Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice anunță că NATO consolidează prezența militară în zona Mării Negre din cauza AGRESIUNILOR Rusiei

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice anunță că NATO consolidează prezența militară în zona Mării Negre din cauza AGRESIUNILOR Rusiei
Publicat: 26/03/2019, 20:53

Jens Stoltenberg s-a deplasat la Tbilisi pentru Exercițiul militar NATO-Georgia 2019.

„Marea Neagră are o importanță foarte mare pentru NATO și Georgia. Trebuie să înțelegem că avem de-a face cu o suplimentare semnificativă a forțelor ruse în regiunea Mării Negre, mai ales după anexarea ilegală a regiunii Crimeea. De asemenea, vedem acțiunile agresive ale Rusiei împotriva navelor ucrainene în apropierea Mării Azov, în zona Strâmtorii Kerci”, a declarat Jens Stoltenberg la Tbilisi într-o conferință de presă organizată împreună cu premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze.

„Alianța Nord-Atlantică a suplimentat prezența în zona Mării Negre și colaborăm cu Georgia pentru contracararea provocărilor de securitate în zona Mării Negre. NATO are mai multe nave, o prezență aeriană mai mare, prin misiuni de poliție aeriană, de asemenea, o prezență mai mare la nivel terestru, spre exemplu în România, dar și prin colaborarea cu parteneri, precum Georgia, în regiunea Mării Negre. În acest moment, în Marea Neagră sunt două nave NATO, una din Marea Britanie și una din Franța. Iar, în urmă cu câteva zile, mai multe nave din cadrul Grupului naval NATO au participat la Exercițiul Poseidon, pentru eliminarea minelor. Avem trei state care au litoral: Turcia, Bulgaria și România, care sigur că au prezență în zona Mării Negre. Prin urmare, există o prezență suplimentară a NATO în regiunea Mării Negre. Și colaborăm, inclusiv cu Georgia, pentru contracararea provocărilor”, a adăugat Jens Stoltenberg, conform stenogramei discursului de la Tbilisi publicat pe site-ul Alianței Nord-Atlantice.

Exercițiul NATO-Georgia 2019 se desfășoară în perioada 18-29 martie. Jens Stoltenberg a efectuat o vizită la Tbilisi, unde s-a întâlnit cu președintele Georgiei, Salome Zourabișvili, și cu premierul Mamuka Bakhtadze. „Secretarul general va vizita Centrul comun de antrenament NATO-Georgia alături de ministrul georgian al Apărării, Levan Izoria (…)”, a transmis Alianța Nord-Atlantică. Conform NATO, exercițiul reprezintă „un moment semnificativ în consolidarea cooperării politice NATO-Georgia”.

Regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud a avertizat că va solicita asistența Rusiei în cazul în care vor apărea „provocări” în timpul exercițiilor militare efectuate de Georgia în comun cu Alianța Nord-Atlantică. Rusia recunoaște independența regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia.

Peste 1.500 de militari ruși efectuează exerciții în regiunea Crimeea, a anunțat luni Ministerul Apărării de la Moscova, precizând că au fost mobilizate sute de avioane și elicoptere militare, precum și vehicule de asalt ale Flotei ruse a Mării Negre.

Statele Unite au inițiat joi, prin transferul a peste 300 de militari în Germania, o serie de teste privind noua strategie de mobilizare rapidă a trupelor în Europa în scopul suplimentării efectivelor pentru descurajarea unei posibile agresiuni a Rusiei. Peste 300 de militari americani de la Baza „Fort Bliss” din Texas au sosit joi în Germania. În total, în Germania și Polonia urmau să fie transferați 1.500 de militari americani, care vor participa la exerciții comune cu trupele din aceste țări, informează agenția Associated Press. Tancuri Abrams, vehicule blindate Bradley și alte echipamente militare americane au fost trimise în Olanda, urmând să ajungă în Germania și Polonia.

În urma anexării regiunii ucrainene Crimeea în 2014, Statele Unite au intensificat activitățile militare în Europa, în coordonare cu aliații din cadrul NATO. Strategia include staționarea de batalioane multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, sub comandamentul Marii Britanii, Canadei, Germanei și Statelor Unite. În plus, în cadrul „inițiativei privind capacitatea de reacție”, Alianța Nord-Atlantică elaborează planuri pentru transferul a câte 30 de unități terestre, aeriene și navale în 30 de zile pentru suplimentarea efectivelor în situații de conflict. În plus, NATO a anunțat înființarea a două comandamente militare – în Norfolk (Virginia) și în Ulm (Germania) – pentru eficientizarea transferului efectivelor militare peste Atlantic în Europa în situații de criză. „Abilitatea noastră de a suplimenta rapid efectivele de luptă în zonele operaționale este esențială pentru proiectarea imediată a forțelor pentru susținerea Alianței Nord-Atlantice”, a comunicat Comandamentul european al armatei SUA.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman