UPDATE: Rusia se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Care sunt posibilitățile pentru viitor

UPDATE: Rusia se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Care sunt posibilitățile pentru viitor
Publicat: 17/07/2023, 13:32
Actualizat: 17/07/2023, 15:19

Acordul care a permis exportul de cereale din Ucraina în condiții de siguranță prin Marea Neagră în ultimul an va expira dacă Rusia nu va fi de acord cu prelungirea acestuia.

UPDATE: Rusia se retrage din acord

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia reziliază unilateral acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, susținând că solicitările Moscovei nu au fost respectate.

Retragerea Rusiei din acord intră în vigoare chiar de luni, 17 iulie, a mai spus acesta. Oficialul a explicat, însă, că dacă îi vor fi respectate condițiile, Rusia va participa din nou la acest acord.

„Acordurile de la Marea Neagră încetează astăzi să mai fie în vigoare. Aşa cum a spus mai devreme preşedintele Federaţiei Ruse, acordul expiră la 17 iulie. Din păcate, partea care priveşte Rusia din acest acord de la Marea Neagră nu a fost îndeplinită până acum. Prin urmare, acesta este denunţat”, a spus Peskov.

La rândul său, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a precizat că Rusia a notificat Turcia, Ucraina şi ONU că este împotriva prelungirii acordului.

La scurt timp de la anunț, prețul grâului pe burse a început să crească.

Știrea inițială

Acordul, intermediat de Națiunile Unite și Turcia, are ca scop limitarea crizei alimentare mondiale provocate de invadarea Ucrainei de către forțele ruse.

Invazia din februarie 2022 și blocarea porturilor Ucrainei la Marea Neagră au dus la creșterea prețurilor la cereale la nivel mondial. Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari exportatori de cereale din lume, notează Reuters.

Aproape 33 de milioane de tone de porumb, grâu și alte cereale au fost exportate de Ucraina în baza acordului.

Rusia s-ar putea retrage din acord

Deși programul a fost descris de mai mulți oficiali ca fiind un real succes, Rusia a amenințat că va renunța la pact. Moscova susține că solicitările sale privind îmbunătățirea accesului cerealelor și îngrășămintelor rusești pe piețele internaționale nu au fost respectate. Rusia s-a arătat nemulțumită și de faptul că, spune Moscova, cerealele ucrainene nu au ajuns în statele care aveau cu adevărat nevoie de ele. Organizația Națiunilor Unite (ONU) spune că acordul a adus, totuși, beneficii acestor state, ajutând la scăderea prețurilor alimentelor cu peste 20% la nivel mondial.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Rusia a început deja să discute cu Turcia despre un plan pentru a se asigura că grâul rusesc – eventual procesat de Turcia – ajunge în țările care au nevoie, indiferent de soarta acordului actual.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute luni despre Ucraina, la o întâlnire prezidată de ministrul britanic de Externe, James Cleverly.

ONU face eforturi pentru a prelungi înțelegerea

Organizația Națiunilor Unite a declarat că Programul Alimentar Mondial și-a procurat, de la începutul anului și până acum, 80% din grâu din Ucraina, în creștere față de 50% în 2021 și 2022. Programul Alimentar Mondial a livrat aproximativ 725.000 de tone de grâu ucrainean în Afganistan, Sudan, Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia și Yemen pentru a lupta împotriva foametei, notează organismul internațional.

Organismul mondial a declarat că până acum acordul a facilitat furnizarea de cereale către 45 de țări de pe trei continente.

Pentru a convinge Rusia să semneze acordul, în iulie 2022 a fost încheiat și un acord pe trei ani, în baza căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia să exporte alimente și îngrășăminte pe piețele externe. În timp ce exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei, Moscova a transmis în repetate rânduri că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au constituit o barieră în calea transporturilor ruși de produse agricole.

O cerere cheie a Rusiei a fost ca Banca Agricolă Rusă (Rosselkhozbank) să fie reconectată la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a discutat recent cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, într-o încercare de a-l convinge pe liderul de la Kremlin să fie de acord cu prelungirea acordului.

Potrivit unor surse, Guterres i-ar fi propus lui Putin reconectarea unei filiale a Rosselhozbank la SWIFT pentru tranzacții cu cereale și îngrășăminte, însă Putin nu a dat un răspuns până acum.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Ziua Naţională, sărbătorită la bordul avionului. Momentul în care zeci de pasageri încep să cânte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Fiica Ronei Hartner, răpusă de durere la căpătâiul mamei. Rita a fost susținută de tatăl...
Aurel Pădureanu, primele declarații de la înmormântarea Ronei Hartner! Ce relație a avut artista cu...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Simbolul ASCUNS de pe drapelul ROMÂNESC! Puțini ȘTIU ce înseamnă DE FAPT
UNIREA Ungariei cu România! Cutremur în toată Europa: Era ceva natural
Planta pe care trebuie să o ai în casă în timpul iernii
VIDEO | Ultimele imagini cu Rona Hartner. Ce spunea artista despre moarte într-un live, înainte...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...