Sute de tibetani au DEMONSTRAT la Paris în sprijinul liderului lor spiritual, Dalai Lama, criticat dur după ce i-a cerut unui minor „să-i sugă limba”

Publicat: 22/04/2023, 21:59
Actualizat: 22/04/2023, 22:08

Sute de tibetani au demonstrat, sâmbătă, la Paris în sprijinul liderului lor spiritual, Dalai Lama (87 de ani), după ce un videoclip în care acesta îi cere unui băiat să îi „sugă limba” a provocat o adevărată furie pe reţelele sociale, în special în Occident, iar liderul religios a fost nevoit să-şi ceară scuze.

Şase asociaţii ale comunităţii tibetane au organizat manifestaţia, reproşând presei occidentale că face jocurile Chinei.

Mulţimea, estimată la câteva sute de persoane – dintre care mulţi copii – a fluturat steaguri tibetane şi mulţi participanţi au venit cu portrete ale lui Dalai Lama, potrivit news.ro.

FOTO – Profimedia

Susţinătorii lui Dalai Lama s-au adunat în faţa sediului France Télévisions, pentru a denunţa „mass-media şi canalele de televiziune care nu şi-au făcut datoria de jurnalişti şi au transmis propaganda chineză”.

„Nu-l mai defăimaţi pe Sanctitatea Sa” şi „Opriţi propaganda chineză”, a cerut o purtătoare de cuvânt a comunităţii tibetane.

FOTO – Profimedia

Videoclipul care s-a viralizat și a produs controverse, difuzat la mai bine de o lună de la evenimentul respectiv, care a avut loc la 28 februarie, îl arată pe Dalai Lama în audienţă, în apropiere de Dharamsala (nordul Indiei, acolo unde trăieşte în exil), alături de un băieţel indian care este însoţit de mama sa.

În imagini se poate observa cum copilul îl întreabă pe Dalai Lama dacă îl poate săruta. Liderul îi face semn spre obraz, spunând „mai întâi aici”, iar băiatul îl sărută pe obraz şi îl îmbrăţişează.

Apoi, în timp ce îl ţine de mână pe băiat, Dalai Lama face un gest către buze şi spune: „Cred că şi aici” şi îl sărută pe băiat pe buze. Liderul tibetan îşi atinge apoi fruntea de cea a băiatului, apoi scoate limba, spunând: „Şi suge-mi limba”.

În timp ce unii oameni râd, băiatul, aparent uşor nedumerit, scoate limba înainte de a şi-o retrage puţin, la fel ca Dalai Lama.

Apoi au loc mai multe îmbrăţişări, în timp ce liderul spiritual îi vorbeşte băiatului, spunându-i să ia aminte la „fiinţele umane bune care aduc pace şi fericire”.

Ulterior, după ce videoclipul s-a răspândit masiv şi a stârnit reacţii negative, liderul spiritual tibetan şi-a „cerut scuze” băiatului şi familiei acestuia, pe contul său de Twitter, spunând că „adesea tachinează oamenii pe care îi întâlneşte într-un mod inocent şi jucăuş” şi că „regretă acest incident”.

Șeful guvernului în exil al Tibetului, Penpa Tsering, a sărit în apărarea lui Dalai Lama, spunând că a „arătat un comportament afectuos de bunic”.

Pentru comunitatea tibetană din Franţa, toate reacţiile negative au venit dintr-o „interpretare greşită a videoclipului”. Comunitatea regretă că „fapte scoase din context circulă” în unele media franceze, se precizează într-un comunicat.

„Acest lucru a întristat şi a rănit profund comunitatea tibetană din Franţa şi din întreaga lume”, spun susţinătorii lui Dalai Lama.

„Este într-adevăr o tachinare din partea lui Dalai Lama”, a declarat pentru AFP Françoise Robin, profesor universitar la Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale. „Tibetanii au o expresie, «mănâncă-mi limba», care provine dintr-un joc între copii şi bătrânii lor: când primii le cer celor din urmă nişte bani sau o bomboană, iar aceştia nu mai au nimic de dat, ei spun: «mănâncă-mi limba»”, a explicat profesoara.

„Durerea pe care această manipulare a provocat-o tibetanilor este foarte greu de măsurat”, adaugă experta, pentru că Dalai Lama este „speranţa şi mândria lor”, a punctat ea.

FOTO – Profimedia

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică