Rusia începe o serie de exerciții militare comune cu Belarus

Rusia începe o serie de exerciții militare comune cu Belarus
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/02/2022, 09:40

Rusia și Belarus încep joi o serie de exerciții militare comune, care se vor desfășura pe durata a zece zile.

Exercițiile vin în contextul în care Occidentul se declară tot mai îngrijorat de un eventual atac al Rusiei asupra Ucrainei, informează BBC.

NATO spune că aceste exerciții reprezintă cea mai mare desfășurare de forțe ruse în Belarus de la sfârșitul Războiului Rece.

SUA au descris exercițiile ca fiind o acțiune care va tensiona și mai mult situația din Ucraina.

„Pe măsură ce analizăm pregătirile pentru aceste exerciții militare, vedem că este cu siguranță vorba mai mult despre o escaladare a tensiunilor și nu o acțiune de detensionare a situației”, a declarat Jen Psaki, purtător de cuvânt al Casei Albe.

Rusia a negat în repetate rânduri orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda faptului că a masat peste 100.000 de militari la graniță.

Dar unele țări occidentale, inclusiv SUA, au avertizat că un atac rus ar putea avea loc în orice moment.

Joi sunt așteptate noi discuții la nivel diplomatic cu scopul de a detensiona situația.

Aproximativ 30.000 de militari ruși sunt așteptați să participe la exercițiile comune cu Belarus.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, este un aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin. Kremlinul l-a susținut pe Lukașenko în 2020, în timpul protestelor declanșate ca urmare a alegerilor prezidențiale, în timp ce majoritatea țărilor occidentale au impus sancțiuni și au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor, despre care se crede că au fost manipulate în favoarea lui Lukașenko.

Oficial: Rusia și Belarus se confruntă cu amenințări fără precedent

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a descris exercițiile comune ca fiind „serioase” și a adăugat că Rusia și Belarus se confruntă cu „amenințări fără precedent”.

Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Chizhov, a declarat, însă, că țara sa crede în continuare că diplomația ar putea ajuta la detensionarea crizei din Ucraina. El a spus că trupele ruse staționate în prezent în Belarus se vor întoarce la bazele lor permanente după exerciții.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că discuțiile privind soluționarea conflictului vor fi reluate încă de joi, în formatul Normandia (Rusia, Ucraina, Franța, Germania).

Macron a declarat miercuri că Vladimir Putin l-a asigurat că forțele ruse nu vor face nimic pentru a tensiona și mai mult situația, dar Kremlinul a anunțat ulterior că nu a fost oferită o astfel de garanție.