Rusia plusează și ne amintește că avem români în Ucraina. „Poate garanta Occidentul drepturile lor?”. AVERTISMENTUL pentru R. Moldova

Rusia plusează și ne amintește că avem români în Ucraina. „Poate garanta Occidentul drepturile lor?. AVERTISMENTUL pentru R. Moldova
Publicat: 15/05/2014, 18:52
Actualizat: 27/01/2015, 21:46

Rusia va garanta integritatea teritorială a Republicii Moldova dacă această țară menține statutul de neutralitate și acordă un statut special regiunii separatiste Transnistria, a dat asigurări ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru Bloomberg TV.

Întrebat, în contextul crizei din Ucraina, dacă Moscova ar garanta sau nu că teritoriile foste sovietice aflate în afara Rusiei nu vor fi anexate, Lavrov a afirmat:

„Referitor la Transnistria am spus foarte clar că suntem favorabili găsirii unei soluții care să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, cu condiția ca Republica Moldova să își păstreze neutralitatea înscrisă în Constituție și cu condiția ca Administrația de la Chișinău să ajungă la un acord cu Tiraspolul ca Transnistria să aibă un statut special”.

„În privința Ucrainei, un exemplu foarte specific, nu voiam să se știe dar nu cred că este un secret, după ce situația din Crimeea a fost rezolvată așa cum a fost, după ce a avut loc referendumul și după ce nu am avut altă opțiune în afară de cea de a răspunde solicitărilor locuitorilor din Crimeea (…), a existat o inițiativă a Moscovei de a promova un fel de grup de susținere pentru Ucraina, format din Rusia, SUA, UE, în scopul de a-i ajuta pe ucraineni să inițieze dialogul la nivel național”, a continuat Lavrov.

„Am prezentat percepția noastră despre cum se poate desfășura acest dialog – descentralizare, federalizare (…); ideea centrală este substanța – modul în care aceste reforme mulțumesc toate regiunile, trebuie să fie o soluție care să satisfacă toate regiunile, limba rusă să fie respectată, să fie respectat un statut de neutralitate a Ucrainei din punct de vedere militar și politic. Am prezentat această propunere, iar apoi am scris în propunerea trimisă americanilor și europenilor că un stat ucrainean reformat în acest sens va fi garantat de Rusia, de Uniunea Europeană, de Statele Unite, de Consiliul de Securitate al ONU din punctul de vedere al suveranității și integrității. Din nefericire, nu am primit niciun răspuns la această propunere”, a precizat șeful diplomației ruse, acuzând Occidentul că încearcă doar să legitimeze actuala Administrație de la Kiev, fără a căuta o soluție de reconciliere națională.

„Poate Occidentul garanta drepturile minorităților rusă, maghiară și română?”

Lavrov a evitat să răspundă dacă Rusia intenționează să anexeze alte regiuni din Ucraina, condiționând evoluția situației de respectarea drepturilor etnicilor ruși, români și maghiari de pe teritoriul ucrainean, conform unui interviu acordat Bloomberg TV. Întrebat dacă Rusia poate garanta că regiunile din estul și sudul Ucrainei nu vor fi anexate, Lavrov a răspuns:

„Poate Occidentul garanta că drepturile comunităților vorbitoare de limbă rusă, că drepturile etnicilor ruși, că drepturile etnicilor maghiari, cele ale etnicilor români, polonezi și ale altor minorități care trăiesc în Ucraina vor fi garantate? Ne poate garanta cineva că actuala coaliție (proeuropeană – n.red.) de la Kiev nu va susține idei neonaziste, așa cum face în prezent”, a răspuns Lavrov, acuzând Occidentul că susține Administrația „antirusă și antisemită” de la Kiev.

„În acest context, cred că nu trebuie să pornim de la premise artificiale, ipotetice că cineva ar urma să invadeze pe altcineva, ci de la problema substanțială a modului în care se vor simți aceste comunități”, a argumentat șeful diplomației ruse.

Întrebat dacă Ucraina poate deveni membră a NATO, Lavrov a răspuns:

„Aceasta nu ar fi doar o problemă pentru poporul ucrainean și pentru NATO, aceasta ar fi o problemă și pentru Rusia, pentru că am semnat o serie de acorduri cu state NATO conform cărora, inițial, Alianța nu se va extinde, apoi, după ce s-a extins contrar acordurilor, că nu vor fi forțe combatante substanțiale pe teritoriile noilor state membre, că nu va fi adusă infrastructură militară la frontierele Rusiei – toate aceste înțelegeri au fost încălcate într-un fel sau altul, iar încercările de admitere a Ucrainei în NATO ar fi foarte nefaste pentru întregul sistem de securitate european, iar Rusia se va opune clar, nu am nimic de ascuns”.

„Din punctul meu de vedere, totul a început mult mai devreme, în anii 1990, când NATO a stabilit că – în pofida tuturor declarațiilor despre sfârșitul Războiului Rece și despre faptul că nicio parte nu l-a câștigat – Alianța se poate considera un câștigător; dar în termeni practici, criza actuală a început, semințele acestei crize au fost sădite în anul 2008, în aprilie, în timpul summitului NATO de la București, când liderii NATO au afirmat, în declarația finală, că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale Alianței”, a explicat Lavrov.

„Peste câteva luni, președintele georgian Mihail Saakașvili, care a primit cu multă emoție acest anunț dată fiind personalitatea sa, a decis că are mandatul de a invada propriul popor și că poate rezolva prin forță conflictul din Osetia de Sud. În mod clar, a fost motivat de aceste promisiuni făcute de NATO. Referitor la acest aspect, cum se întâmplă acum în Ucraina, Saakașvili, imediat după ce a făcut acest lucru, a început să distrugă monumente ale eroilor din al II-lea Război Mondial. Acest curent neofascist este foarte vizibil în contextul invitațiilor de aderare la NATO, în contextul politicilor celor care cred că Ucraina trebuie să adere la NATO”, a argumentat șeful diplomației ruse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Noi scumpiri la pompă. Prețul benzinei a crescut
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine