România este menționată în raportul congresmenilor democrați privind plățile către companiile lui Donald Trump

România este menționată în raportul congresmenilor democrați privind plățile către companiile lui Donald Trump
Publicat: 05/01/2024, 18:54
Actualizat: 05/01/2024, 19:02

România apare în raportul elaborat de membri democrați ai Congresului SUA privind presupuse plăți în valoare de 7,8 milioane de dolari de la guverne străine către firme ale fostului președinte Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din noiembrie.

Conform raportului elaborat de congresmeni democrați, guverne străine au oferit fonduri rețelei de hoteluri a lui Trump din Washington și din Las Vegas, precum și Turnului Trump din orașul New York.

China este pe primul loc pe listă, cu plăți de aproape 5,6 milioane de dolari, fiind urmată de Arabia Saudită, cu o sumă de peste 615.000 de dolari. Qatarul ar fi plătit 465.000 de dolari companiei care administrează Turnul Trump din New York, iar Kuwaitul 303.000 de dolari. Pe listă figurează, printre alte țări, India, Malaysia, Afganistanul, statul Filipine, Emiratele Arabe Unite, Republica Democrată Congo, Turcia și Ungaria.

”În plus, registre contabile furnizate Comisiei de grupul de audit Mazars indică faptul că Azerbaidjanul, Namibia, România și Costa Rica au avut conturi la o proprietate deținută de Trump după ce acesta devenise președinte al SUA, dar compania Mazars nu a furnizat documente care să detalieze scopurile sau volumul cheltuielilor făcute de aceste țări”, arată Raportul elaborat de congresmeni democrați.

Documentul face referire la ”o vizită VIP” organizată de ”Ambasada României” în perioada 31 mai-11 iunie 2017. Acest interval coincide cu o vizită efectuată în SUA de președintele Klaus Iohannis.

”În mod esențial, documentele evidențiază o rețea de plăți de milioane de dolari făcute de guverne străine și de agenții acestora direct către firmele deținute de Trump, în timp ce președintele Trump se afla la Casa Albă. Prin încasarea plăților din străinătate, președintele Trump a plasat în mod repetat interesele financiare personale și interesele cercurilor de bogăție și putere din străinătate deasupra interesului public, generând exact împărțirea loialității între forțe străine și poporul american pe care autorii Constituției încercau să o evite”, arată raportul elaborat de congresmeni democrați, adresat Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților în contextul intensificării disputelor politice înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din noiembrie.

Partidul Republican acuză familia Biden că a primit fonduri din mai multe țări, inclusiv din România

Raportul democraților a fost prezentat în timp ce Partidul Republican încearcă, la rândul său, să evidențieze amploarea afacerilor familiei președintelui Biden, vizând în principal legăturile fiului acestuia, Hunter Biden, cu guverne străine, inclusiv cu cel din China. Ca reacție la prezentarea raportului, membri republicani ai Comisiei de Supraveghere din Camera Reprezentanților au denunțat ”obsesia” democraților legată de Trump.

”Fostul președinte Trump are afaceri legitime, spre deosebire de familia Biden. Familia Biden și asociații acesteia au obținut 24 de milioane de dolari prin plăți primite în numele lui Biden din China, Rusia, Ucraina, Kazahstan și România. Nu au fost furnizate în schimb bunuri ori servicii, ci acces la Joe Biden și la rețeaua Biden”, a afirmat joi congresmanul republican James Comer, președintele Comisiei de Supraveghere din Camera Reprezentanților.

O verificare efectuată de cotidianul The Washington Post arată că, din afacerile în străinătate cunoscute până acum, doar 7,5 milioane de dolari au ajuns la membri ai familiei Biden, dintre care șapte milioane direct la Hunter Biden. De asemenea, conform verificărilor, multe dintre companiile vizate nu erau de tip paravan, așa cum a susținut James Comer, ci erau organizate în jurul activităților de afaceri și investiții.

Citește și:

Trump, acuzat că a încasat milioane de dolari de la guverne străine/ Republicanii susțin că familia Biden a primit bani, inclusiv din România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern