Rusia ar trimite deținuți să lupte în Ucraina, iar dacă aceștia supraviețuiesc timp de șase luni, nu se mai întorc în închisoare. Mărturiile rudelor

Rusia ar trimite deținuți să lupte în Ucraina, iar dacă aceștia supraviețuiesc timp de șase luni, nu se mai întorc în închisoare. Mărturiile rudelor
Sursa foto - ARHIVĂ: Shutterstock
Publicat: 27/07/2022, 23:30
Actualizat: 28/07/2022, 00:30

Cel puțin trei deținuți ruși dintr-un penitenciar din Sankt Petersburg ar fi murit în timpul războiului declanșat de Moscova în Ucraina, aceștia fiind membri ai Grupării Wagner.

Informația a fost făcută publică de către un portal rus de investigații jurnalistice, care mai adaugă că alți doi deținuți ar fi fost răniți și s-ar afla într-un spital din Luhansk, însă nu au fost trecuți în registrele medicale cu numele lor.

Jurnaliștii ruși au vorbit cu rudele acestora. Oksana, mătușa deținutului Maxim, care are deja două condamnări la activ până la 21 de ani, spune că a aflat că nepotul ei ar fi plecat din colonia închisorii IK-7 Yablonevka din Sankt Petersburg, deşi mai avea doar un an până la ispăşirea pedepsei.

„Nu am vorbit cu el o lună şi jumătate. M-a sunat pe 3 iulie, pe la orele 19.00-20.00, dar am ratat apelul. M-am gândit că mă va suna mai târziu, dar Maxim nu a sunat. Pe 12 iulie, mama lui m-a sunat şi m-a întrebat dacă Maxim m-a contactat. Am răspuns ca nu. Apoi, ea a spus că părea să fi plecat în Ucraina. Potrivit ei, Maxim a sunat pe 10 iulie din regiunea Rostov şi a răspuns la toate întrebările ei: «Mamă, nu pot vorbi»”, povestește aceasta.

Potrivit femeii, nepotul ei ar fi fost forțat să plece în Ucraina. Aceasta pentru că, anterior conflictului, tânărul spunea că se simte relativ bine în detenție și chiar își reluase cursurile pentru a deveni sudor.

Oksana a realizat ceea ce s-a întâmplat cu nepotul său atunci când a văzut în presă informații referitoare la racolarea deținuților ruși, potrivit Adevărul.

„ Când am sunat, i-am spus lui Maxim: «Nu îndrăzni să fii de acord. Ai o condamnare uşoară şi a mai rămas doar un an“. Mi-a răspuns că «militanţii sunt acelaşi gunoi, dar eu nu voi lucra pentru gunoi; Nu trebuie să lupt pentru interesele cuiva»”, mai povestește ea.

Forțele ruse racolează deținuți în mai multe penitenciare

Potrivit jurnaliștilor de investigație de la „Important Stories”, reprezentanți ai Administrației ruse a Penitenciarelor și ai Grupării Wagner s-au deplasat în mai multe penitenciare pentru a racola deținuți. De altfel, aproximativ 200 dintre aceștia ar fi fost trimiși deja în Ucraina.

Condiţiile oferite deţinuţilor voluntari sunt următoarele: termenul este de şase luni, plata este de aproximativ 200.000 de ruble pe lună şi amnistie, iar cei care sunt răniţi grav primesc 300.000, iar rudele celor decedaţi vor beneficia de o despăgubire de 5 milioane de ruble.