Raport: Ucraina a provocat atacurile asupra bazelor militare ruse din Crimeea /Kievul: O contraofensivă ucraineană ar putea începe în curând

Raport: Ucraina a provocat atacurile asupra bazelor militare ruse din Crimeea /Kievul: O contraofensivă ucraineană ar putea începe în curând
BAZA AERIANA MILITARA CRIMEEA / Sursa: AP/ Mediafax FOTO
Publicat: 17/08/2022, 21:20

Ucraina s-a aflat în spatele a cel puțin trei evenimente recente însoțite de explozii în peninsula Crimeea. Potrivit unui raport al guvernului ucrainean, este vorba despre distrugerile de la baza aeriană Saki, de deflagrația care a spulberat un depozit de muniții în Maiskoe și de incidentul de la aerodromul militar Gvardeiskoe.

Raportul, care a fost distribuit pe plan intern și transmis CNN la adăpostul anonimatului de către un oficial de la Kiev, ​descrie evenimentele de la baza aeriană Saki din Crimeea „drept o pierdere grea și unică” pentru infrastructura militară rusă, în timp ce atacurile ulterioare au făcut dovada capacității militare a Ucrainei de a lovi Crimeea „în mod sistematic”.

Baza aeriană Saki fost zguduită de explozii pe 9 august. În urma bombardamentelor, șapre șapte și zece avioane de război rusești au fost distruse și cel puțin o persoană a murit.

Ucraina nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru acest atac.

Un alt set de explozii a fost raportat marți în Crimeea, de data aceasta la un depozit de muniții din Maiskoe și la baza aeriană din Gvardeiskoe.

Oficialii ruși au spus că incidentul de la Maiskoe a fost rezultatul unui sabotaj, dar nu au precizat tipul de sabotaj sau cine ar fi răspunzător.

Kievul sugerează că o contraofensivă ucraineană ar putea începe în curând

Serviciul militar de informații al Ucrainei a indicat că mult așteptata și mediatizata contraofensivă pentru recuperarea teritoriilor pierdute în fața Rusiei ar putea începe în curând.

„În viitorul apropiat, vor fi evenimente foarte pronunțate pe întreg frontul. Evenimentele nu sunt legate de o dată anume însă trebuie să luăm în considerare (factorul reprezentat de) Ziua Independenței Ucrainei”, a declarat Andrii Iusov, purtător de cuvânt al Serviciului militar ucrainean de informații, potrivit antena3.ro.

Ucraina își celebrează Ziua Independenței pe 24 august.

„Direcția principală de informații a spus de mult timp că lunile august și septembrie vor fi perioade extrem de importante pentru evoluția ulterioară a evenimentelor pe întreg frontul”, a completat oficialul ucrainean.

De mai multe săptămâni, Kievul vorbește despre o contraofensivă ucraineană pentru recuperarea teritoriilor, în special în sud.

Până în prezent, însă, forțele ucrainene și-au limitat acțiunile la lovirea liniilor de aprovizionare, a bazelor aeriene și a depozitelor de muniție rusești, cu câștiguri foarte limitate pe front.