Răspunsul Phenianului la oferta de dialog a Coreei de Sud. Anunțul făcut la scurt timp după ce SUA au renunțat la exercițiile militare din zonă

Răspunsul Phenianului la oferta de dialog a Coreei de Sud. Anunțul făcut la scurt timp după ce SUA au renunțat la exercițiile militare din zonă
Publicat: 05/01/2018, 08:08

Ministerul Unificării sud-coreean a precizat, vineri, că regimul de la Phenian a acceptat propunerea Seulului pentru a purta discuții la nivel înalt la 9 ianuarie.

Baik Tae-hyun, purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, a declarat că Phenianul a transmis prin fax un document către Guvernul de la Seul prin care și-a dat acordul pentru discuțiile ce vor avea loc săptămâna viitoare.

„Coreea de Nord ne-a transmis în această dimineață un mesaj, indicând că acceptă propunerea de discuții pentru 9 ianuarie, făcută de Coreea de Sud”, a declarat Baik Tae-hyun.

Cele două părți vor discuta despre modalități de îmbunătățire a relațiilor bilaterale, dar și despre participarea sportivilor nord-coreeni la Olimpiada de la PyeongChang.

Această decizie a Phenianului vine după ce Kim Jong-un s-a arătat deschis să trimită o delegație la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud și după ce acesta a precizat că este dispus să poarte discuții cu Seulul pe această temă.

Ultimul dialog dintre Seul și Phenian a avut loc în decembrie 2015. Inițiativa reluării dialogului a aparținut Coreei de Sud, care a transmis, marți, o propunere în acest sens către regimul nord-coreean.

De asemenea, acest anunț vine după ce SUA și Coreea de Sud au convenit să amâne exercițiile militare programate pentru luna februarie.

Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a anunțat, joi, că exercițiile militare comune ale SUA și Coreei de Sud programate pentru luna februarie vor fi amânate până după finalizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, din motive logistice, relatează Reuters și NBC News.

SUA și Coreea de Sud desfășoară în fiecare primăvară astfel de manevre militare, la care vor participa peste 17.000 de militari americani și aproximativ 300.000 de militari sud-coreeni.

Oficialii regimului de la Phenian au criticat permanent aceste exerciții, considerându-le pretext pentru o posibilă invazie. Drept reacție, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste balistice în perioada desfășurării acestor exerciții militare.

„Liderii SUA și Coreei de Sud au convenit ca manevrele militare comune să nu aibă loc în perioada desfășurării Olimpiadei și ca forțele armate ale celor două țări să facă tot posibilul pentru a garanta securitatea Jocurilor de Iarnă”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale din Coreea de Sud.

Seulul a anunțat că această decizie a fost luată de comun acord de președinții celor două state, Donald Trump și Moon Jae-in.

Președintele Coreei de Sud a precizat că amânarea exercițiilor militare va contribui la succesul Olimpice de la Pyeongchang, dacă Phenianul nu va recurge la noi provocări.

Jim Mattis a afirmat că decizia amânării exercițiilor militare a fost luată din rațiuni logistice, din moment ce forțele de securitate sud-coreene vor trebui să asigure securitatea în cadrul evenimentului sportiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni