UPDATE: Rusia se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Care sunt posibilitățile pentru viitor

UPDATE: Rusia se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Care sunt posibilitățile pentru viitor
Publicat: 17/07/2023, 13:32
Actualizat: 17/07/2023, 15:19

Acordul care a permis exportul de cereale din Ucraina în condiții de siguranță prin Marea Neagră în ultimul an va expira dacă Rusia nu va fi de acord cu prelungirea acestuia.

UPDATE: Rusia se retrage din acord

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia reziliază unilateral acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, susținând că solicitările Moscovei nu au fost respectate.

Retragerea Rusiei din acord intră în vigoare chiar de luni, 17 iulie, a mai spus acesta. Oficialul a explicat, însă, că dacă îi vor fi respectate condițiile, Rusia va participa din nou la acest acord.

„Acordurile de la Marea Neagră încetează astăzi să mai fie în vigoare. Aşa cum a spus mai devreme preşedintele Federaţiei Ruse, acordul expiră la 17 iulie. Din păcate, partea care priveşte Rusia din acest acord de la Marea Neagră nu a fost îndeplinită până acum. Prin urmare, acesta este denunţat”, a spus Peskov.

La rândul său, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a precizat că Rusia a notificat Turcia, Ucraina şi ONU că este împotriva prelungirii acordului.

La scurt timp de la anunț, prețul grâului pe burse a început să crească.

Știrea inițială

Acordul, intermediat de Națiunile Unite și Turcia, are ca scop limitarea crizei alimentare mondiale provocate de invadarea Ucrainei de către forțele ruse.

Invazia din februarie 2022 și blocarea porturilor Ucrainei la Marea Neagră au dus la creșterea prețurilor la cereale la nivel mondial. Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari exportatori de cereale din lume, notează Reuters.

Aproape 33 de milioane de tone de porumb, grâu și alte cereale au fost exportate de Ucraina în baza acordului.

Rusia s-ar putea retrage din acord

Deși programul a fost descris de mai mulți oficiali ca fiind un real succes, Rusia a amenințat că va renunța la pact. Moscova susține că solicitările sale privind îmbunătățirea accesului cerealelor și îngrășămintelor rusești pe piețele internaționale nu au fost respectate. Rusia s-a arătat nemulțumită și de faptul că, spune Moscova, cerealele ucrainene nu au ajuns în statele care aveau cu adevărat nevoie de ele. Organizația Națiunilor Unite (ONU) spune că acordul a adus, totuși, beneficii acestor state, ajutând la scăderea prețurilor alimentelor cu peste 20% la nivel mondial.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Rusia a început deja să discute cu Turcia despre un plan pentru a se asigura că grâul rusesc – eventual procesat de Turcia – ajunge în țările care au nevoie, indiferent de soarta acordului actual.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute luni despre Ucraina, la o întâlnire prezidată de ministrul britanic de Externe, James Cleverly.

ONU face eforturi pentru a prelungi înțelegerea

Organizația Națiunilor Unite a declarat că Programul Alimentar Mondial și-a procurat, de la începutul anului și până acum, 80% din grâu din Ucraina, în creștere față de 50% în 2021 și 2022. Programul Alimentar Mondial a livrat aproximativ 725.000 de tone de grâu ucrainean în Afganistan, Sudan, Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia și Yemen pentru a lupta împotriva foametei, notează organismul internațional.

Organismul mondial a declarat că până acum acordul a facilitat furnizarea de cereale către 45 de țări de pe trei continente.

Pentru a convinge Rusia să semneze acordul, în iulie 2022 a fost încheiat și un acord pe trei ani, în baza căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia să exporte alimente și îngrășăminte pe piețele externe. În timp ce exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei, Moscova a transmis în repetate rânduri că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au constituit o barieră în calea transporturilor ruși de produse agricole.

O cerere cheie a Rusiei a fost ca Banca Agricolă Rusă (Rosselkhozbank) să fie reconectată la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a discutat recent cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, într-o încercare de a-l convinge pe liderul de la Kremlin să fie de acord cu prelungirea acordului.

Potrivit unor surse, Guterres i-ar fi propus lui Putin reconectarea unei filiale a Rosselhozbank la SWIFT pentru tranzacții cu cereale și îngrășăminte, însă Putin nu a dat un răspuns până acum.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern