Românul din Marea Britanie care a învins UBER. Care a fost motivul

Românul din Marea Britanie care a învins UBER. Care a fost motivul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17/04/2023, 17:10

Alexandru Iftimie, un bărbat de 39 de ani, care a venit în Marea Britanie din România în urmă cu șapte ani, lucra ca șofer Uber în timpul pandemiei de COVID când a primit un mesaj neașteptat din partea aplicației.

Mesajul, transmis în mod automat de Uber, l-a avertizat că riscă să își piardă jobul în cadrul companiei pentru că o „activitate frauduloasă” ar fi fost asociată contului său.

„Am primit un avertisment: «Am detectat o activitate frauduloasă, prin urmare trebuie să te oprești, altfel va trebui să te concediem». Am spus: «Trebuie să fie o greșeală, știu că nu am făcut nimic». Dar două săptămâni mai târziu, am primit altul. exact același mesaj, cu diferența că de data aceasta era menționat că este ultimul avertisment”, povestește Alexandru pentru The Guardian.

Când a sunat la linia de asistență pentru șoferi pentru a înțelege de ce a primit acest avertisment, el a aflat că a fost acuzat că ar fi taxat clienții suplimentar fără motiv.

„Vă puteți imagina cât de greu a fost să îi explic unui operator Uber că tunelul Blackwall a fost închis în timpul unei călătorii și așa că a trebuit să fac un ocol?” spune acesta.

Românul nu a reușit să obțină o explicație clară a motivului pentru care a fost semnalat de către sistemul automat drept șofer care încalcă regulamentul Uber.

Alexandru a dat Uber în judecată

Alexandru a devenit extrem de îngrijorat în acel moment, dat fiind că în perioada pandemiei nu avea alte venituri în afară de cele obținute de la Uber.

„Într-o companie normală, ai un departament de HR și acest tip de problemă poate fi rezolvată într-un fel sau altul, nu neapărat în favoarea ta, dar ai avea o echipă specializată”, explică românul.

Pentru că nu a primit explicațiile dorite, Iftimie a mers în instanță, fiind sprijinit de sindicatul din care face parte. El a dat în judecată și Ola, o altă aplicație de ride sharing cu care a colaborat. Procesul a fost deschis la Curtea de Apel din Amsterdam, Olanda, unde Uber are sediul european.

Instanța a constatat că atât el, cât și alți șoferi implicați în caz, din Marea Britanie și Portugalia, aveau dreptul la mai multe informații despre modul în care au fost luate deciziile automatizate cu privire la aceștia.

Chiar înainte ca dosarul să ajungă în instanță, Uber și-a cerut scuze și a recunoscut că a făcut o greșeală. Iftimie speră că acest lucru îi va ajuta și pe alții să conteste deciziile automate care le amenință mijloacele de trai.

„Este vorba de principii. Ar trebui să luptăm pentru principiile noastre. În România comunistă descrisă de părinții mei nu puteai să spui o vorbă, nu puteai să spui nimic. Ai fi putut fi arestat pentru că ai spus o glumă despre persoana greșită”, mai povestește Alexandru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
O tânără și-a anunțat moartea pe LinkedIn
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
De ce ar fi murit, de fapt, Mile Povan! Regretatul artist a ajuns la Urgențe...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Vremea o ia razna! Europa, lovită de un ciclon care se apropie și de România...
Astronomii din România au surprins UN OBIECT straniu printre stele
A murit o emblemă a României! Drum lin, maestre!
România importă mâncare otrăvitoare. Problema e alarmantă
Care este cauza morții lui Mile Povan, de fapt. Ce spune rezultatul autopsiei
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Cuvintele relaxante auzite în timpul somnului ne calmează inima