SUA continuă EFORTURILE pentru un acord între Israel și Hamas /Biden discută cu regele Iordaniei

Publicat: 12/02/2024, 22:16

Președintele SUA, Joe Biden, se întâlnește cu regele Abdullah al Iordaniei, în cadrul eforturilor de obținere a unei ”soluții durabile” pentru oprirea conflictului dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas, anunță Casa Albă, reiterând sprijinul pentru planul înființării unui stat palestinian care să coexiste în pace cu Israelul.

”În această după-amiază, președintele Biden are o întâlnire cu regele Abdullah, aici, la Casa Albă, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de relații diplomatice între Iordania și Statele Unite. Întâlnirea va contribui la consolidarea relațiilor bilaterale durabile. În cursul întrevederii, președintele Biden și regele vor discuta despre criza actuală din Fâșia Gaza și, desigur, despre eforturile de a obține încheierea conflictului printr-o soluție durabilă. Vor discuta și despre suplimentarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și despre viziunea asupra unei păci durabile care să includă viabilitatea soluției coexistenței a două state, prin care să fie garantată securitatea Israelului”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

John Kirby a salutat operațiunea israeliană prin care au fost eliberați doi ostatici israelieni, dar a condamnat uciderea civililor palestinieni.

”Președintele Biden va continua eforturile pentru eliberarea tuturor ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza. Nu vom ezita să continuăm eforturile, inclusiv pe baza progreselor înregistrate recent prin colaborarea cu oficialii din regiune. Dar noi am spus în mai multe rânduri: numărul corect al victimelor civile ar trebui să fie zero. Nu vrem să vedem niciun civil mort, nici israelian, nici palestinian”, a precizat oficialul american.

John Kirby a subliniat că Washingtonul nu susține intrarea trupelor israeliene în orașul Rafah până nu sunt evacuați civilii.

”Grupul Hamas rămâne o amenințare viabilă pentru poporul israelian, iar Israelul și armata israeliană vor continua operațiunile împotriva liderilor Hamas și a infrastructurii grupării, așa cum trebuie, pentru că nu vrem să asistăm la repetarea atacurilor din 7 octombrie. Dar noi am transmis că ar fi recomandat să nu intervină în Rafah fără un plan concret, viabil și credibil de garantare a siguranței celor peste un milion de palestinieni refugiați în Rafah”, a insistat John Kirby, îndemnând grupul Hamas să elibereze toți ostaticii.

”Vreau să fiu foarte clar: această criză nu va putea avea un sfârșit durabil până când Hamas nu eliberează femeile și bărbații pe care îi ține ostataici, pe toți”, a concluzionat John Kirby.

Numeroase țări au condamnat ofensiva israeliană în sudul Fâșiei Gaza, reiterând apelurile de evitare a atacurilor asupra civililor. Armata israeliană a efectuat bombardamente masive în ultimele 24 de ore în sudul Fâșiei Gaza. Forțele speciale israeliene au salvat doi ostatici israelieni, dar autoritățile medicale subordonate grupului islamist Hamas au raportat moartea a peste 90 de palestinieni. Bilanțul ofensivei israeliene a ajuns la 28.340 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 67.984 de persoane au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării militante Hamas.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile islamiste care au vizat pe 7 octombrie 2023 comunități din sudul Israelului, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a denunțat atacurile armatei israeliene asupra obiectivelor civile din Fâșia Gaza.

”Să fim logici. De câte ori i-ați auzit pe principalii lideri și miniștri de Externe spunând că «sunt uciși prea mulți oameni»?! Președintele Biden a afirmat că este prea mult, că s-au depășit limitele, sunt atacuri disproporționate. Atunci, dacă vi se pare că sunt uciși prea mulți oameni, poate că ar trebui să furnizați mai puțin armament, pentru a evita să fie uciși atât de mulți oameni. Nu este logic?!”, a declarat Josep Borrell.

Armata israeliană pregătește o ofensivă masivă în orașul Rafah. Guvernul israelian a dat asigurări că va crea culoare de evacuare a sutelor de mii de palestinieni care s-au stabilit în această zonă din cauza bombardamentelor israeliene din celelalte zone ale Fâșiei Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană pregătește sancțiuni împotriva unor firme din CHINA acuzate de colaborare cu Rusia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce s-a întâmplat la scurt timp după ce sicriul cu trupul neînsuflețit al Mioarei Roman...
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Forțați să se violeze între ei, legați de copaci sau înfometați. Cum sunt pedepsiți soldații...
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Un luptător MMA din Republica Moldova este individul care a bătut-o cu sălbăticie pe tânăra...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
3 premiere Dacia la Geneva 2024. Duster, cel mai frumos SUV de la SALON? GALERIE...
VIDEO - Moștenirea lăsată de Mioara Roman! Cine va trebui să plătească datoriile rămase
Pensionarii cărora nu li s-au adăugat sporurile la recalculare. Veniturile reale ar putea avea o...
Tamás Sulyok a fost desemnat noul preşedinte al Ungariei / Iohannis îi transmite felicitări
Ce i-a dus Petre Roman fostei soţii, la priveghi? Cu ce a mers la căpătâiul...
A fost găsit CEVA NEMAIVĂZUT până ACUM pe suprafața unei stele
NOUL VERDICT pe care îl așteaptă SIMONA HALEP. Este procesul de 10 milioane de dolari
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Cine sunt concurenții de la Asia Express sezonul 7. Acestea sunt cele 9 perechi care...
BANCUL ZILEI. Bulă: Nevastă-mea a bușit mașina! Ștrulă: Sper că nu este rănită!
Cum încearcă firmele din Coreea de Sud să crească natalitatea țării?