Suma uriașă de 50 de miliarde de lire, bani cash, a dispărut fără urmă în Marea Britanie/ Parlamentarii cer Băncii Angliei să investigheze situația

Suma uriașă de 50 de miliarde de lire, bani cash, a dispărut fără urmă în Marea Britanie/ Parlamentarii cer Băncii Angliei să investigheze situația
Sursa foto - caracter ilustrativ
Publicat: 06/12/2020, 15:57

Un grup de parlamentari britanici a anunțat vineri că aproximativ 50 de miliarde de lire sterline în bancnote „lipsesc” din circulație și a solicitat Băncii Centrale a Angliei să investigheze situația. În pofida faptului că bancnotele au fost folosite tot mai puțin în ultimii ani, cererea cetățenilor britanici pentru banii de hârtie este în continuă creștere și nimeni nu știe sigur unde dispar banii tipăriți anterior, scrie CNN.

Parlamentar britanic: Banii sunt „ascunși undeva, însă Banca Angliei nu știe unde”

Banii sunt „ascunși undeva, însă Banca Angliei nu știe unde, de către cine sau din ce motiv – și nici nu pare foarte curioasă”, a declarat Meg Hillier, președintele Comitetului de conturi publice (PAC) din Camera Comunelor, care supraveghează finanțele guvernului.

Parlamentarii britanici auargumentat că Banca Angliei trebuie să fie mai preocupată să afle unde sunt cele 50 de miliarde de lire.

Banca Angliei a explicat că britanicii nu sunt obligați să declare unde și cum au depozitat bancnotele

„Cetățenii nu trebuie să explice Băncii motivul pentru care doresc să păstreze bancnote. Asta înseamnă că bancnotele nu lipsesc”, a anunțat un purtător de cuvânt al instituției, adăugând că Banca centrală va continua să acopere cererea populației de bancnote, potrivit BBC.

În ciuda creșterii numărului de plăți electronice, cererea de bancnote a crescut în majoritatea statelor dezvoltate după criza financiară, potrivit unui raport din 2018 al Bancii de Decontări Internaționale, o instituție bancară centrală care oferă servicii specializate băncilor centrale din întreaga lume.

„Există tot mai mulți oameni care folosesc bancnotele pentru economii, nu pentru tranzacții”, a declarat Sarah John, casier-șef la Banca Angliei, în fața Comitetului de conturi publice (PAC), în luna octombrie.

Paradoxal, în anul 2000 existau de 3 ori mai puțini bani lichizi în Marea Britanie

Numărul banilor de hârtie aflați în circulație în Marea Britanie a atins 4,4 miliarde de unități în luna iulie, cu o valoare totală de 76,5 miliarde de lire sterline, potrivit Biroului Național de Audit (NAO), instituție care monitorizează cheltuielile guvernamentale, explică CNN. Spre comparație, în 2000 existau în Marea Britanie 1,5 miliarde de bancnote, cu o valoare totală de 24 de miliarde de lire.

În ultimii 20 de ani, volumul plăților cu bani de hârtie s-a redus. Tendința a fost mai accentuată în anul 2020, în special în perioada pademiei. Dacă în 2010 șase plăți din 10 se făceau cu bancnote, anul trecut doar 3 din 10 au fost făcute cu bani de hârtie.

Banca Angliei estimează că între 20% și 24% din bancnotele aflate în circulație sunt folosite pentru tranzacții, iar alte 5% din bancotele din piață se află în gospodăriile britanice sub formă de economii.

Mii  de britanici ar putea păstra „bani la saltea”

„Se știu puține despre restul bancnotelor, aproximativ 50 de miliarde de lire sterline. Explicațiile posibile includ depozite de bani în afara țării pentru tranzacții și economii sau bani pastrați în Marea Britanie drept economii sau pentru a fi folosiți în economia neagră”, a anunțat într-un raport Biroul Național de Audit din Marea Britanie.

Instituția a recomandat Băncii Centrale, alături de alte autorități, să încerce să înțeleagă ce motivează cererea tot mai mare de bancnote. Totodată, să încerce să afle unde se află cele 50 de miliarde de lire.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului