Secretarul de Stat american Mike Pompeo aruncă bomba: Statele Unite nu vor război cu Iranul, dar vor reacționa la un eventual atac

Redactor:
Mihai Draghici
Secretarul de Stat american Mike Pompeo aruncă bomba: Statele Unite nu vor război cu Iranul, dar vor reacționa la un eventual atac
Secretarul american de Stat, Mike Pompeo
Statele Unite nu vor război cu Iranul, dar vor reacționa adecvat dacă vor fi atacate obiective americane, a declarat marți seară secretarul de Stat Mike Pompeo după întrevederea cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„În mod absolut, noi nu vrem război cu Iranul”, a afirmat Mike Pompeo în stațiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre, informează cotidianul Le Figaro și Agenția France-Presse.

„Dar le-am arărat clar iranienilor că dacă vor fi atacate interesele americane, în mod categoric vom riposta adecvat”, a subliniat Mike Pompeo, citat de Russia Today.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a exprimat speranța că informațiile referitoare la trimiterea a 120.000 de militari americani în Orientul Mijlociu nu sunt adevărate. „Sper că zvonurile referitoare la presupusa mobilizare de către armata SUA a 120.000 de militari sunt lipsite de fundament, mai ales că regiunea este afectată deja de o serie de conflicte”, a afirmat Serghei Lavrov, citat de agenția Tass.

Secretarul interimar al Apărării din SUA, Patrick Shanahan, a prezentat un plan care prevede trimiterea a 120.000 de militari americani în Orientul Mijlociu în cazul amplificării tensiunilor cu Iranul, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times. În cursul unei reuniuni desfășurate la Casa Albă, Patrick Shanahan a prezentat un plan operațional care prevede trimiterea a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu pentru situația în care Iranul ar ataca obiective americane sau ar accelera activitățile nucleare. Planul a fost revizuit la cererea unor membri radicali ai Administrației Donald Trump, în principal la insistențele lui John Bolton, consilierul prezidențial pentru Siguranță Națională.

Președintele SUA, Donald Trump, a catalogat drept „știre falsă” articolul cotidianului The New York Times referitor la eventualitatea trimiterii a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu, precizând însă că ar mobiliza efective mai ample în cazul unui conflict cu Iranul.

Referindu-se la informațiile difuzate de cotidianul NYT privind un plan al Pentagonului de trimitere a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu pentru contracararea Iranului, Donald Trump a declarat, conform agenției Bloomberg: „Cred că este știre falsă, da? Dar ce aș face eu?! Nu am făcut un astfel de plan. Dacă am fi plănuit așa ceva, am mobiliza mult mai mulți militari”.

Tags:
Inchide