nivel politic, cât și economic.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”