„Să vă fie rușine!”- LEGEA privind restrângerea atribuţiilor Curţii Supreme, adoptată în Israel. Proteste și îngrijorări la nivel înalt

„Să vă fie rușine!”- LEGEA privind restrângerea atribuţiilor Curţii Supreme, adoptată în Israel. Proteste și îngrijorări la nivel înalt
LEGEA privind restrângerea atribuţiilor Curţii Supreme, adoptată în Israel
Publicat: 24/07/2023, 18:43
Actualizat: 24/07/2023, 18:59

Parlamentul israelian a adoptat luni cu 64 de voturi din 120 o lege privind restructurarea puterii judecătoreşti prin restrângerea atribuţiilor Curţii Supreme. Legea face parte dintr-un pachet mai amplu, criticat pentru pericolul de subminare a democraţiei şi contestat de câteva luni prin manifestaţii de stradă. Guvernul condus de premierul Benjamin Netanyahu consideră că puterea judecătorească se amestecă excesiv în procesele politice de luare a deciziilor.

Mai exact, potrivit noilor modificări, Curtea Supremă nu va mai putea decide că unele decizii ale guvernului sau ale miniştrilor sunt „inadecvate”, ceea ce – susţin contestatarii – va putea duce la corupţie şi la numiri sau demiteri arbitrare pentru funcţii-cheie.

Săptămâni de proteste şi de opoziţie publică în masă care au zguduit ţara şi au divizat societatea

Knesset-ul – parlamentul unicameral al Israelul – a dat aprobarea finală unei legi care împiedică instanţele să revizuiască caracterul rezonabil al deciziilor guvernamentale şi ministeriale, primul proiect de lege important care a trecut în cadrul reformei judiciare a guvernului.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 64 de voturi pentru şi 0 împotrivă, în condiţiile în care deputaţii opoziţiei au boicotat votul final asupra proiectului de lege în semn de protest. Mai mult, parlamentarii opoziției au abandonat sesiunea în semn de protest, unii dintre ei strigând: „Să vă fie rușine!”

Poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii care se opun măsurilor preconizate de coaliţia naţionalist-religioasă a lui Netanyahu, iar agenţii au ridicat cu forţa protestatarii care se legaseră cu lanţuri de stâlpi şi blocaseră drumul în faţa parlamentului.

Ministrul justiției din Israel, mulțumit de pachetul de reforme prezentat de Netanyahu

Cu toate acestea, ministrul justiției, Yariv Levin, unul dintre arhitecții pachetului de reforme prezentat de Netanyahu ca fiind necesar pentru a crea mai mult echilibru între ramurile guvernului, nu s-a lăsat descurajat, potrivit informațiilor Reuters.

„Am făcut primul pas în procesul istoric, important, de reparare a sistemului de justiție și de restabilire a puterilor care au fost luate de la guvern și Knesset (parlament)”, a declarat el într-un discurs, potrivit informațiilor Reuters.

Președintele american Joe Biden a cerut și el amânarea reformei judiciare

Joe Biden  i-a cerut premierului Netanyahu să oprească reforma justiției, iar SUA sunt principalul sprijinitor al Israelului oferind asistență militară anuală de peste trei miliarde de dolari.

Mai exact, președintele SUA  i-a cerut lui Netanyahu să nu adopte modificările care ar limita prerogativele Curții Supreme.

Într-o declarație fără precedent care vizează politica internă a unui stat partener strategic, Biden îi cere lui Netanyahu să nu adopte modificările care ar limita prerogativele Curții Supreme, spunând că este foarte îngrijorat de consecințele acestei legislații asupra democrației și a securității statului, transmite Axios.

„Ținând cont de amploarea amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă Israelul în acest moment, nu are sens ca liderii israelieni să se grăbească cu aceste reforme – obiectivul Israelului ar trebui să fie găsirea unui consens”, a întărit Biden.

Cei mai mulți israelieni dezaprobă modificările privind reforma judiciară

Peste 250.000 de israeliani au protestat în weekend la Tel Aviv, Ierusalim, Haifa și în alte mari orașe ale țării, și alte zeci de mii de persoane au mărșăluit pe caniculă din Tel Aviv spre Ierusalim pentru a-și exprima dezaprobarea față de reforma judiciară.

Sâmbătă noaptea, înainte de a se încheia demonstrațiile, premierul Benjamin Netanyahu, în vârstă de 73 de ani, a fost spitalizat pentru o intervenţia chirugicală în care i s-a implantat un stimulator cardiac, după ce medicii îi depistaseră o „aritmie temporară.”

El a fost externat luni dimineaţă, au anunţat biroul şefului guvernului şi un purtător de cuvânt al Centrului Medical Sheba de lângă Tel Aviv. Acesta a plecat din spital cu câteva ore înainte de a avea loc un vot crucial pe una din prevederile principale ale reformei judiciare.

Sursă FOTO: Shutterstock

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii