Statele Unite așteaptă acțiuni clare din partea țărilor europene pentru oprirea rapidă a războiului din Ucraina, a afirmat vineri secretarul de Stat Marco Rubio, avertizând că Washingtonul are ”alte priorități”.
”Cred că este important să reamintesc tuturor că războiul din Ucraina este un lucru teribil, dar nu este războiul nostru, nu l-am început noi, Statele Unite au ajutat Ucraina în ultimii trei ani și noi vrem să îl oprim. Am venit aici pentru a încerca să discutăm, să stabilim linii mai clare despre opțiunile de oprire a războiului, pentru a stabili foarte rapid, și vorbesc despre zile, nu despre săptămâni, dacă se poate sau nu să oprim acest război. Dacă se poate, noi suntem pregătiți să facem tot ce putem pentru a facilita acest lucru, pentru a ne asigura că se întâmplă, într-un mod durabil și corect, dacă nu este posibil, dacă diferențele sunt atât de mari, cred că președintele va spune: «Am încheiat»”, a afirmat Marco Rubio la finalul reuniunii de la Paris.
”Eu cred că Marea Britanie, Franța și Germania ne pot ajuta, pot face să avanseze lucrurile și să ne apropiem de o soluție. Consider că ideile lor sunt foarte utile și constructive”, a subliniat Marco Rubio, conform cotidianului Le Figaro.
Administrația Donald Trump depune eforturi intense pentru oprirea războiului dintre Rusia și Ucraina.
”Au avut loc conversații productive cu Rusia, emisarul Steve Witkoff crede că Rusia vrea să oprească acest război, iar președintele crede și el acest lucru. Există stimulente ca Rusia să oprească acest război, iar astfel de stimulente ar putea fi parteneriate economice cu Statele Unite, dar mai întâi trebuie să vedem un armistițiu”, a afirmat marți Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Președinției SUA.
Emisarul special american Steve Witkoff s-a declarat încrezător asupra conturării unui acord pentru oprirea războiului dintre Rusia și Ucraina.
”Este a treia întâlnire pe care am avut-o cu președintele Vladimir Putin, a fost o întâlnire interesantă, spre final, am ajuns la ceea ce vrea Putin pentru a obține o pace permanentă. Dincolo de armistițiul general, avem un răspuns și în acest sens”, a afirmat Steve Witkoff.