România, rută vitală pentru CEREALELE ucrainene. Situația din Marea Neagră ar fi destul de „albastră”, potrivit ministrului de Externe, Odobescu

România, rută vitală pentru CEREALELE ucrainene. Situația din Marea Neagră ar fi destul de „albastră”, potrivit ministrului de Externe, Odobescu
Publicat: 07/08/2023, 18:59
Actualizat: 08/08/2023, 18:45

Situația securității din Marea Neagră este destul de gravă, afirmă ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu. În momentul de față, în contextul în care Rusia a ieșit din acordul cerealelor, exporturile de grâne ale Ucrainei depind în proporție de peste 50% de România, a declarat Odobescu pentru Politico. Comisia Europeană a estimat că peste 65% din produsele exportate prin intermediul coridoarelor de solidaritate în luna iunie au fost transportate de-a lungul coridorului Dunării. Pe de altă parte, restricțiile pentru import de cereale din Ucraina vor fi menținute în favoarea fermierilor europeni.

Mai mult de jumătate din exporturile ucrainene care folosesc coridoarele de solidaritate ale UE – culoare create pentru a facilita tranzitul rutier, feroviar şi pe căi navigabile interioare – au trecut prin România.

Dunărea și portul Constanța, șansa Ucrainei

Comisia Europeană a estimat că peste 65% din produsele exportate prin intermediul coridoarelor de solidaritate în luna iunie au fost transportate de-a lungul coridorului Dunării.

Luna trecută, Rusia s-a retras din Iniţiativa privind cerealele de la Marea Neagră, blocând parțial exporturilor de cereale ale Ucrainei pe cale maritimă, amenințând astfel securitatea alimentară globale. În ultimele săptămâni, Kremlinului a atacat constant infrastructura ucraineană de depozitare a cerealelor, inclusiv pe Dunăre – în apropierea teritoriului românesc -, ceea ce a sporit şi mai mult îngrijorarea cu privire la modul în care Ucraina îşi poate trimite produsele pe pieţele mondiale.

O atitudine cinică a Moscovei

În interviul pentru Politico, ministrul român de externe Luminiţa-Teodora Odobescu a calificat mişcările Rusiei drept „cu adevărat cinice”. Moscova „împiedică în mod serios exporturile de cereale ucrainene, care sunt o salvare pentru persoanele vulnerabile din multe ţări importatoare”, ceea ce „exacerbează realmente criza alimentară globală”, a spus ea.

Odobescu a subliniat că Bucureştiul face eforturi în ultimele luni pentru a intensifica tranzitul cerealelor ucrainene prin România, inclusiv prin extinderea capacităţii porturilor şi a punctelor de trecere a frontierei. „Este nevoie de timp pentru a vedea rezultatele”, a spus Odobescu despre eforturile guvernului român de a sprijini tranzitul alternativ al cerealelor, eforturi întreprinse cu sprijinul Comisiei Europene.

România se coordonează, de asemenea, cu Ucraina „pentru a vedea cum putem face mai mult”, a adăugat Odobescu. În această săptămână sunt aşteptate noi discuţii între Bucureşti şi Kiev pe această temă.

Ajutor pentru Ucraina și interdicții de import în favoarea fermierilor europeni

Dar, în timp ce ţările europene acordă asistenţă pentru tranzit, o serie de state UE din Europa Centrală şi de Est şi-au exprimat, totodată, îngrijorarea cu privire la dumpingul cerealelor ucrainene pe pieţele lor interne. În iunie, Comisia Europeană a prelungit interdicţia privind exporturile de cereale ucrainene în România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia cel puţin până la 15 septembrie.

Întrebată dacă aceste ţări vor face presiuni pentru ca restricţiile să continue, ministrul român a declarat: „Trebuie să găsim echilibrul potrivit”. Este necesar „să continuăm să sprijinim Ucraina pentru a-i ajuta să îşi transporte cerealele”, a spus ea. Dar este necesar, de asemenea, „să găsim soluţii pentru a ajuta financiar fermierii din regiunile care sunt afectate”, a adăugat Luminiţa Odobescu.

CITIȚI ȘI:

UPDATE: Rusia se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Care sunt posibilitățile pentru viitor

UPDATE | Ucraina stabilește o nouă rută a cerealelor, prin apele teritoriale ale României: ”O minimizare a riscurilor”

România OPREȘTE importul de cereale din Ucraina / Decizia Comisiei Europene

Victor Negrescu, despre securitatea la Marea Neagră: ”România are o fereastră de oportunitate pe care nu o poate rata” | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete